7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: Meno rinkos agentūra

Meno rinkos agentūra

LXI Vilniaus aukcionas meno rinkos grynuolius pristatys nuotoliniu būdu

Pasaulį siaučianti pandemija pakoregavo ir Vilniaus aukciono namų planus: pirmą kartą istorijoje aukcionas bus rengiamas nuotoliniu būdu, o vieno iš brangiausių kolekcijos kūrinių – dailininko Petro Kalpoko (1880–1945) monumentali trijų triptikų „Miesto pramonė“, „Ąžuolas“ ir „Žvejai“  kompozicija – pardavimas nukeliamas į geresnius laikus. Nepaisant to, į 2020 m. balandžio 10 d. perkeltas LXI Vilniaus aukcionas atkeliauja su stipria meno kūrinių kolekcija, kuri neabejotinai patikrins rinką ir atskleis, ko iš jos tikėtis.

Eugenijaus Marcino Kazimirovskio Vilniaus apylinkių motyvas
Eugenijaus Marcino Kazimirovskio Vilniaus apylinkių motyvas
Meno rinkos agentūra

LXI Vilniaus aukcionas – nuotoliniu būdu

Aukcionas vyks 2020 m. balandžio 10 d. 18.00 val. nuotoliniu būdu. Norintieji jame dalyvauti gali pasinaudoti šiomis galimybėmis:

1) Iš anksto užpildyti ir palikti „Nedalyvaujančio pirkėjo“ anketą;
2) Realiu aukciono laiku dalyvauti telefonu;
3) Realiu aukciono laiku prisijungti per „Live Auctioneers“ platformą.

Meno rinkos agentūra

A. Mončio namuose–muziejuje vykusiame Vilniaus aukcione kovas kurstė ne tik A. Mončys

2019 m. rugpjūčio 3 d. Palangoje esančiame Antano Mončio namuose–muziejuje įvykusiame LVIII Vilniaus aukcione labiausiai dalyvių geidžiamais įsigyti kūriniais tapo Violetos Gaidamavičiūtės–Kiselienės ofortas „Preiloje“, A. Mončio (1921–1993) akvarelė „Kompozicija mažame formate I“, Saulės Kisarauskienės monotipija atliktas triptikas „Aušros Vartai“ bei Vytauto Kasiulio (1918–1995) litografija „Muzikantas su „šarmanka“ ir papūga“. Tačiau brangiausiai parduoti Kazimiero Žoromskio (1913–2004), Antano Martinaičio (1939–1986) ir Antano Gudaičio (1904–1989) tapybos darbai bei dar iki šiol niekur nerodyta paties A. Mončio skulptūra „Moteris“.

 „Šis aukcionas išpildė visas Vilniaus aukciono namų prognozes, o taip pat turėjome progą dar kartą įsitikinti, kad pajūryje vykstančiame aukcione didžiausias dėmesys tenka kūriniams, nesusijusiams su jūra. Nors marinistika vis dar išlieka populiari, bet rezultatai rodo, kad mūsų aukciono gerbėjų meno akiratis sparčiai plečiasi ir jiems reikia ne tik įvairesnės tematikos, bet ir kuo įvairesne technika atliktų kūrinių“, – teigia Vilniaus aukciono vadovė dr. Simona Skaisgirytė–Makselienė.

Tradiciškai labdaringa rubrika prasidėjusio Vilniaus aukciono dalyviai nudžiugino A. Mončio namų–muziejaus bendruomenę: iš viso surinkta 1,9 tūkst. eurų muziejaus veiklai paremti (visų šioje rubrikoje siūlytų lotų pradinė vertė sudarė kiek daugiau kaip 2,5 tūkst. eurų). Beje, pats pirmasis šios rubrikos kūrinys – A. Mončio akvarelė „Kompozicija mažame formate I“ tapo vienu labiausiai norimu įsigyti aukciono lotu: jo pradinė kaina kilo beveik du kartus ir pasiekė 660 eurų.

Tiesa, didžiausia kova LVIII Vilniaus aukcione virė ne dėl tapybos darbų: V. Gaidamavičiūtės–Kiselienės oforto „Preiloje“ kaina kilo 2,4 karto iki 360 eurų. Beveik 1,6 karto daugiau nei nustatyta pradinė kaina pasiūlyta ir už S. Kisarauskienės monotipija atliktą triptiką „Aušros Vartai“ (920 eurų) bei V. Kasiulio litografiją „Muzikantas su „šarmanka“ ir papūga“ (400 eurų).

Pasak S. Skaisgirytės–Makselienės, šįkart brangiausiai parduotų kūrinių sąraše – mažiau sensacijų, daugiau išsipildžiusių prognozių. Pavyzdžiui, brangiausiai įvertinto šio LVIII Vilniaus aukciono meno kūrinio – K. Žoromskio „Trijų dimensijų serija | T.D.S. #45“ – kaina kilo nežymiai: jis parduotas už 6,7 tūkst. eurų.

Kaip buvo prognozuota, brangiausiai parduotųjų sąraše atsidūrė ir A. Mončio skulptūra „Moteris“, į naujus namus iškeliavusi už 4,9 tūkst. eurų. Po jos rikiuojasi du tapybos darbai, parduoti po 4,2 tūkst. eurų, tai – A. Gudaičio „Vyras su skrybėle“ ir A. Martinaičio „Prie Labos upokšnio“. Beje, dėl pastarojo teko ir šiek tiek pasivaržyti – jo pradinė kaina siekė 3,6 tūkst, eurų.

Be jau paminėtų lotų, LVIII Vilniaus aukciono dalyviai atkreipė dėmesį ir į kitas rinkinio vertybes – įsigyti Prano Gailiaus (1928–2015), Sergejaus Gračiovo (1922–1993), Leonardo Gutausko, Vytauto Igno (1924–2009), Vinco Kisarausko (1934–1988), Romualdo Požerskio, Jono Vaičio (1903–1963), Antano Žmuidzinavičiaus (1876–1966) ir kitų gerai žinimų autorių darbai.

Kitas Vilniaus aukcionas vyks šių metų rudenį Tolerancijos centre. Jo meno vertybių rinkinys bus pradėtas formuoti per artimiausias kelias savaites.

FAKTAI IR SKAIČIAI

6 700 – tiek eurų kainavo brangiausiai aukcione parduotas kūrinys: K. Žoromskio „Trijų dimensijų serija | T.D.S. #45“

90 – po tiek eurų kainavo pigiausi LVIII Vilniaus aukciono lotai – Kęstučio Ramono paveikslas „Gėlių puokštė“, Johnny Friedlaender litografija „Abstrakti kompozicija“ ir nežinomo XX a. I p. autoriaus darbas „Barkasas“

1014 – tiek eurų vidutiniškai išleido vienas LVIII Vilniaus aukciono vertybes įsigijęs dalyvis

140 – tiek procentų kilo labiausiai geidžiamo Vilniaus aukciono loto, kuriuo tapo V. Gaidamavičiūtės–Kiselienės oforto „Preiloje“, kaina

34 – tiek procentų LVIII Vilniaus aukcione parduotų lotų buvo parduoti už aukštesnę nei nustatyta pradinė kaina

 

Kazimiero Žoromskio kūrinys
Kazimiero Žoromskio kūrinys
Meno rinkos agentūra

LVIII Vilniaus aukciono intrigas pajūryje kurstys 
lietuvių išeivijos dailininko A. Mončio dvasia


2019 m. liepos 31 d., jau penktą kartą Palangoje įsikūrusiame Antano Mončio namuose–muziejuje atidaryta netrukus vyksiančio LVIII Vilniaus aukciono ekspozicija, kurioje be specialiai pajūriui atrinktų gausybės vertingų lituanistinės vaizduojamosios dailės meno kūrinių bus galima pamatyti ir dar iki šiol niekur nerodytą paties A. Mončio (1921–1993) skulptūrą „Moteris“.

„Kiekvieno aukciono kolekcijos formavimas palydimas tam tikra intriga ir, neslėpsiu, kad į Vilniaus aukciono namus netikėtai atkeliavusi ši skulptūra suintrigavo ne tik mus, bet ir A. Mončio namus–muziejaus kolektyvą. Labai tikiuosi ir linkiu šiam kūriniui atrasti gerus namus, o taip pat tikiuosi, kad jis privilios sėkmę ir pačiam muziejui, į kurį mes tradiciškai atvykome su labdaringa misija“, – sako Vilniaus aukciono vadovė, dailėtyrininkė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

Meno rinkos agentūra

LIII Vilniaus aukciono naujienos

Rugpjūčio 4 d. (šeštadienį) 19 val. A. Mončio namuose-muziejuje (S. Daukanto g. 16, Palanga) įvyks Vilniaus aukciono namų organizuojamas jau LIII meno kūrinių aukcionas.  

Šį kartą aukciono rinkinį sudaro 200-ų lotų kolekcija, suskirstyta į temines rubrikas: Labdaros aukcionas: Benas Šarka; Marinistika, pajūris, prieplaukos; Lietuvos dailė; Išeivijos dailė; In Focus: Vytautas Kazimieras Jonynas; Lietuvos grafika; Varia lituanica; Kitų šalių dailė.

Žinoma, Palangoje vykstantis aukcionas tarsi savaime asocijuojasi su jūra, kopomis ir saule. Šie motyvai dominuoja kolekcijos rinkinyje, tačiau ne tik jie diktuoja aukciono vėjo kryptį.
           

Aukciono vakaras startuos nuo labdaros aukciono, kuriame pristatomos menininko, akcionisto Beno Šarkos guašo improvizacijos. Visos surinktos lėšos už parduotus kūrinius bus skirtos Antano Mončio namams-muziejui paremti.
           

Marinistinio žanro gerbėjai turės galimybę išvysti chrestomatinius pajūrio peizažus  A. Žmuidzinavičiaus, Č. Janušo, J. Vaičio drobėse. Gausus J. Buračo akvarelių rinkinys, S. Gračiovo Baltijos pakrančių tapyba. Išsiskiria monumentali J. Čeponio drobė su laivų uoste motyvu.
           

O štai rubrika Lietuvos dailė prasideda nuo ankstyvąjį pavasarį vaizduojančio Petro Kalpoko kūrinio. Tai viena ankstyviausių klasiko drobių, sukurta 1905 m. Miunchene. Kūriniui būdinga melancholiška atmosfera bei secesinis dekoratyvumas.

Jau tradiciškai susiklostė, kad Vilniaus aukciono rubrikoje Išeivijos dailė dominuoja V. Kasiulio, K. Žoromskio, J. Rimšos, P. Domšaičio, A. Galdiko drobės, kurias organiškai papildo P. Gailiaus grafikos darbai iš serijos „Incablock“.  
          

Rubrikoje In Focus dėmesys atkreiptas į grafiko, skulptoriaus, vitražisto ir pedagogo V. K. Jonyno kūrybą. Jūsų dėmesiui pristatomi 10 autoriaus darbų, tarp kurių – ofortai, litografijos, medžio raižiniai, piešiniai tušu.
           

Rubrikos Lietuvos grafika puslapį atveria S. Romerienės ofortas, I. Kačenauskaitės dokų šurmulio litografijos ir D. Tarabildienės lino raižiniai taip pat  L. Lagausko kūriniai, atlikti autoriaus 7 d-metyje ištobulinta minkštojo lako technika.              
          

Rubrikoje Varia Lituanica kviečiame atkreipti dėmesį į iškirtinę Kriaunų bažnyčios 1888 m. inventorinę knygą,  su Žemaičių vyskupo Mečislovo Leonardo Paliulionio  (1834–1908) Kriaunų bažnyčios vizitacijos ataskaita.
         

Taip pat  šiame aukcione pristatoma nedidelė, bet rafinuota XIX a. Vakarų Europos antikvaro skiltis, leidžianti mums konstatuoti labai aukštą XIX a. peizažistų profesionalumą.

                                                                                                                    
LIII Vilniaus aukcionas įvyks š. m. rugpjūčio 4 d. (šeštadienį) 19 val. Palangoje, A. Mončio namuose-muziejuje (S. Daukanto g. 16). Aukciono ekspoziciją galima apžiūrėti rugpjūčio 1–4 d. 13–19 val. ten pat.

Aukciono popierinį katalogą galima įsigyti galerijoje „Kunstkamera“ (Ligoninės g. 4, Vilnius), o kūrinius peržiūrėti galima ir internetiniame puslapyje: www.menorinka.lt

 

Daugiau  informacijos:
                                                                                                                                         
Meno rinkos agentūra │Vilniaus Aukcionas │Galerija Kunstkamera
tel. +5 2307 200 │mob. +370 615 29023, +370 685 76500,
el. p. [email protected]
Tinklapis: www.menorinka.lt
Facebook: Vilniaus aukcionas

 

Meno rinkos agentūra

Jubiliejinis Vilniaus aukcionas tarsi trumpa ilgos istorijos akimirka

Tolerancijos centre gruodžio 1 d. meno mylėtojai ir kolekcininkai rinkosi į Vilniaus aukcioną. Jame buvo parduoti 75 kūriniai už 75 tūkst. eurų.

Tai buvo ypatingas, 50-tas, Vilniaus aukcionas. Šiame aukcione dominavo klasikinė tapyba. Išskirtinis dėmesys buvo skirtas Vilniaus piešimo mokyklai (K. Gorskis, L. Krestinas ir kt.). Kauno dailės mokyklai atstovavo Adomas Galdikas, Jonas Buračas, Emilija Grajauskaitė–Pazukienė. Pirkėjų dėmesio susilaukė litvakų rubrika. Tarp eksponatų galima buvo pamatyti leidinių, skulptūros, proginės atributikos darbų. Netruko ir abstrakčiosios dailės kūrinių, atskira rubrika buvo išskirtas Kazys Šimonis.
Jubiliejiniame L Vilniaus aukcione apsilankė didelis būrys meno mylėtojų ir tradicijų puoselėtojų.   Džiugu, kad iki aukciono ekspozicija buvo aktyviai lankoma, visi norintys turėjo galimybę laisvai ir nemokamai apžiūrėti pustrečio šimto eksponatų. Turint omeny tokį didelį kūrinių skaičių ir įvairovės gausą, pardavimai tikrai stebinančiai geri, aukciono metu buvo parduoti 75 lotai (per 30 procentų kūrinių).


Aukcionas buvo pradėtas rubrika „Vilniaus piešimo mokykla“, čia išsiskyrė Vladimiro Magidejaus „Senolio ir kaimo moters su ąsočiu portretas“. Ypatingos sėkmės susilaukė Kazio Šimonio rubrika, brangiausiai parduotas autoriaus darbas „Moteris su žvake“ už 3200 Eur. Pirkėjų dėmesio susilaukė Adomo Galdiko darbai: keturi kūriniai sugeneravo virš 12000 Eur apyvartą. Rubrikoje „Grupė 24” Valentino Antanavičiaus „Sėdinti figūra“ parduota už 3200 Eur.  Iš išeivijos autorių minėtinas Vytautas Kasiulis, kurio „Du žydai su gaidžiu“ parduoti už 2650 Eur.

 

Svarbi „Lietuvos dailės“ rubrika. Trys Jono Mackonio Vilniaus peizažai buvo parduoti už pusantro tūkstančio eurų, o keturi Leonardo Gutausko tapybos darbai iš ciklo „Dingęs Vilnius“ nuo pradinės bendros 960 Eur sumos šoktelėjo iki 1960 Eur.
Tikros sėkmės sulaukė „Litvakų“ rubrika: iš 15 eksponatų buvo parduoti 6 kūriniai. Brangiausias iš jų Neemijo Arbit Blato „Mimas Marcelis Marceau“ – už 2900 Eur, o Jacqueso Lipchitzo litografijų komplektas „Gyvybės medis“ parduotas už 1000 Eur.
Brangiausiu aukciono kūriniu tapo išeivijos dailininko Jono Rimšos tapybos darbas „Indėnų šventė“, jis parduotas už rekordinę šio aukciono sumą, t.y. 8800 Eur.


Grafikos rubrikoje favoritais tapo Stasio Ušinsko moters aktai, parduoti po 550 Eur.
Nežinomo religinio meno atstovo XIX a. paveikslas „Švč. Mergelė Marija su kūdikiu“ buvo parduotas už 2500 Eur.
Svarbia sukaktimi pažymėtas L Vilniaus aukcionas dar kartą įrodė, kad dešimtmetį gyvuojantis aukcionas, nepaisant meno tendencijų ir mados krypčių yra svarbus meno gerbėjams ir kolekcininkams.

Po kiekvieno aukciono atnaujinama statistika, kurioje fiksuojami visų įvykusių aukcionų rezultatai ir sudaromi dešimtukai: Brangiausiai parduotų kūrinių, Perkamiausių autorių bei Vidutinės vieno kūrinio kainos.

Peržiūrėti  L Vilniaus aukciono rezultatus galima internetinėje svetainėje:
https://www.menorinka.lt/page/auction_results

Kitas, LI Vilniaus aukcionas vyks Tolerancijos centre 2018 m. kovo mėn.
     

 

 

Jonas Rimša, „Indėnų šventė“
Jonas Rimša, „Indėnų šventė“
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Meno rinkos agentūra

Jubiliejinis penkiasdešimtasis Vilniaus aukcionas

Gruodžio 1 d. 18 val. Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) įvyks jubiliejinis penkiasdešimtasis Vilniaus aukcionas.

Aukciono rinkinį sudaro 248 lotai (meno kūriniai ir kolekcinės vertybės), suskirstyti į 12 teminių rubrikų bei pristatantys plačią vaizduojamosios lietuviškos ir lituanistinės dailės panoramą.

Aukciono popierinį katalogą galima įsigyti galerijoje „Kunstkamera“ (Ligoninės g. 4, Vilnius), o kūrinius peržiūrėti galima ir internetiniame puslapyje: http://menorinka.lt/page/active_auction

Šis ypatingas jubiliejinis L (50-asis) aukcionas išsiskiria savo kūrinių gausa bei įvairove.  Kupina žaismės ir kartu klasikinių kontūrų ekspozicija suskirstyta į 12 teminių rubrikų: „Vilniaus piešimo mokykla“, „Kazys Šimonis“, „Grupė 24“, „Kauno meno mokykla“, „Lietuvos dailė“, „Litvakų dailė“, „Išeivijos dailė“, „Lietuvos grafika“, „Religinis ir liaudies menas“, „Varia lituanica“, „Varia“ ir „Knygos, leidiniai“.


Tarp beveik pustrečio šimto lotų dominuoja tapybos darbai, tačiau yra ir nemažai grafikos kūrinių, skulptūros, knygų ir netgi pora muzikos instrumentų.


Svarbus šio aukciono akcentas yra dviejų meninių scenų – Vilniaus ir Kauno – susitikimas „Vilniaus piešimo mokyklos” ir „Kauno meno mokyklos” rubrikose. Vilniaus piešimo mokyklos autoriai Konstantinas Gorskis, Lozorius Krestinas, Jehudo Epšteinas žavi psichologiniais  moterų portretais. Kauno meno mokyklai atstovauja  Adomas Galdikas, Jonas Mackevičius, Stasys Ušinskas, Jonas Buračas ir kt.


Atskiroje rubrikoje atidžiau nagrinėjama Kazio Šimonio kūryba, pristatomi įvairių laikotarpių jo darbai. Rubrikoje „In Focus: Grupė 24“ tarsi išdykėliškas kipšas prabyla spalvų, siužetų, technikų įvairove. Pristatomi tokie autoriai kaip Šarūnas Sauka, Linas Katinas, Valentinas Antanavičius, Algis Skačkauskas ir kt.


Rubrikoje „Lietuvos dailė” dominuoja koloristinė tapyba. Šioje rubrikoje – įvairių tapybos laikotarpių mozaika. Rasite nemažai urbanistinės, daugiausiai Vilniaus miesto, tematikos Vytauto Mackevičiaus, Vinco Dilkos, Jonas Čeponio, Jono Mackonio darbuose. Taip pat galima atrasti spalvingų natiurmortų, peizažų (Leonas Katinas, Mečislovas Bulaka, Jonas Švėgžda, Sergejus Gračiovas). Tarp modernistinės tapybos atstovų  - Vincas Kisarauskas, Leonardas Tuleikis, Audronė Petrašiūnaitė, Vilmantas Marcinkevičius, Solomonas Teitelbaumas. Eksponuojamos ir primityvia maniera sukurtos Vytauto Pakalnio drobės.  


Grafikos rubrikoje pristatomi Stasio Ušinsko, Augustino Savicko, Elvyros Kairiūkštytės,  Aldonos Gustas ir daugelio kitų autorių darbai.


Rubrika „Litvakų dailė“ pasižymi išskirtiniais vardais: Esther Lurie, Maksas Bandas, Neemija Arbit Blatas, Yehoshua Kovarsky. Verta pažymėti Arbit Blato ir Lipchitzo litografijų rinkinius.
Neįprastai spalvingoje ir ekspresyvioje „Išeivijos dailininkų rubrikoje“  - Prano Gailiaus ir Prano Lapės abstrakcijos, Vytauto Kasiulio cirko artistai, Prano Domšaičio ir Antano Petrikonio peizažai, Broniaus Murino natiurmortai. Rubriką papildo Romo Viesulo 7 estampai iš ciklo „Dainos“.


„Religinio ir liaudies meno“ rubrikoje pristatomi religinės tematikos XIX a. kūriniai.
„Varia lituanica“ rubrikoje išsiskiria pirmą kartą pristatomas skulptorius, Petro Rimšos mokytojas, Pijus Veliuoniškis, taip pat Tadas Goreckis, Kazimieras Stabrauskas, Mstislavas Dobužinskis. Ypatingą rubrikos poziciją užima skulptūros žanras, kuriam atstovauja Stanislovas Kuzma ir Daliutė Ona Matulaitė.


Aukcioną užbaigia retų knygų ir leidinių rubrika, kurioje minėtinas 1572 m. konvoliutas su Žygimanto Augusto patarėjo teisės klausimais Petro Roizijaus laišku valdovui.
   
Jubiliejinis penkiasdešimtasis Vilniaus aukcionas įvyks gruodžio 1 d. 18 val. Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius).
Aukciono ekspoziciją kviečiame apžiūrėti lapkričio 29–30 dienomis nuo 10 iki 18 val. bei gruodžio 1 d. nuo 10 iki 14 val.

Aukciono popierinį katalogą galima įsigyti galerijoje „Kunstkamera“ (Ligoninės g. 4, Vilnius), o kūrinius peržiūrėti galima ir internetiniame puslapyje: http://menorinka.lt/page/active_auction


Daugiau  informacijos:
Meno rinkos agentūra │Vilniaus Aukcionas │Galerija Kunstkamera
tel. +5 2307 200
mob. +370 615 29023, +370 685 76500,
el. p. [email protected]
Tinklapis: www.menorinka.lt  

 

Meno rinkos agentūra

Vilniaus aukcionas kviečia meno mylėtojus ir kolekcininkus susitikti Palangoje

Antano Mončio namuose-muziejuje (S. Daukanto g. 16) rugpjūčio 5 d. 19 val. įvyks jau 49-asis Vilniaus aukcionas. Jo ekspoziciją apžiūrėti bus galima rugpjūčio 2–5 dienomis nuo 13 iki 19 val. Taip pat ekspozicija pristatoma internetinėje galerijoje: http://menorinka.lt/page/active_auction

Pajūryje pristatoma speciali aukciono kolekcija, kurioje didelis dėmesys skiriamas marinų žanrui. Tad pirmoji aukciono rubrika – „In focus: marinos, pajūris, paplūdimys, poilsis, uostai“. Joje virš trisdešimt paveikslų – virš trisdešimt skirtingų jūros nuotaikų. Sergejaus Gračiovo nutapyta šalta „Baltijos jūra“ ar Vinco Dilkos jautriai pagautų spalvų mainymasis banguojančioje jūroje, Jono Vaičio užfiksuoti poilsiautojai, stebintys saulėlydį, ar Jono Čeponio mauduolė „Prie jūros“ – visa tai yra mūsų potyriai pajūryje. Tad apžiūrinėdami darbus tarsi vaikštome po savo atostogų pajūryje prisiminimų archyvą.

Kaip įprasta, pajūryje vykstantis Vilniaus aukcionas išskiria rubriką „Nidos kolonija“. Nidos dailininkų kolonija apjungia nuo XIX a. antros pusės iki 1945 m. Kuršių nerijos kraštovaizdį tapiusius vokiečių, prūsų ir lietuvių dailininkus. Aukcione pristatomi autoriai: Gustav Rüggeberg, Helene Neumann, Hermann Dienz, Willi Wolfermann, Hans Simoleit, Friedrich Nath. Šioje rubrikoje dominuoja meditatyvi nuotaika, subtilus, pastelinių tonų koloritas. Vyraujantis motyvas – žvejų valtys mariose, kaip to laikmečio artefaktas, leidžiantis patirti tuometinę pamario gyventojų buitį. Aukciono rubrika „Nidos kolonija“ – tai dar vienas žvilgsnis į mūsų pajūrį.

Be Nidos kolonijos dailininkų, 49-ajame aukcione ypatingai gausi Lietuvos išeivijos rubrika, kur pristatoma net 20 išeivijos autorių. Tai – Pranas Domšaitis, Vytautas Kasiulis, Antanas Mončys, Pranas Lapė, Kęstutis Zapkus, Pranas Gailius ir kiti. Autoriai kūrė išsibarstę po visą pasaulį, kūriniai apima itin platų geografinį lauką – nuo Australijos iki Kanados, nuo Pietų Afrikos iki Vokietijos. Tai laisve ir ekspresija pulsuojantys kūriniai, kurių nemažą dalį sudaro abstrakčios kūrybos darbai.

Galiausiai būtina paminėti ir „Lietuvos dailės“ rubriką. Joje žiūrovai atras skirtingų žanrų kūrinius, sukurtus ryškiausių lietuvių dailininkų. Tai Rimvido Jankausko-Kampo „Natiurmortas“, Arvydo Šaltenio „Vakaras Kamajuose“, Povilo Ričardo Vaitiekūno „Sapnas apie močiutę kareivinėse“, Raimundo Sližio „Berniukas su kortiku“, Augustino Savicko „Pavasario pradžia“ ir kiti kūriniai. Ši rubrika – tai nenuginčijamas įrodymas, kokia stipri ir paveiki lietuvių tapybos mokykla.

Iš viso aukcioną sudaro net 8 rubrikos, apimančios tapybos, fotografijos, grafikos bei skulptūros kūrinius. Aukcione pristatomas net 91 kūrėjas ir 135 kūriniai. Aukciono kūrinių kainos prasideda nuo 80 Eur – būtent tiek įkainotas vienas grafikos kūrinių. Aliejinės tapybos darbo žemiausia kaina tesiekia 90 Eur.

Aukciono rinkinys, kuriame dominuoja marinos, išties visapusiškai pristato lietuvių kūrėjų pastangą užfiksuoti taip masinantį jūros motyvą. O žiūrovai, stebėdami skirtingų autorių „žvilgsnius į jūrą“, galės pajusti ir savo praleistą laiką prie jūros, kuris visada būna ypatingas.
 
XLIX Vilniaus aukcionas Antano Mončio namuose-muziejuje vyks rugpjūčio 5 d. 19 val. Aukciono kūrinius galima apžiūrėti tiek muziejuje (rugpjūčio 2–5 d.), tiek virtualioje galerijoje http://menorinka.lt/page/active_auction ar vartant aukcionui išleistą katalogą, kurį galima įsigyti galerijoje Kunstkamera (Ligoninės g. 4, Vilnius).

Papildoma informacija:
Meno rinkos agentūra
t. +5 2307 200; m. +370 615 29023, +370 685 76500, e. p. [email protected], tinklapis: www.menorinka.lt  

 

Jonas Čeponis, Prie jūros. 1968, kart., al., 120,7 x 95
Jonas Čeponis, Prie jūros. 1968, kart., al., 120,7 x 95
Meno rinkos agentūra

Atidaroma XLVIII Vilniaus aukciono ekspozicija

Gegužės 26 d. 18 val. Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10 / 2, Vilnius) įvyks XLVIII Vilniaus aukcionas. Aukciono ekspoziciją apžiūrėti galima gegužės 24–25 dienomis nuo 10 iki 18 val. bei gegužės 26 d. nuo 10 iki 14 val. Kūrinius peržiūrėti galima ir internetinėje galerijoje: http://menorinka.lt/page/active_auction

Šiame aukcione pristatoma 115 kūrinių, kurių didžiąją dalį sudaro tapybos darbai. Be tapybos darbų, aukcione pristatomi grafikos bei skulptūros kūriniai bei senosios knygos.

Aukcionas pradedamas In focus rubrika. Čia dėmesys Zalensų šeimai: Bronislovui Zalensui, jo žmonai Valerijai Zalensienei ir jų sūnui Jūračiui Zalensui. Aukciono lankytojai galės pamatyti bendrą jų ekspoziciją, kurią sudaro skulptūros, piešiniai ir aliejinės tapybos darbai. Ši kolekcija byloja ne tik apie šeimos atsidavimą kūrybai, bet ir bendrą tematinį lauką, kuriame dominuoja  vaikų, motinystės bei religinės temos.

Lietuvos dailės rubrikoje pristatomi lietuvių koloristinės tapybos klasikai, kaip: V. Vizgirda, A. Martinaitis ar V. Karatajus. O šalia galime atrasti ir Žygimantą Augustą – virtuoziško piešinio meistrą. Jo darbai žavi subtilia ironija ir netikėtomis prasminėmis asociacijomis. Aukcione pristatomas jo darbas „Išjodinėtojas”. Be minėtų autorių, aukcione atrasime ir naiviojo meno atstovę – Moniką Bičiūnienę. Dailinkės paveiksluose juntamas nuolatinis vyksmas, judėjimas, kūriniai dinamiški, pripildyti šilumos ir optimistiškos nuotaikos.

Dar viena aukciono rubrika skirta Diasporos dailei. Čia tokie autoriai, kaip: Pranas Gailius, Vytautas Kasiulis, Bronius Murinas ar Pranas Domšaitis. Kiekvienas dailinkas pasižymi savitu meniniu stiliumi, išvystyta raiška.


Aukcione pristatoma virš šešiasdešimt skirtingų autorių, tad tai suteikia galimybę pamatyti lietuvių dailę visapusiškai ir plačiai. Visgi jau ne pirmą kartą, didžiausia aukciono intriga tampa Antano Žmuidzinavičiaus kūriniai. Tapybos kontekste autorius išsiskiria švelnia ir lyriška tapyba, poetiniu gamtos supratimu. Tuo tarpu aukcionuose jis žinomas ir kaip vienas brangiausiai vertinamų autorių. Ne išimtis ir šis aukcionas. Jo kūrinys „Piemuo“ įkainotas 19 tūkst. Eur.

Visus XLVIII Vilniaus aukciono kūrinius meno mylėtojai kviečiami apžiūrėti gegužės 24–26 dienomis Vilniaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/ 2, Vilnius).
 

Papildoma  informacija:
Meno rinkos agentūra
t. +5 2307 200
m. +370 615 29023, +370 685 76500,
e. p. [email protected]: www.menorinka.lt 

  < PUSLAPIS IŠ 2  >> Archyvas