7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lapkričio mėnesio parodas Vilniaus rotušėje

Vilniaus rotušės inf.
Nr. 35 (1314), 2019-11-01
Kultūra Anonsai

Paroda „Čekijos Respublika – pilių ir tvirtovių šalis“
Lapkričio 5–24 d.
Parodos atidarymas – lapkričio 5 d. 17 val.

Čekijos Respublikoje gausu kultūros vertybių. Ypatingai dėmesį traukia pilys ir tvirtovės – anuometinio visuomenės elito, valdovų, aristokratijos ir bažnyčios atstovų rezidencijos. Daugiausia pilių ir tvirtovių Čekijoje buvo statoma Viduramžiais, XII–XVI a.
Čekijos Nacionalinio muziejaus parengtoje parodoje „Čekijos Respublika – pilių ir tvirtovių šalis“ pristatomos 37 įdomiausios Bohemijos ir Moravijos – istorinių dabartinės Čekijos Respublikos teritorijų – pilys ir tvirtovės. Pagrindinis parodos objektų atrankos kriterijus buvo pilių ir tvirtovių istorinė reikšmė, taip pat jų architektūrinė, meninė ir istorinė vertė. Parodoje bus galima susipažinti su Europos istorijai svarbiomis pilimis ir tvirtovėmis, taip pat su pilimis ir tvirtovėmis, įtrauktomis ar planuojamomis įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Parodos organizatoriai tikisi, kad paroda „Čekijos Respublika – pilių ir tvirtovių šalis“ suteiks ne tik estetinių pojūčių ir informacijos, bet paskatins daugiau domėtis Čekijos Respublika, šios šalies istorija ir paveldu bei apsilankyti Čekijos Respublikoje.


Algimanto Aleksandravičiaus fotografijų paroda „Vilnius – mano pasakų miestas“
Lapkričio 5–30 d.
Parodos atidarymas – lapkričio 5 d. 18 val.

Į miestą pasakų ateisiu paklausyti gatvelių – žodžių tekančių. Pro bokštus – sugeriančius Dangų, pro bažnyčias – besimeldžiančias už Žmogų, pro širdį užkastą…
Kiekvienas miestas, kaip ir žmogus, turi savo sielą. Jo gyvybė, lyg dėlionė, kuriama per istorijas, pastatus, žmones, mintis, emocijas, detales. Ir visa tai, kaip debesis, kabo virš miesto – viena jo pusė šviesi, kita – tamsi. Vilniaus miesto siela yra daugiakultūrė, turtinga istorijų ir legendų, kurios virsta pasakomis. /Algimantas Aleksandravičius/
                                                                         
A. Aleksandravičius (gim.1960 m.) – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas,  ordino Už nuopelnus Lietuvai medalio, Nyderlandų Orange-Nassau Riterio ordino kavalierius, 2003 m. pripažintas geriausiu Europos portretistu (konkurso Fujifilm Euro Press 2003 pagrindinis prizas), 2011 m. – geriausias Baltijos šalių portretistas.