7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: Vilniaus rotušės inf.

Vilniaus rotušės inf.

Remigijaus Treigio paroda „(Ne)matomas Vilnius“

Rugsėjo 22 – spalio 19 d.

Parodos atidarymas – rugsėjo 22 d. 18 val.

Tamsa – šio fotografo objektas ir įrankis. Priešingas fotografijos – rašymo šviesa – tikslui. Treigys rašo tamsa, kad nuo objektų jį atskirtų jos (kaip anksčiau – ribulių, dulkių) prisodrintas oras. Tamsa smelkiasi į akis, trukdo ką nors įžiūrėti. Bet fotografas yra sakęs, kad jam „įdomu būti tamsoje: kuo ilgiau sėdi, tuo daugiau pamatai“. Tad ir dabar jis fotografuoja Vilnių užsibūdamas taip ilgai, kad mums kasdieniškos gatvės atsiveria lyg požemiai, kur vaidenasi ir beveik niekas neužeina. Toks dvilypis Vilnius matomas tik Treigiui, kurį vilioja „ta nematomoji pusė: kas už kadro“. Jo išgauta tamsa dengia miesto kūną kaip patirties nebuvimo tarpas, per kurį sunku prasibrauti. Todėl Vilnius lieka užgintas šiam pašaliniam stebėtojui, pasislėpusiam užkulisiuose kartu su šventųjų, knygelių, lempų butaforija, nepanaudota šios dienos spektakliui. 

Vilniaus rotušės inf.

Aurelijos Maknytės paroda „Gamtos kabinetai“ (instaliacija)

Rugsėjo 22 – spalio 19 d.

Parodos atidarymas – rugsėjo 22 d. 17 val.

Artėjančios klimato katastrofos nuojauta skatina suabejoti homo sapiens „prigimtine“ teise pajungti gamtą savo poreikiams. Bebrų ir kitų mažiau matomų gyvūnų įpročius stebinti menininkė Aurelija Maknytė siūlo pažvelgti iš jų perspektyvos. Tarsi gamtos muziejaus ekspozicija, bet kartu ir „kenkėjų“ invazija į centrinį miesto statinį išryškins žinojimo, galios santykių ir estetikos reliatyvumą. 

Vilniaus rotušės inf.

Kviečiame menininkus ir parodų kuratorius teikti paraiškas parodų organizavimui Vilniaus rotušėje 2021 metais

Paraiškos teikiamos iki 2020 m. rugpjūčio 31 d.

Paraiškos turi būti užpildytos kompiuteriu ir atsiųstos į el. paštą [email protected]

Informacija teikiama el. paštu [email protected] arba tel. 8 616 25996.

Daugiau informacijos: https://www.vilniausrotuse.lt/lt/parodos?fbclid=IwAR085Klr8vi3sjVRIjtc8fDAtNDQDBN6fB1_iW4zHNTdqd6Ts3sf4MBMevs

Vilniaus rotušės inf.

Paroda „Now & Then“

Rugsėjo 1–19 d.

Parodos atidarymas – rugsėjo 1 d. 18 val.

„Now & Then“ – tai jau antras bendras Vilniaus rotušės ir VDA muziejaus projektas (pirmas – paroda „Vilnius ir jo žmonės“), kurio esmė (žvelgiant formaliai) yra VDA absolventų – šiuo metu žinomų, kelioms generacijoms, skirtingoms strategijoms ir pasaulėžiūroms atstovaujančių menininkų, studentiškos kūrybos (saugomos institucijos fonduose) ir dabar sukurtų artefaktų eksponavimas.  

Vilniaus rotušės inf.

Gintautas Vaičys „Spalvos ir struktūros“ (tapyba)

Rugpjūčio 4–29 d. 

Parodos atidarymas – rugpjūčio 4 d. 18 val.

„Spalvos ir struktūros“ – tai rinktinė tapytojo Gintauto Vaičio personalinė paroda, kurioje eksponuojama daugiau nei dvidešimties pastaraisiais metais sukurtų abstrakčių paveikslų kolekcija.

Gintautas Vaičys yra žymus lietuvių viduriniosios tapytojų kartos atstovas, aktyvus Lietuvos dailininkų sąjungos narys, buvęs išeivijos dailės grando Kęstučio Zapkaus mokinys, priklausęs legendinei, dar XX a. pab. išgarsėjusiai, to meto jaunųjų menininkų grupei „Geros blogybės“.

Gintautas Vaičys, Pirmas sniegas
Gintautas Vaičys, Pirmas sniegas
Vilniaus rotušės inf.

Neringa Žukauskaitė ir Aoife Barrett „Ryšys“ (grafika)

Rugpjūčio 4–29 d.

Parodos atidarymas – rugpjūčio 4 d. 17 val.

 

Paroda „Ryšys“ sujungė dvi menininkes, grafikes - airę Aoife Barrett ir lietuvę Neringą Žukauskaitę. Prieš porą metų menininkės susitiko projekto Wom@rts grafikų rezidencijoje Limerike (Airijoje).  Kūrybinės idėjos,  mintys ir ieškojimai atvedė prie bendros parodos „Ryšys / Connection“.

Vilniaus rotušės inf.

Vilniaus rotušė pristato virtualų turą po Viktoro Paukštelio tapybos parodą „Ornitologo sapnas“

Kadangi šiuo metu gyvename karantino sąlygomis, tikime, kad tai bus puiki proga žmonėms, nespėjusiems aplankyti parodos, tai padaryti virtualiai, o kas spėjo – prisiminti tai, kas patiko.

Parodoje Viktoras Paukštelis pristato naujausių savo tapybos darbų kolekciją, kurios pagrindinis motyvas – paukštis. Kaip sako pats dailininkas „Kūrybinio proceso metu stebiu paukščius skirtingose situacijose, būsenose ir būviuose.

Vilniaus rotušės inf.

Kristinos Norvilaitės grafikos darbų paroda „Į viską pažvelgti ramia akimi“

Gruodžio 3–31 d. Vilniaus rotušėje
Parodos atidarymas – gruodžio 5 d. 18 val.

Kristina Norvilaitė –  Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Grafikė baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Surengė virš 50 personalinių parodų, o dalyvavimų grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje (JAV, Izraelis, Belgija, Danija, Švedija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Olandija, Rusija, Ukraina, Austrija, Vokietija, Italija, Ispanija, Norvegija, Suomija ir kt.) jau būta virš dviejų šimtų.

Vilniaus rotušės inf.

Lapkričio mėnesio parodas Vilniaus rotušėje

Paroda „Čekijos Respublika – pilių ir tvirtovių šalis“
Lapkričio 5–24 d.
Parodos atidarymas – lapkričio 5 d. 17 val.

Čekijos Respublikoje gausu kultūros vertybių. Ypatingai dėmesį traukia pilys ir tvirtovės – anuometinio visuomenės elito, valdovų, aristokratijos ir bažnyčios atstovų rezidencijos. Daugiausia pilių ir tvirtovių Čekijoje buvo statoma Viduramžiais, XII–XVI a.
Čekijos Nacionalinio muziejaus parengtoje parodoje „Čekijos Respublika – pilių ir tvirtovių šalis“ pristatomos 37 įdomiausios Bohemijos ir Moravijos – istorinių dabartinės Čekijos Respublikos teritorijų – pilys ir tvirtovės. Pagrindinis parodos objektų atrankos kriterijus buvo pilių ir tvirtovių istorinė reikšmė, taip pat jų architektūrinė, meninė ir istorinė vertė. Parodoje bus galima susipažinti su Europos istorijai svarbiomis pilimis ir tvirtovėmis, taip pat su pilimis ir tvirtovėmis, įtrauktomis ar planuojamomis įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Parodos organizatoriai tikisi, kad paroda „Čekijos Respublika – pilių ir tvirtovių šalis“ suteiks ne tik estetinių pojūčių ir informacijos, bet paskatins daugiau domėtis Čekijos Respublika, šios šalies istorija ir paveldu bei apsilankyti Čekijos Respublikoje.


Algimanto Aleksandravičiaus fotografijų paroda „Vilnius – mano pasakų miestas“
Lapkričio 5–30 d.
Parodos atidarymas – lapkričio 5 d. 18 val.

Į miestą pasakų ateisiu paklausyti gatvelių – žodžių tekančių. Pro bokštus – sugeriančius Dangų, pro bažnyčias – besimeldžiančias už Žmogų, pro širdį užkastą…
Kiekvienas miestas, kaip ir žmogus, turi savo sielą. Jo gyvybė, lyg dėlionė, kuriama per istorijas, pastatus, žmones, mintis, emocijas, detales. Ir visa tai, kaip debesis, kabo virš miesto – viena jo pusė šviesi, kita – tamsi. Vilniaus miesto siela yra daugiakultūrė, turtinga istorijų ir legendų, kurios virsta pasakomis. /Algimantas Aleksandravičius/
                                                                         
A. Aleksandravičius (gim.1960 m.) – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas,  ordino Už nuopelnus Lietuvai medalio, Nyderlandų Orange-Nassau Riterio ordino kavalierius, 2003 m. pripažintas geriausiu Europos portretistu (konkurso Fujifilm Euro Press 2003 pagrindinis prizas), 2011 m. – geriausias Baltijos šalių portretistas.

 

  < PUSLAPIS IŠ 5  >>> Archyvas