7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus rotušė pristato virtualų turą po Viktoro Paukštelio tapybos parodą „Ornitologo sapnas“

Vilniaus rotušės inf.
Nr. 12 (1333), 2020-03-27
Dailė Anonsai

Kadangi šiuo metu gyvename karantino sąlygomis, tikime, kad tai bus puiki proga žmonėms, nespėjusiems aplankyti parodos, tai padaryti virtualiai, o kas spėjo – prisiminti tai, kas patiko.

Parodoje Viktoras Paukštelis pristato naujausių savo tapybos darbų kolekciją, kurios pagrindinis motyvas – paukštis. Kaip sako pats dailininkas „Kūrybinio proceso metu stebiu paukščius skirtingose situacijose, būsenose ir būviuose. Tai darau įsikūnydamas į skirtingas stebėtojo pozicijas: ornitologo, kolekcionierius ar medžiotojo. Siekiu įsijausti į skirtingas paukščių būties ir suvokimo formas bei apmąstyti jų reikšmes. Paveikslo motyvu gali tapti negyvas paukštis, nuo medžiotojo besislepiantis paukštis ar ženkliškas paukščio kūno kontūras-žemėlapis. Kurdamas susitapatinu su tapomu objektu ir ieškau bendrumo. Paukščio motyvo pasirinkime galima įžvelgti simbolišką paralelę su mano pavarde. Savotiškai ironizuoju autoportretą ir savirefleksiją, pasitelkdamas homonimišką žodžių žaismą – Paukštelis-paukštis. Mano tapomuose paveiksluose susikerta pažinimas ir pažintis. Pažinimu įvardinu norą moksliškai pažvelgt į paukščio struktūrą, anatomiją ir formą. Pažintimi – norą įsijausti-humanizuoti tapomą objektą, atrasti jame sau artimų detalių.
Kūryboje man svarbus originalumo klausimas. Tapydamas negyvą paukštį, suvokiu, jog negaliu jo nutapyti visiškai autentiškai, „tikrai“, nes žinau, kaip tai jau yra tapę „mažieji olandai“, Jean Simeon Chardin ar Michael Borremans. Mano nutapytas paukštis  tam tikra prasme perima jų nutapytų paukščių energetiką. Dėl to parodos pavadinime naudoju sapno sąvoką, kuri yra kultūrinės sąmonės, konkrečiau – kultūrinės atminties, nevalingai „aplankančios“ kūryboje, metafora“.

Viktoras Paukštelis yra ne tik tapytojas, bet ir pianistas, kalbantis vaizdais ir garsais, daile ir muzika. Gimė, gyvena ir kuria Vilniuje. Nuo 2011 m. aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Dailininko kūrinių yra įsigijęs MO muziejus, privatūs Lietuvos ir užsienio kolekcionieriai.
Baigęs tapybą VDA, nuo 2018 m. studijuoja magistrantūrą ten pat. 2009–2012 m. rezidavo Paryžiuje menininkų rezidencijoje (Cité Internationale des Arts de Paris). 2017 m. pelnė Vilniaus Rotary klubo premiją, 2016 m. – VDA  Justino Vienožinskio premiją.

Nuoroda į virtualią V. Paukštelio parodą rasite čia:
https://my.matterport.com/show/?m=AugXAVYYDoG&fbclid=IwAR1bTopfEWtQ44alaL5JHTNh9Uot5b1poqQnuCePMJfZDIVRqbFCORa49I0


Daugiau informacijos apie parodas suteiks ir į kilusius klausimus atsakys:  
Patricija Poderytė, projektų vadovė
El. p. [email protected]; tel. 8 616 25996