7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Irmos Balakauskaitės ir Vytuko Pakalnio paroda „Sentimentai/artefaktai+“

Trivium inf.
Nr. 29 (1266), 2018-09-21
Dailė Anonsai
Martyno Ambraso nuotr.
Martyno Ambraso nuotr.

Rugsėjo 17 d. (pirmadienį) 18 val. galerijoje namuose TRIVIUM (Vilkpėdės g. 7- 105, Vilnius) atidaroma  I. Balakauskaitės ir V. Pakalnio paroda „Sentimentai/artefaktai+“.

Kaip rašė Vaidas Jauniškis apie V. Pakalnio arba tiesiog Vytuko ir I. Balakauskaitės „Teatrą Ū”:  „jie, lyg žaisdami smėlio dėžėje, rankomis vedžiojo žaislus- lėles- objektus. Jie žaidė rankomis ir eilėmis, mes žaidėme paklusdami jų vaizduotei. Čia buvo linksma įsijausti. Nesvarbu, kad tekstai kalbėjo apie rimtesnius dalykus, - jie buvo tikslūs ir gražūs.”  1989 m. atsiradęs kaip viena iš Bonifratų vienuolyne vykusių akcijų, „Teatras Ū” iki 1995 m. sukūrė 3 spektaklius, vaidintus Lietuvoje ir užsienyje. Laikas nutrina prisiminimų detales, jei pasiekia – naikina artefaktus ar bent apgraužia jų silpnesnes dalis, blukina ryškias spalvas, apnašomis padengia paviršius. Taip nutiko daugeliui meno kūrinių, ryškiais punktyrais žymėjusių pirmąjį Nepriklausomybės dešimtmetį. Ne išimtis ir „Teatras Ū”, praradęs vieną iš dviejų savo kūrėjų, atlikėjų, tekstų autorių, mechanikų, arba tiesiog praradęs pusę savo sielos. Tačiau našlės Boženos Pakalnienės išsaugotos, o I. Balakauskaitės prikeltos šio teatro lėlės, daiktai, scenografija (sunku tuos keistus darinius įvardinti mums įprastais žodžiais) vėl liudija tai, ką spėta primiršti. Kūriniai turi galią nors trumpam, nors neakivaizdiniu būdu išsišaukti savo kūrėjus, grąžinti jiems jaunystę, o mums - praeityje likusį pasaulėvaizdį, užmirštas patirtis. Ši paroda leis iš naujo pažvelgti į Irmos Balakauskaitės ir Vytuko Pakalnio keistąjį, žavėjusį savo radikalumu ir vaizduotės šėlsmu, kūrinį ir užfiksuoti jo vietą istorijoje.

Vytautas Pakalnis (1972- 2004) – tapytojas, performansų, lėlių teatro kūrėjas. Gyveno Vilniuje, įkūrė lėlių teatrą „Ū“, dirbo „Miraklio“, „Karman“ teatruose kaip aktorius, performeris, statytojas, dailininkas, kūrė pjeses lėlių teatrui.


Irma Balakauskaitė (g. 1968) - dirba tapybos, grafikos ir teatro srityse. Dar studijų metais drauge su Vytautu Pakalniu įkūrė eksperimentinį lėlių teatrą. Irma surengė daugiau nei 10 personalinių parodų, jos kūryba rodyta Rusijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Argentinoje ir kt. Sukūrė scenovaizdžių, dekoracijų daugiau nei dešimčiai spektaklių.

Paroda veiks iki 2018 m. spalio 15 dienos.

Parodą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Galerija namuose Trivium Vilkpėdės 7-105, Vilnius Lankymas ne atidarymo metu iš anksto susitarus telefonu 8693 58318

Žymos:
Trivium inf.,
Martyno Ambraso nuotr.
Martyno Ambraso nuotr.
Tanios Serket nuotr.
Tanios Serket nuotr.