7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: Nidos meno kolonija

Nidos meno kolonija

Kvietimas teikti paraiškas: Neringos miško architektūros rezidencija

NMK pristato atvirą kvietimą teikti paraiškas Neringos miško architektūros tyrimų ir rezidencijos programai. 2020 m. lapkričio ir gruodžio mėnesiams kviečiame Lietuvoje gyvenančius tyrėjus, dizainerius, architektus ir menininkus.

Nidos meno kolonija

Neringos miško architektūra: rezidencija, tyrimas ir programa

NMK išplėtojo naują tyrimų ir rezidencijų programą, paremtą erdviniais ir medžiagiškais procesais. Neringos miško architektūros rezidencijos dėmesio centre – miškas kaip kultūrinio peizažo formavimo įrankis ir vieta, kurioje materialus auginimo, kirtimo, natūralaus džiovinimo ir medienos apdorojimo ciklas taps rezidencijų ir tyrimų programos pagrindu. 

Kaip tyrėjai ir architektai, 2019 m. Neringos meno stipendininkai Jurga Daubaraitė ir Jonas Žukauskas savo projektą „Sudėtinės miško dalys“ pradėjo siekdami atverti galimybes įvairioms Kuršių nerijoje veikiančioms institucijoms bendradarbiauti ir į savo veiklas įtraukti meno, dizaino bei tyrimo praktikas. Tęsdami projektą, jie kartu su NMK direktore Egija Inzule inicijavo naują rezidencijų ir tyrimų programą, vyksiančią 2020–2022 m. Ši programa Kuršių nerijos miškus nagrinėja kaip konkretų atvejį platesniame Baltijos–Skandinavijos regiono miškų infrastruktūros kontekste, apimančiame natūralų augimą ir kaitą, politikos formavimą, miškotvarkos ir miškininkystės planavimo bei kontrolės procesus, medienos technologijų ir dizaino inovacijas. 

Jurga Daubaraitė and Jonas Žukauskas, „Sudėtinės miško dalys. Pušies mėginys“ (2019). Jono Žukausko nuotrauka.
Jurga Daubaraitė and Jonas Žukauskas, „Sudėtinės miško dalys. Pušies mėginys“ (2019). Jono Žukausko nuotrauka.
Nidos meno kolonija

Nauji projektai Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje

 

Gegužės viduryje Nidos meno kolonijos lauko teritorija ėmė keisti savo pavidalą. Greta kitų tęstinių NMK projektų, laukinių augalų sodas pradėjo įgauti formą, o menininkas Žilvinas Landzbergas darbuojasi prie skulptūros viešojoje erdvėje. Taip pat pradėjome naują tyrimų ir rezidencijų programą, paremtą erdviniais ir medžiagiškais procesais – Neringos miško architektūros rezidenciją, kuri skirta  analizuoti mišką kaip infrastruktūrą.

Žilvino Lanzbergo skulptūros projektas. J. Navarskaitės nuotr.
Žilvino Lanzbergo skulptūros projektas. J. Navarskaitės nuotr.
Laukinių augalų sodo kūrimas. J. Navarskaitės nuotr.
Laukinių augalų sodo kūrimas. J. Navarskaitės nuotr.
Nidos meno kolonija

Vasario 22 d. 18 val. ŠMC skaitykloje vyks elektroninio leidinio „Lūkuriuojant ant slenksčio“ (Nidos meno kolonija, 2020) pristatymas

Leidinio sudarytojas – Rado Ištok, prie jo prisidėjo Joanna Warsza su Jan Sowa, Shahram Khosravi, Natalia Tikhonova, Anna Karpenko, Candice Hopkins, Eglė Budvytytė, Elin Már Øyen Vister ir tokio paties pavadinimo kūrybinių dirbtuvių, vykusių Nidos meno kolonijoje 2019-ųjų spalį, dalyviai.

Renginio metu kuratorius Rado Ištok kalbins kino režisierių ir rašytoją Karolį Kaupinį, kurio naujas filmas „Nova Lituania“ (2019) atliepia kai kuriuos elektroniniame leidinyje nagrinėjamus klausimus. Prie jų prisijungs Nidos meno kolonijos direktorė Egija Inzule.

Renginys vyks anglų kalba.

Nidos meno kolonija

Paskutinį birželio savaitgalį Nidoje – 9-asis VDA Nidos meno kolonijos simpoziumas

Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje birželio 28-30 d. jau 9-ąjį kartą vyks tiek vietos gyventojams, tiek kurorto svečiams, tiek meno profesionalams gerai pažįstamas visuomenei atviras tarptautinis Inter-formato simpoziumas. Šių metų tema – apie humoro ir absurdo takumą. Susibūrę menininkai, filosofai, sociologai ir muzikai klaus, ar ir kaip skirtingi humoro mechanizmai gali keisti požiūrį į „tikrovę“, kelti iššūkius įsitvirtinusioms nuostatoms ir įvairiems tabu.

Programoje – pasivaikščiojimai, bingo žaidimas ir videodarbų peržiūros

Trijų dienų programą sudaro daug skirtingo pobūdžio renginių: paskaitos, piligriminė kelionė į kopas, diskusijos, šmaikščios kavos pertraukėlės, performansai ir kt.  Simpoziumo pranešėjai ir atlikėjai – savo srityse gerai pažįstami Lietuvos ir užsienio menininkai.

Humorą su šiuolaikiniu menu jungiantis Olavas Westphalenas ruošia simpoziumo atidarymo paskaitą bei dalyvaujamąjį hepeningą, kuriais analizuoja kultūrinį nesusikalbėjimą ir egzistencinius klausimus. Jis yra įkūręs „Modernios komedijos mene muziejų“ (MoMCo) ir kartu su simpoziumo kuratore Lívia Páldi sudaręs skaitinį „Disfunkcinė komedija“. Nidos meno kolonijoje trumpai jau lankiusis su dalyvavimo menu ir humoru dirbanti menininkė Dafna Maimon kuria dviejų etapų programą „Žmogaus skaliko programa: šuns poelgis“, kuri susidės iš režisuojamos patirties ir piligrimystės kopose.

Konceptuali Irinos Gheorghe ekskursija skatins dalyvius „tyrinėti nepastebimą“, o rašytoja, menininkė Paulina Eglė Pukytė pakvies į Kolonijos skaityklą pažaisti „Juokingą-nejuokingą bingo“. Kolektyvas „Janks Archive” (Benas Kinsley ir Jessica Langle) pokalbio-hepeningo forma pristatys įžeidinėjimų humoro istoriją.

Į Nidos meno kolonijos rezidenciją mėnesiu anksčiau susirinkę Justinas Tyleris Tate’as (Error Collective) ir Žygimantas Kudirka simpoziumui ruošia naujus kūrinius. J. T. Tate’as specialiam vakariniam renginiui konstruoja dekoracinius elementus, o Ž. Kudirka kuria dienoraštinį garso performansą.

Įtraukiant regioninį aspektą, simpoziume taip pat bus siekiama pažvelgti į lokalų postsovietinį ir postsocialistinį būvį ir juokingas, net absurdiškas, situacijas, įvykstančias, kai praeitis susiduria su dabartimi, Rytai susitinka su Vakarais, periferija su centru, menas – gyvenimu, lokalus su globaliu.

Pilną simpoziumo programą galite peržiūrėti čia (anglų k.)
Išsamesnis renginių ir dalyvių pristatymas čia (anglų k.)
Visi trijų dienų renginiai atviri.

Humoras – nepakankamai įvertintas savirefleksijos įrankis

Komiški komunikacijos žanrai (ironija, satyra, komedija, absurdo humoras ir t.t.) dažnai nuvertinami, laikomi tiesiog išdykavimu arba nėra galimi dėl politinio korektiškumo. Kuratoriai Lívia Páldi ir Vytautas Michelkevičius tiki, kad komiški žanrai – geriausia priemonė apnuoginti absurdiškumus meno ir akademijos pasaulyje, išvaryti mus iš „profesionalumo burbulo“ ir kitaip priartėti prie populizmo valdomos realybės.

„Paskutiniajam simpoziumui tokia tema pasirinkta todėl, kad humoras dabar atrodo kaip vienintelė galimybė reaguoti į šiandieninę šiuolaikinio meno situaciją ir jo įtemptą, kartais net  absurdišką sąveiką su visuomene“, – teigia kuratorius V. Michelkevičius.

Simpoziumo rengėjai siūlo mesti iššūkį pernelyg rimtam bendravimo būdui ir apmąstyti humoro potencialą savikritikai bei savirefleksijai. Simpoziume humoras taps įrankiu diskutuoti jautriomis ir kompleksiškomis temomis apie rasę, lytį, klasinę struktūrą, etniškumą, seksualumą, smurtą ir asmeninę tapatybę.

Kas yra Inter-formato simpoziumas?

Simpoziumo formatas svyruoja tarp konferencijos ir festivalio, bet, atsižvelgiant į vietos atokumą, visi esantys asmenys tampa aktyviais dalyviais. Inter-formato simpoziumai VDA Nidos meno kolonijoje vyksta nuo 2011 m.. Jie suteikia tarpdalykinę platformą meno ir mokslo susitikimams bei sujungia kolonijos meno, edukacijos ir rezidencijų programas.

Nuo pat 2011-ųjų prie simpoziumo dirbantis Nidos meno kolonijos meninis direktorius, dėstytojas, kritikas ir kuratorius dr. Vytautas Michelkevičius kiekvienais metais kviečiasi vis kitą kuratorių(ę) ir drauge tyrinėja pasirinktą temą ar problematiką. Šiemet jau 9-ajam ir paskutiniajam simpoziumui rimtai, tačiau dėl to ne mažiau linksmai sudarant programą jam talkino Budapešte gimusi, šiuo metu Dubline gyvenanti kuratorė Lívia Páldi.

Simpoziumą organizuoja VŠĮ MENE bendradarbiaujant su VDA Nidos meno kolonija. Dalinai remia Lietuvos kultūros taryba ir LR Kultūros ministerija.

 

Nidos meno kolonija

Kvietimas teikti paraiškas 2019–2020 m. rezidencijoms ir 9-ajam Inter-formato simpoziumui apie humoro ir absurdo takumą

Paraiškų teikimo terminas: 2019 m. kovo 15 d., 23:59.
Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos (NMK) rezidencijų programa yra atvira tiek pradedantiems, tiek jau įsitvirtinusiems menininkams, dizaineriams, architektams, kuratoriams bei tyrėjams. NMK – tai viena iš didžiausių meno, rezidencijų bei edukacijos institucijų Šiaurės ir Baltijos šalių regione. Joje suteikiama galimybė dirbti naujame šiuolaikinės architektūros pastate, apsuptame miško. Nuo 2011 m. Kolonijoje rezidavo daugiau negu 400 menininkų ir kultūros profesionalų.
Gyvenimo ritmas ir atmosfera Kolonijoje priklauso nuo sezono bei vykstančių programų. Vienu metu Kolonijoje gali būti nuo 7 iki 70 žmonių. Didžiąją metų dalį – nuo spalio iki balandžio mėnesio – galima mėgautis ramybe, kurią kartais paįvairina į praktikas bei dirbtuves atvykę meno profesionalai ir studentai. Liepos-rugpjūčio mėnesiais Nidoje įsibėgėja aktyvus, bet ne per daug intensyvus kurortinis gyvenimas.


Gyvenimo sąlygos ir socialinė aplinka Kolonijoje leidžia patogiai reziduoti. Kiekvienoje iš penkių rezidencijų yra 65 kv. m ploto, išdėstyto per du aukštus. Rezidencijos aprūpintos visais reikalingais patogumais. Kolonijoje taip pat yra dirbtuvės su lazerinio pjovimo staklėmis, medžio bei metalo apdirbimo įrankiais, fotografijos, video įranga ir vaizdo bei garso redagavimo programomis. Visus metus Kolonijoje reziduoja nuolat besikeičianti menininkų bendruomenė, kuri gali naudotis darbuotojų konsultacijomis ir kūrybinėmis bei socialinėmis Kolonijos erdvėmis.

Individualios rezidencijos (35 vietos) 2019 m. liepa–2020 m. gegužė Trukmė: 1-4 mėnesiai, tačiau rekomenduojame dviejų mėnesių trukmės rezidencijas. Kainos: Stipendijos šiuo metu neteikiamos; atrinktiems ir finansinės paramos siekiantiems kandidatams mielai atsiųsime rekomendacinį laišką. Gyvenamosios erdvės bei studijos kaina atrinktiems rezidentams yra 400 EUR per mėnesį. Į kainą įtraukta įrangos nuoma, bevielis internetas, naudojimasis bendromis erdvėmis ir dviračiais.

Nidos doktorantų mokyklos (NDM) rezidencijos, skirtos doktorantūros teoretikams bei praktikams 2019 m. liepa–rugpjūtis Atrinktieji doktorantūros rezidentai gali prisijungti prie NDM intensyvių kursų „Fight the Power 2019/1989”, vyksiančių rugpjūčio 26–31 d. Venecijoje. Plačiau apie NDM programą čia: http://nidacolony.lt/en/nida-doctoral-school/fight-the-power-2019-1989-we-the-ungovernable. Kainos: sąlygos galioja tokios pačios, kaip individualioms rezidencijoms. Atrinktiems rezidentams suteikiama galimybė dalyvauti intensyviuose NDM kursuose be konkurso.

Kvietimas teikti siūlymus 9-ajam Inter-formato simpoziumui apie humoro ir absurdo takumą
2019 m. birželio 28–30 d.
Kuratoriai: Lívia Páldi (Vengrija/Airija) ir Vytautas Michelkevičius (Lietuva).

Kasmet vykstantis simpoziumas šiais metais suves 50 menininkų, kultūros praktikų ir tyrėjų, nagrinėjančių ir kvestionuojančių komiškumo, humoro vaidmenis, jų kritinį potencialą ir absurdo reikšmę šiuolaikiniame mene bei su juo susijusiose teorijose.


Šį kartą bus klausiama, kaip mes naudojame humorą, kalbėdami apie kompleksiškas ekologijos ir (kultūros)-politikos temas bei jų kuriamas absurdiškas situacijas. Analizuojant skirtingus humoro mechanizmus bus bandoma apčiuopti pastarųjų galimybes keisti požiūrį į „tikrovę“, laužyti stereotipus ir kelti iššūkius „tabu“ temoms ar įsitvirtinusioms nuostatoms.


Simpoziumo metu dalyviai ieškos būdų, kuriais meninis arba kuratorinis kūrinys išplėstų politinės kritikos ir tradicinės satyros ribas, įtraukdamas nuorodas iš meno ir kultūros istorijos, bei padėtų pažvelgti į sąmojį kaip į „inovatyvų veiksmą“, galintį komentuoti kultūrines, politines ir socialines paraleles. Įtraukiant regioninį aspektą, simpoziume taip pat bus siekiama pažvelgti į lokalų postsovietinį būvį.


Simpoziumas, vykstantis pajūrio kurorte, Nidoje, kviečia dalyvius iš skirtingų sričių permąstyti, kurti skirtingas humoro strategijas ir sujungti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus žanrus. Tai galėtų būti komiksų skulptūra, stand-up‘as kaip akademinė paskaita, satyrinis pasivaikščiojimas, absurdiškas žygis, „Humoro SPA“ ir t.t.

Patvirtinti dalyviai: Žygimantas Kudirka (LT), Lissette Olivares (USA), Julijonas Urbonas (LT), Olav Westphalen (DE/SE), Gernot Wieland (AT/DE) ir kiti. Parama: visiems atrinktiems dalyviams iš dalies padengiamos kelionės išlaidos (iki 200 EUR), suteikiamas apgyvendinimas ir maitinimas simpoziumo metu.  Visas aprašymas ir informacija apie paraiškų teikimą: http://nidacolony.lt/lt/projektai/simpoziumas/inter-format-symposium-2019
Prašome vadovautis paraiškų teikimo tvarka: http://nidacolony.lt/lt/menininku-rezidenciju-programa/paraiskos-ir-atranka

 

 

Nidos meno kolonija


Nidoje vyks Vasilijaus Safronovo knygos „Migrantai ir pabėgėliai Kuršių nerijoje XX amžiaus viduryje“ pristatymas

2019 m. sausio 24 d., 17 val. Kuršių nerijos istorijos muziejuje (Pamario g. 53, Nida) vyks pirmasis knygos „Migrantai ir pabėgėliai Kuršių nerijoje XX amžiaus viduryje“ pristatymas. Šios dr. Vasilijaus Safronovo atliktos mokslo studijos apie Kuršių nerijos gyventojų per(si)kėlimų istorijas pristatymas yra projekto „4Cs: Nuo konflikto iki sugyvenimo” dalis ir skiriamas Neringos bendruomenei.

Susitikimo metu prie arbatos puodelio kviesime diskutuoti su autoriumi, dalintis prisiminimais, o savo bibliotekos kolekciją papildyti dovanojamu knygos „Migrantai ir pabėgėliai Kuršių nerijoje XX amžiaus viduryje“ egzemplioriumi.


„Miškų rojus, kopų karalijos perlas, gamtos stebuklas – nuo Prūsijos švietėjo Wilhelmo von Humboldto laikų Kuršių nerija grožimasi, daugumai autorių ji kažką reiškia visų pirma dėl nuostabaus kraštovaizdžio. Tačiau kodėl neriją vadiname „kuršių“? Kas buvo ir yra jos gyventojai? Kokios jų atsiradimo pusiasalyje istorijos? Knyga „Migrantai ir pabėgėliai Kuršių nerijoje“ siūlo pakeisti optiką ir pažvelgti į pusiasalį kaip į nuolatinių migracijų vietą – erdvę, kuri beveik visiškai ištuštėjo dėl Antrojo pasaulinio karo pasekmių ir kurios pakartotinis apgyvendinimas pokariu Lietuvoje buvo išskirtinis.“

Pristatyme dalyvaus knygos autorius, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyriaus. mokslo darbuotojas dr. Vasilijus Safronovas, Klaipėdos universiteto Socialinių pokyčių studijų centro vyriaus. mokslo darbuotoja, projekto „Klaipėdos kraštas 1945–1960 m.: naujos visuomenės kūrimasis ir jo atspindžiai šeimų istorijose“ vadovė dr. Sigita Kraniauskienė ir VDA Nidos meno kolonijos vykd. direktorė, ES projekto „4Cs: Nuo konflikto iki sugyvenimo“ vadovė Lietuvoje, knygos iniciatorė dr. Rasa Antanavičiūtė.
Renginys Facebook
 

Nidos meno kolonija

Egiptas mūsų akimis: Laimos Kreivytės ir Sauliaus Leonavičiaus įspūdžių pristatymai


Neseniai grįžę iš kūrybinių gastrolių Saulius Leonavičius ir Laima Kreivytė gyvai pasidalins rezidencijoje MASS Alexandria ir dvejų mėnesių gyvenimo Egipte patirtais įspūdžiais: koks Egiptas ir kultūra pasitiko menininkus? Ar dykuma tokia pati karšta rudenį? Kokį meną kuria ir įsileidžia vietos kūrėjai?  Jaukus menininkų patirčių ir kūrybos pristatymas vyks gruodžio 15 d. (šeštadienį), 16 val. projektų erdvėje „Sodų 4”, Vilniuje. Šiais metais prasidėjusiuose rezidencijų mainuose tarp VDA Nidos meno kolonijos ir MASS Alexandria dalyvavę menininkai ruošėsi Aleksandrijoje ir Kaire vykusioms jų parodoms. Sauliaus ir Laimos parodos susiliejo su jų ilgalaikiais interesais ir buvo specifiškai orientuotos į vietos politinius ir kultūrinius kontekstus, gyvenimo bei sugyvenimo ypatybes. MASS Alexandria – tai menininko Wael Shawky’o 2010 m. Miami rajone, rytų

Aleksandrijoje, įkurta studija. Ši vienintelė mieste šiuolaikinio meno institucija, kurioje susitinka progresyvaus ir kritiško meno atstovai, menininkams siūlo erdvę tarpdisciplininiams tyrimams, kritinėms studijoms, naujoms galimybėms ir pažintims. Nors MASS Alexandria pirmiausia yra menininkų valdoma studija ir meno mokykla, ji taip pat organizuoja parodas ir viešas programas, skirtas lokaliems ir globaliems šiuolaikinio meno diskursams. Rezidencijų mainų programa yra projekto „4Cs: From Conflict to Conviviality through Creativity and Culture“ dalis.

Renginys Facebook: https://www.facebook.com/events/491953431327809/

 


Neseniai grįžę iš kūrybinių gastrolių Saulius Leonavičius ir Laima Kreivytė gyvai pasidalins rezidencijoje MASS Alexandria ir dvejų mėnesių gyvenimo Egipte patirtais įspūdžiais: koks Egiptas ir kultūra pasitiko menininkus? Ar dykuma tokia pati karšta rudenį? Kokį meną kuria ir įsileidžia vietos kūrėjai?  Jaukus menininkų patirčių ir kūrybos pristatymas vyks gruodžio 15 d. (šeštadienį), 16 val. projektų erdvėje „Sodų 4”, Vilniuje. Šiais metais prasidėjusiuose rezidencijų mainuose tarp VDA Nidos meno kolonijos ir MASS Alexandria dalyvavę menininkai ruošėsi Aleksandrijoje ir Kaire vykusioms jų parodoms. Sauliaus ir Laimos parodos susiliejo su jų ilgalaikiais interesais ir buvo specifiškai orientuotos į vietos politinius ir kultūrinius kontekstus, gyvenimo bei sugyvenimo ypatybes. MASS Alexandria – tai menininko Wael Shawky’o 2010 m. Miami rajone, rytų

Aleksandrijoje, įkurta studija. Ši vienintelė mieste šiuolaikinio meno institucija, kurioje susitinka progresyvaus ir kritiško meno atstovai, menininkams siūlo erdvę tarpdisciplininiams tyrimams, kritinėms studijoms, naujoms galimybėms ir pažintims. Nors MASS Alexandria pirmiausia yra menininkų valdoma studija ir meno mokykla, ji taip pat organizuoja parodas ir viešas programas, skirtas lokaliems ir globaliems šiuolaikinio meno diskursams. Rezidencijų mainų programa yra projekto „4Cs: From Conflict to Conviviality through Creativity and Culture“ dalis.

Renginys Facebook: https://www.facebook.com/events/491953431327809/

Sauliaus Leonavičiaus nuotrauka
Neseniai grįžę iš kūrybinių gastrolių Saulius Leonavičius ir Laima Kreivytė gyvai pasidalins rezidencijoje MASS Alexandria ir dvejų mėnesių gyvenimo Egipte patirtais įspūdžiais: koks Egiptas ir kultūra pasitiko menininkus? Ar dykuma tokia pati karšta rudenį? Kokį meną kuria ir įsileidžia vietos kūrėjai? Jaukus menininkų patirčių ir kūrybos pristatymas vyks gruodžio 15 d. (šeštadienį), 16 val. projektų erdvėje „Sodų 4”, Vilniuje. Šiais metais prasidėjusiuose rezidencijų mainuose tarp VDA Nidos meno kolonijos ir MASS Alexandria dalyvavę menininkai ruošėsi Aleksandrijoje ir Kaire vykusioms jų parodoms. Sauliaus ir Laimos parodos susiliejo su jų ilgalaikiais interesais ir buvo specifiškai orientuotos į vietos politinius ir kultūrinius kontekstus, gyvenimo bei sugyvenimo ypatybes. MASS Alexandria – tai menininko Wael Shawky’o 2010 m. Miami rajone, rytų Aleksandrijoje, įkurta studija. Ši vienintelė mieste šiuolaikinio meno institucija, kurioje susitinka progresyvaus ir kritiško meno atstovai, menininkams siūlo erdvę tarpdisciplininiams tyrimams, kritinėms studijoms, naujoms galimybėms ir pažintims. Nors MASS Alexandria pirmiausia yra menininkų valdoma studija ir meno mokykla, ji taip pat organizuoja parodas ir viešas programas, skirtas lokaliems ir globaliems šiuolaikinio meno diskursams. Rezidencijų mainų programa yra projekto „4Cs: From Conflict to Conviviality through Creativity and Culture“ dalis. Renginys Facebook: https://www.facebook.com/events/491953431327809/ Sauliaus Leonavičiaus nuotrauka
Nidos meno kolonija

Atviros studijos Nidos meno kolonijoje

Rugsėjo 29 d., 15 val. penkios rezidentės, mėnesį laiko gyvenusios ir kūrusios Nidos meno kolonijoje, atvers savo studijų duris. Šį kartą savo rezidencijoje sukurtus kūrinius bei plėtotus meninius tyrimus pristatys Giedrė Mickūnaitė (LT), Hanna Schaich (AT), Julia Heurling (SE), Amira Hanafi (USA/EG) ir Naomi Woo (CA). Atvirų studijų dienos Nidos meno kolonijoje vyksta kiekvieną mėnesį. Tai puiki galimybė susipažinti su rezidentais, jų kūryba ir išgirsti apie patirtis bei atradimus rezidencijos Nidoje metu.

Daugiau apie rezidentes: http://nidacolony.lt/lt/1182-rezidentes-nidoje-2018-uju-rugseji

 

* Darbų pristatymai ir diskusijos vyks anglų kalba.

** Viršelio nuotraukoje Julios Heurling kūrinio „On Reflection“ (liet. „Apmąsčius“) fragmentas.

 

Nidos meno kolonija

Paroda „Perfor(m)uoti peizažai“ persikelia į Vilnių

Nuo rugsėjo 6 d. iki rugsėjo 28 d. Keramikos kūrybinio centro „VDA Lauko/ekspo” paviljone (Maironio g. 4, Vilnius) pristatoma parodos „Perfor(m)uoti peizažai” „prokumentacija” (proaktyvi dokumentacija). Keli iš VDA Nidos meno kolonijoje veikusios parodos perkelti eksponatai dar kartą performuoja Kuršių nerijos peizažą Vilniaus senamiesčio kraštovaizdyje, o QR kodai ir nuorodos nukelia žiūrovą į jau įvykusios parodos dokumentaciją bei joje rodytus videofilmus.


VDA Nidos meno kolonija ir visa Kuršių Nerija nuo gegužės iki liepos mėnesio buvo pavirtusi bandymų aikštele ir tyrimų laboratorija. Rezidencijos dalyviai diskutavo apie gamtos ir žmogaus santykius įvairiose skalėse (masteliuose): nuo geologinio kraštovaizdžio iki simbiozės su mažiausiais augalais, nuo parko ir kitų reglamentų iki psichofizinių nuostatų. Ši intensyvi dalyvių rezidencija liepos 20 – rugpjūčio 31 dienomis pavirto paroda, kurioje susitiko kraštovaizdžio architektūros, geografijos, biologijos, skulptūros, darbo etikos, choreografijos, naujųjų medijų ir performanso praktikos.

„Kuršių nerijos peizažas perfor(m)uojamas, Neringoje įvedama fitokratija, parodų salės virsta treniruočių salėmis, atrandama, kad vietinis mentalitetas susiformuoja per nuolatinį darbą specifiniame kraštovaizdyje, o tradicinis dainavimas virsta animalistiniu urzgesiu ir murmesiu.
Tai ne meno paroda, o vizualus, garsinis, performatyvus ir interaktyvus pasakojimas apie Kuršių neriją, kur šiuolaikinis menas suteikia platformą susitikti įvairių sričių tyrėjams ir menininkams bei pateikti savo žiūros, klausos bei sąlyčio taškus.”

Dalyviai Lina Lapelytė Ona Lozuraitytė ir Petras Išora Špela Petrič (Slovėnija) Anna Romanenko ir Björnas Kühnas (Vokietija) Kuratorius Vytautas Michelkevičius


Parodą galima apžiūrėti bet kuriuo paros metu.

Rezidencijos ir parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba ir LR kultūros ministerija, Goethe`s institutas Lietuvoje, Šiaurės ir Baltijos šalių kultūrinio mobilumo programa (KKNORD).


Renginys Facebook
Paroda yra Vilniaus galerijų savaitgalio dalis

 

  < PUSLAPIS IŠ 4  >>> Archyvas