7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kvietimas teikti paraiškas 2019–2020 m. rezidencijoms ir 9-ajam Inter-formato simpoziumui apie humoro ir absurdo takumą

Nidos meno kolonija
Nr. 5 (1284), 2019-02-01
Kronika

Paraiškų teikimo terminas: 2019 m. kovo 15 d., 23:59.
Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos (NMK) rezidencijų programa yra atvira tiek pradedantiems, tiek jau įsitvirtinusiems menininkams, dizaineriams, architektams, kuratoriams bei tyrėjams. NMK – tai viena iš didžiausių meno, rezidencijų bei edukacijos institucijų Šiaurės ir Baltijos šalių regione. Joje suteikiama galimybė dirbti naujame šiuolaikinės architektūros pastate, apsuptame miško. Nuo 2011 m. Kolonijoje rezidavo daugiau negu 400 menininkų ir kultūros profesionalų.
Gyvenimo ritmas ir atmosfera Kolonijoje priklauso nuo sezono bei vykstančių programų. Vienu metu Kolonijoje gali būti nuo 7 iki 70 žmonių. Didžiąją metų dalį – nuo spalio iki balandžio mėnesio – galima mėgautis ramybe, kurią kartais paįvairina į praktikas bei dirbtuves atvykę meno profesionalai ir studentai. Liepos-rugpjūčio mėnesiais Nidoje įsibėgėja aktyvus, bet ne per daug intensyvus kurortinis gyvenimas.


Gyvenimo sąlygos ir socialinė aplinka Kolonijoje leidžia patogiai reziduoti. Kiekvienoje iš penkių rezidencijų yra 65 kv. m ploto, išdėstyto per du aukštus. Rezidencijos aprūpintos visais reikalingais patogumais. Kolonijoje taip pat yra dirbtuvės su lazerinio pjovimo staklėmis, medžio bei metalo apdirbimo įrankiais, fotografijos, video įranga ir vaizdo bei garso redagavimo programomis. Visus metus Kolonijoje reziduoja nuolat besikeičianti menininkų bendruomenė, kuri gali naudotis darbuotojų konsultacijomis ir kūrybinėmis bei socialinėmis Kolonijos erdvėmis.

Individualios rezidencijos (35 vietos) 2019 m. liepa–2020 m. gegužė Trukmė: 1-4 mėnesiai, tačiau rekomenduojame dviejų mėnesių trukmės rezidencijas. Kainos: Stipendijos šiuo metu neteikiamos; atrinktiems ir finansinės paramos siekiantiems kandidatams mielai atsiųsime rekomendacinį laišką. Gyvenamosios erdvės bei studijos kaina atrinktiems rezidentams yra 400 EUR per mėnesį. Į kainą įtraukta įrangos nuoma, bevielis internetas, naudojimasis bendromis erdvėmis ir dviračiais.

Nidos doktorantų mokyklos (NDM) rezidencijos, skirtos doktorantūros teoretikams bei praktikams 2019 m. liepa–rugpjūtis Atrinktieji doktorantūros rezidentai gali prisijungti prie NDM intensyvių kursų „Fight the Power 2019/1989”, vyksiančių rugpjūčio 26–31 d. Venecijoje. Plačiau apie NDM programą čia: http://nidacolony.lt/en/nida-doctoral-school/fight-the-power-2019-1989-we-the-ungovernable. Kainos: sąlygos galioja tokios pačios, kaip individualioms rezidencijoms. Atrinktiems rezidentams suteikiama galimybė dalyvauti intensyviuose NDM kursuose be konkurso.

Kvietimas teikti siūlymus 9-ajam Inter-formato simpoziumui apie humoro ir absurdo takumą
2019 m. birželio 28–30 d.
Kuratoriai: Lívia Páldi (Vengrija/Airija) ir Vytautas Michelkevičius (Lietuva).

Kasmet vykstantis simpoziumas šiais metais suves 50 menininkų, kultūros praktikų ir tyrėjų, nagrinėjančių ir kvestionuojančių komiškumo, humoro vaidmenis, jų kritinį potencialą ir absurdo reikšmę šiuolaikiniame mene bei su juo susijusiose teorijose.


Šį kartą bus klausiama, kaip mes naudojame humorą, kalbėdami apie kompleksiškas ekologijos ir (kultūros)-politikos temas bei jų kuriamas absurdiškas situacijas. Analizuojant skirtingus humoro mechanizmus bus bandoma apčiuopti pastarųjų galimybes keisti požiūrį į „tikrovę“, laužyti stereotipus ir kelti iššūkius „tabu“ temoms ar įsitvirtinusioms nuostatoms.


Simpoziumo metu dalyviai ieškos būdų, kuriais meninis arba kuratorinis kūrinys išplėstų politinės kritikos ir tradicinės satyros ribas, įtraukdamas nuorodas iš meno ir kultūros istorijos, bei padėtų pažvelgti į sąmojį kaip į „inovatyvų veiksmą“, galintį komentuoti kultūrines, politines ir socialines paraleles. Įtraukiant regioninį aspektą, simpoziume taip pat bus siekiama pažvelgti į lokalų postsovietinį būvį.


Simpoziumas, vykstantis pajūrio kurorte, Nidoje, kviečia dalyvius iš skirtingų sričių permąstyti, kurti skirtingas humoro strategijas ir sujungti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus žanrus. Tai galėtų būti komiksų skulptūra, stand-up‘as kaip akademinė paskaita, satyrinis pasivaikščiojimas, absurdiškas žygis, „Humoro SPA“ ir t.t.

Patvirtinti dalyviai: Žygimantas Kudirka (LT), Lissette Olivares (USA), Julijonas Urbonas (LT), Olav Westphalen (DE/SE), Gernot Wieland (AT/DE) ir kiti. Parama: visiems atrinktiems dalyviams iš dalies padengiamos kelionės išlaidos (iki 200 EUR), suteikiamas apgyvendinimas ir maitinimas simpoziumo metu.  Visas aprašymas ir informacija apie paraiškų teikimą: http://nidacolony.lt/lt/projektai/simpoziumas/inter-format-symposium-2019
Prašome vadovautis paraiškų teikimo tvarka: http://nidacolony.lt/lt/menininku-rezidenciju-programa/paraiskos-ir-atranka