7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: Trivium inf.

Trivium inf.

Irmos Balakauskaitės ir Vytuko Pakalnio paroda „Sentimentai/artefaktai+“

Rugsėjo 17 d. (pirmadienį) 18 val. galerijoje namuose TRIVIUM (Vilkpėdės g. 7- 105, Vilnius) atidaroma  I. Balakauskaitės ir V. Pakalnio paroda „Sentimentai/artefaktai+“.

Kaip rašė Vaidas Jauniškis apie V. Pakalnio arba tiesiog Vytuko ir I. Balakauskaitės „Teatrą Ū”:  „jie, lyg žaisdami smėlio dėžėje, rankomis vedžiojo žaislus- lėles- objektus. Jie žaidė rankomis ir eilėmis, mes žaidėme paklusdami jų vaizduotei. Čia buvo linksma įsijausti. Nesvarbu, kad tekstai kalbėjo apie rimtesnius dalykus, - jie buvo tikslūs ir gražūs.”  1989 m. atsiradęs kaip viena iš Bonifratų vienuolyne vykusių akcijų, „Teatras Ū” iki 1995 m. sukūrė 3 spektaklius, vaidintus Lietuvoje ir užsienyje. Laikas nutrina prisiminimų detales, jei pasiekia – naikina artefaktus ar bent apgraužia jų silpnesnes dalis, blukina ryškias spalvas, apnašomis padengia paviršius. Taip nutiko daugeliui meno kūrinių, ryškiais punktyrais žymėjusių pirmąjį Nepriklausomybės dešimtmetį. Ne išimtis ir „Teatras Ū”, praradęs vieną iš dviejų savo kūrėjų, atlikėjų, tekstų autorių, mechanikų, arba tiesiog praradęs pusę savo sielos. Tačiau našlės Boženos Pakalnienės išsaugotos, o I. Balakauskaitės prikeltos šio teatro lėlės, daiktai, scenografija (sunku tuos keistus darinius įvardinti mums įprastais žodžiais) vėl liudija tai, ką spėta primiršti. Kūriniai turi galią nors trumpam, nors neakivaizdiniu būdu išsišaukti savo kūrėjus, grąžinti jiems jaunystę, o mums - praeityje likusį pasaulėvaizdį, užmirštas patirtis. Ši paroda leis iš naujo pažvelgti į Irmos Balakauskaitės ir Vytuko Pakalnio keistąjį, žavėjusį savo radikalumu ir vaizduotės šėlsmu, kūrinį ir užfiksuoti jo vietą istorijoje.

Vytautas Pakalnis (1972- 2004) – tapytojas, performansų, lėlių teatro kūrėjas. Gyveno Vilniuje, įkūrė lėlių teatrą „Ū“, dirbo „Miraklio“, „Karman“ teatruose kaip aktorius, performeris, statytojas, dailininkas, kūrė pjeses lėlių teatrui.


Irma Balakauskaitė (g. 1968) - dirba tapybos, grafikos ir teatro srityse. Dar studijų metais drauge su Vytautu Pakalniu įkūrė eksperimentinį lėlių teatrą. Irma surengė daugiau nei 10 personalinių parodų, jos kūryba rodyta Rusijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Argentinoje ir kt. Sukūrė scenovaizdžių, dekoracijų daugiau nei dešimčiai spektaklių.

Paroda veiks iki 2018 m. spalio 15 dienos.

Parodą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Galerija namuose Trivium Vilkpėdės 7-105, Vilnius Lankymas ne atidarymo metu iš anksto susitarus telefonu 8693 58318

Martyno Ambraso nuotr.
Martyno Ambraso nuotr.
Tanios Serket nuotr.
Tanios Serket nuotr.
Trivium inf.

Aido Bareikio paroda „Records“ galerijoje namuose „Trivium“

2018  m. birželio 4 d. (pirmadienį) 18.00 val. namų galerijoje TRIVIUM (Vilkpėdės g. 7-105, Vilnius) atidaroma Aido Bareikio personalinė paroda.  Paroda veiks iki liepos 4 dienos.

Aidas Bareikis (g. 1967 Vilniuje) Vilniaus Dailės akademijoje studijavo tapybą. 1993 m. ją baigęs gavo Fullbrighto stipendiją ir išvyko į Niujorką, į Hunter College. Ten 1997 m. apsigynė magistro laipnsį.
Menininkas surengė personalines parodas Niujorko Leo Koenig Inc galerijoje, Berlyno Šiuolaikinio meno centre (Center for Contemporary Art), dalyvavo daugelyje grupinių parodų tokiose garsiose institucijose, kaip P.S.1 Contemporary Art Centre/ MoMA, Niujorke bei įvairiose galerijose Amerikoje ir Europoje.
Aidas Bareikis šįkart pristatys ne publikai gerai žinomas instaliacijas ar objektus, o tapybą. Kaip teigia autorius, jam nesvetimas mechanistinis metodas, tad šį kartą galerijoje TRIVIUM eksponuos paveikslus, sukurtus naudojant „Gravity print“.
 „Gravity print“ – tai stovinti apie 5 pėdų aukščio tūba, pilna vandens ir su maža skylute, kamščiu apačioje. Įmerkus drobę, supylus dažus (maišosi, nesimaišo), atkemši skylę apačioj ir vanduo hidrauliškai nuslūgsta per 40 min. Greitai ištrauki, ir jau!
Menininko idėja – kūriniai, atlikti pagal galerijos užsakymą, lyg kokie langai ar durys, užsakyti fabrikui.
Aidas Bareikis: „Žemės trauka ir entropija yra šio darbo procesas ir variklis, panašiai kaip bangų mūša.
Aš renkuosi bangų mūšą vandenyne, nes begalinis mūšos pasikartojimas gali tave nuvesti tiesiai į akmens amžių. Nors šių darbų „amžius“ yra greičiau “geležies„, nes čia –  geležies rūdžių spalva. Spalvos interpretacijų gali būt ir daugiau, pavyzdžiui, piratų keramika arba tiesiog molis (nors molyje yra daug geležies, tad mes vėl atgal į geležies amžių. Aš sąmoningai norėjau „industrinės geležies“ spalvos, – kaip rūdys saulėlydy, su tokiu, atseit, futuristiniu niuansu.“


Parodą remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė

Namų galerija „Trivium“ (Vilkpėdės g. 7-105, Vilnius). Darbo laikas: trečiadieniais – sekmadieniais 15:00-20:00. Apsilankyti galima iš anksto susitarus tel. + 370 693 58318

 

Trivium inf.

Galerija namuose Trivium atidaro naują parodą „Sekcija”

Galerija namuose Trivium kovo 30 d. 18 val. atidaro naują parodą „Sekcija”. Ši ekspozicija skirta vienam objektui – baldui, ilgus dešimtmečius karaliavusiam daugumoje Lietuvos gyventojų butų. Vaikystės pasaulio konstanta, centrinis altorius, kuris po stiklu talpino servizus ir kitas sovietinės buities puošmenas – porcelianines figūrėles, suvenyrus, pas kai ką net meduolius-grybukus, griežtai draudžiant vaikams juos valgyti. Paroda “Sekcija” sumanyta siekiant galerinėje Trivium erdvėje kurti projektus, susijusius su buto specifika, išryškinant kasdienybės, buities ir meno santykį.
Keturių autorių – Nerijaus Ermino, Eglės Ridikaitės, Gintauto Trimako ir Vytauto Tomaševičiaus kūriniai kiekvienas savaip reflektuoja dabarties ir praėjusio laiko atstovo – modulinio baldo – sąsajas.

Kuratorė Aistė Kisarauskaitė

Projektą remia Lietuvos respublikos kultūros taryba
Asociaja LATGA

Paroda veiks iki gegužės 15 d.

Galerija namuose Trivium
Vilkpėdės 7-105, Vilnius
Lankymas ne atidarymo metu iš anksto susitarus telefonu 8693 58318

Galerijos nuotr.
Galerijos nuotr.
Trivium inf.

Galerijoje „Trivium“ paroda „Po kovo 8-osios“

2018 m. kovo 12 – kovo 29 d. namų galerijoje TRIVIUM (Vilkpėdės g. 7-105, Vilnius) veikia Marijos Marcelionytės – Paliukės projekcijų, piešinių, objektų ir įvairių artefaktų paroda-instaliacija „Po kovo 8-osios“.


Vasario pabaigoje kvietėme į galeriją prisiskinti menininkės pražydintų tulpių. Tulpių auginimas tiesiogiai konstravo menininkės asmeninį buvimą pasaulyje, jos tėvai iki Nepriklausomybės paskelbimo, 1985-90 m., norėdami prisidurti prie algos, bute augindavo tulpes kovo 8-ajai, vėliau vaikai (kad nereikėtų mokėti už vietą Konarskio gėlių turguje) nešiojamose dėžėse tarpeliuose pardavinėdavo tulpes.


Vaikystės prisiminimai menininkę įkvėpė sukurti šilkografinius atspaudus, piešinius bei drauge eksponuoti vaikystėje žydintų tulpių artefaktus – namų svetainės kilimą, austą močiutės ir mamos piešinį: „Buvau 8-erių metų, artėjo kovo 8-oji, dėžėse skleidėsi žiedai ir paprašiau mamos, kad nupieštų tulpes. Išsaugojau šią mamos lietą akvarelę, ji man buvo labai graži ir ilgą laiką siekiamybė to, kaip galima gražiai piešti.“


Marija Marcelionytė- Paliukė (g. 1977, Vilniuje) – pastaruosius kelerius metus aktyviai besidominti kultūros ekologijos tema, tik ne kaip žalioji aktyvistė, bet iš pozicijos “Ar mums reikia dar nors vieno paveikslo?”. Menininkė tyrinėja šį aspektą naudodama grafikos meną kaip įrankį. Ji dalyvavo daugiau nei 70 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, surengusi apie 10 solo pasirodymų.

Parodą dalinai remia Lietuvos kultūros taryba ir asociacija LATGA

Namų galerija „Trivium“ (Vilkpėdės g. 7-105, Vilnius). Darbo laikas: trečiadieniais – sekmadieniais 15:00-20:00. Apsilankyti galima iš anksto susitarus tel. + 370 693 58318

 

 

Trivium inf.

Dariaus Basčio paroda „ Tapyba ir t.t.“ namų galerijoje TRIVIUM

2018  m. sausio 22 d. (pirmadienį) 18.00 val. namų galerijoje TRIVIUM (Vilkpėdės g. 7-105, Vilnius) atidaroma Dariaus Basčio personalinė paroda.  Paroda veiks iki vasario 18 dienos.

Darius Bastys (g. 1967) - žinomas menininkas, Dailės akademijoje baigęs skulptūros studijas tuo istorinio lūžio laikotarpiu, kai Lietuvos nepriklausomybės atgavimą lydėjo permainos ir meno lauke. Šio menininko skulptūros ir objektai stebino publiką nuo pačių pirmųjų Soroso šiuolaikinio meno centro organizuotų parodų „Tarp skulptūros ir objekto – lietuviškai“ (1993) bei „Duona ir druska“ (1994), kuruotas Ramintos Jurėnaitės.


Kurį laiką tarsi išnykęs iš aktyvaus parodinio gyvenimo, pastaraisiais metais vėl netikėtai pasirodė su tapybos parodomis, kurios taip pat išsiskiria iš bendro Lietuvos tapybos konteksto.  Savitas paradoksų kupinas Dariaus Basčio sukurtas pasaulis lengvai šypsosi žiūrovui, prisidengdamas lyg patriušusia teatro vėduokle senąja akademistine tapyba, patamsėjusia nuo laiko.


 Pats meninkas sako: „Paveikslų kūrime mane kamuoja prieštaringi tikslai. Noriu, kad tai atrodytų kaip rimtas  menas ir kad būtų ne visai rimtas. Nes kai menas yra labai labai rimtas, jis jau yra juokingas. Noriu cituoti atpažįstamus siužetus, bet pateikti juos kaip savo. Noriu nutapyti gražiai (visuotinai suprantama prasme), o paskui purvinu. Nors man turinys svarbesnis už formą. Noriu, kad žiūrovas suprastų, ką norėjau pasakyti, bet galiausiai tai ir nelabai svarbu.  Piešiu savo malonumui, bet galiausiai tai rūpi kam nors parodyti.“

Parodą remia Lietuvos kultūros taryba.

Namų galerija „Trivium“ (Vilkpėdės g. 7-105, Vilnius). Darbo laikas: trečiadieniais – sekmadieniais 15:00-20:00. Apsilankyti galima iš anksto susitarus tel. + 370 693 58318

 

Trivium inf.

Galerijoje namuose „Trivium“ – menininko Roko Dovydėno paroda

Gruodžio 16 d. 18 val. Galerijoje namuose „Trivium“ (Vilkpėdės g. 7-105) atidaroma Roko Dovydėno keramikos paroda „No Fear“.

 

„Pristatant šią parodą, buvau paprašytas parašyti penkis sakinius apie būsimą parodą: Egzotikos aidas erdvėje. Pasikartojimas yra meno kūrinys. Kopija ir originalas kuriami tuo pačiu metu. Asmeniškas meno kūrinys“, – sako R. Dovydėnas.  


Rokas Dovydėnas yra tarpdisciplininis menininkas, gyvenantis ir kuriantis Vilniuje, Lietuvoje. Nuo 1994 m. dalyvauja parodose ir nuo 1999 m. jas kuruoja. Šiuo metu dirba keliuose universitetuose dėstytoju ir studijuoja doktorantūroje.


Paroda veiks  iki 2018 m. sausio 18 d.

Parodą remia Lietuvos kultūros taryba.

 

 

Trivium inf.

„Danas Aleksa pristato Eglę Ridikaitę”

Primiršote diskusijas apie vamzdį? 2017 spalio 30 d. 18 val. galerija namuose „Trivium” kviečia į meno logistikos renginį-parodą, kuriame tūrinio meno ekspertas Danas Aleksa jas primins pristatydamas vamzdinio įmuziejinimo galimybes ir su jomis susijusią problematiką. Renginio autorius remsis žinomos tapytojos Eglės Ridikaites taikoma įvamzdinimo praktika.

Galerija namuose „Trivium”
Vilkpėdės 7-105, Vilnius
Lankymas susitarus telefonu 8693 58318

Projektą remia Kultūros taryba.

Trivium inf.

Gintaro Zinkevičiaus „Filmų paroda“ namų galerijoje „Trivium“

2017 m. rugsėjo 18 – spalio 16 d. namų galerijoje TRIVIUM (Vilkpėdės g. 7-105, Vilnius) veikia  Gintaro Zinkevičiaus „Filmų paroda“. 


Parodoje eksponuojami 2012–2015 metų Gintaro Zinkevičiaus videofilmai ir su jais susiję artefaktai. Parodos centrinė figūra – kitas neformalas, subtilus kasdienybės pokštų metraštininkas ir kolekcininkas rašytojas Ričardas Šileika.

„Kai poetai balsu skaito vienas kito eilėraščius, fotoaparato spragsėjimas, blyksėjimas ir pypsėjimas išduoda, kurioje pusėje dabar yra kvailys, nematantis poezijos. Laimei, dabartiniai fotoaparatai turi raudoną mygtuką, kurį paspaudus nuotraukos pradeda judėti. Tada akys ir mintys jau gali pradėti linksmintis. Svarbu tik laiku pastebėti, kada eilėraštis baigėsi“, – sako parodos autorius.

Gintaras Zinkevičius (g. 1963) – fotomenininkas, videomenininkas, performansų, instaliacijų autorius ir avangardinės meno grupės „Post Ars“ narys.

Parodą remia Lietuvos kultūros taryba.

Namų galerija „Trivium“ (Vilkpėdės g. 7-105, Vilnius).

Darbo laikas:
trečiadieniais–sekmadieniais 15–20 val.

Apsilankyti galima iš anksto
susitarus tel. + 370 693 58318

Nuotrauka iš Gintaro Zinkevičiaus archyvo
Nuotrauka iš Gintaro Zinkevičiaus archyvo
Trivium inf.

Tomo Gečiausko paroda „Vidutinio dydžio paveikslai

Galerija namuose „Trivium" (Vilkpėdės 7-105, Vilnius) pristato Tomo Gečiausko parodą „Vidutinio dydžio paveikslai", kuri vyks 04.21-05.17 d.
Atidarymas balandžio 21 d. 18 val.

Tomas Gečiauskas Vilniaus Dailės akademijoje tapybą baigė 1991 m. Nuo 2006 m. gyvena ir kuria Norvegijoje, todėl mūsų kultūros lauke yra mažai žinomas. Ši paroda – bandymas menininką grąžinti į Lietuvos kontekstą, sudominti publiką savitais jo kūriniais, kvestionuojančiais ir apmąstančiais paveiksliškumo sąvoką, kūrinio reprezentacijos funkciją, tam pasitelkiant ir subtilią ironiją.

Kaip sako autorius: „Objekto paviršiaus išorinė geometrija, medžiagiškumas, dažų sluoksnis, tekstas ir kt. yra vienodai reikšmingi elementai nustatant kūrinio statusą ir būseną, kai daiktas virsta paveikslu, kuris neatsisako savo daiktiškumo [arba atvirkščiai]. Daiktas reprezentuoja vaizdą. Vaizdas reprezentuoja daiktą."

 

  < PUSLAPIS IŠ 3  >> Archyvas