7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kristinos Norvilaitės grafikos darbų paroda „Į viską pažvelgti ramia akimi“

Vilniaus rotušės inf.
Nr. 39 (1318), 2019-11-29
Dailė Anonsai

Gruodžio 3–31 d. Vilniaus rotušėje
Parodos atidarymas – gruodžio 5 d. 18 val.

Kristina Norvilaitė –  Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Grafikė baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Surengė virš 50 personalinių parodų, o dalyvavimų grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje (JAV, Izraelis, Belgija, Danija, Švedija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Olandija, Rusija, Ukraina, Austrija, Vokietija, Italija, Ispanija, Norvegija, Suomija ir kt.) jau būta virš dviejų šimtų.


2010 m. dailininkė buvo apdovanota iš karto dviem garbingomis stipendijomis – Lietuvos Respublikos Kūrėjo stipendija ir Vilniaus miesto mero Jaunojo menininko stipendija. Parodoje „Estampas’06“ Kristinos Norvilaitės darbai buvo įvertinti diplomu, o parodoje „Estampas’09“ – diplomu už „Plastinės kalbos grynumą“. Menininkė taip pat yra žinoma kaip knygų dailininkė (išleista virš 80 jos iliustruotų knygų), parodų kuratorė ir meno akcijų autorė. Nuo 2000 m. veda grafikos edukacinius užsiėmimus, o nuo 2009 m. šiuos užsiėmimus taipogi rengia Santaros vaikų ligoninėje. Kristinos Norvilaitės iliustruota V. V. Landsbergio knyga „Varlė bunkeryje” Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) pripažinta 2010 metų meniškiausiai iliustruota knyga. 2018 metais ši asociacija autorei skyrė apdovanojimą už dvispalves iliustracijas knygai G. Bessière „Plunksna“. 2011 m. menininkė įkūrė galeriją „Kristina Norvilaitė“, kurioje kuria ir eksponuoja savo darbus, rengia poezijos vakarus, koncertus. 2013–2019 metais ši galerija buvo pristatyta meno mugėje „ArtVilnius“. 2015 m. K. Norvilaitė debiutavo kaip scenografė Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre.

„Viena vertus, K. Norvilaitės grafika yra panaši į tapybą – ji spaudžiama ant drobės ir tempiama ant porėmio, dažniausiai yra didelio formato su stipriai išreikštu spalvos dėmeniu. Antra vertus, tai tikri plakato tipo grafiniai lino atspaudai, kurių ryškiose spalvinėse plokštumose veriasi erdvinis pasaulis. Jos vaizduojami daiktai ar atskiri žmogaus kūno fragmentai tiksliai įsikomponuoja į erdvę ir ją užvaldo.“ (J. Liškevičienė „Kristinos Norvilaitės kūryba: Septintoji diena “, Dailė 2016 / 1)

K. Norvilaitės darbų yra  įsigyję Lietuvos ir Italijos muziejai bei privatūs kolekcininkai iš JAV, Australijos, Japonijos, Danijos, Švedijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Olandijos, Rusijos, Ukrainos, Austrijos, Vokietijos, Italijos, Ispanijos, Norvegijos, Suomijos, Belgijos, Kinijos, Pietų Korėjos, Čekijos ir kt.

Šiais metais K. Norvilaitės-Geniušienės darbai dalyvavo parodose: JAV (New York Manhattan graphics center ir Site: Brooklyn gallery), Kanadoje (Vancouver The Biennial International Miniature Print Exhibition (BIMPE), The Federation gallery),  Vokietijoje (Berlin Mini-Maxi Print Exhibition, Galleri Heike Arndt Berlin), Portugalijoje (Douro, 4 Global Print 2019, Museum do Douro), Norvegijoje (Haugesund, Haugesund art museum), ArtVilnius’19 meno mugėje ir kt.

Daugiau apie menininkę: www.kristinanorvilaite.com, www.galerija-norvilaite.lt