7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LXI Vilniaus aukcionas meno rinkos grynuolius pristatys nuotoliniu būdu

Meno rinkos agentūra
Nr. 14 (1335), 2020-04-10
Dailė Anonsai
Eugenijaus Marcino Kazimirovskio Vilniaus apylinkių motyvas
Eugenijaus Marcino Kazimirovskio Vilniaus apylinkių motyvas

Pasaulį siaučianti pandemija pakoregavo ir Vilniaus aukciono namų planus: pirmą kartą istorijoje aukcionas bus rengiamas nuotoliniu būdu, o vieno iš brangiausių kolekcijos kūrinių – dailininko Petro Kalpoko (1880–1945) monumentali trijų triptikų „Miesto pramonė“, „Ąžuolas“ ir „Žvejai“  kompozicija – pardavimas nukeliamas į geresnius laikus. Nepaisant to, į 2020 m. balandžio 10 d. perkeltas LXI Vilniaus aukcionas atkeliauja su stipria meno kūrinių kolekcija, kuri neabejotinai patikrins rinką ir atskleis, ko iš jos tikėtis.

„Meno ir vertybių aukcionus pagrįstai galima vadinti visos rinkos ir šalies ekonomikos termometrais – jie patys pirmieji atspindi besikeičiančią situaciją, pagal kurią vėliau galima numanyti, kas atsitiks ir kitose srityse. Neabejoju, kad šiuo, ypatingu, laikotarpiu didelių iliuzijų nepuoselėja nė vienas rimtas meno ir kultūros srities atstovas. Tačiau šįkart prisitaikėme prie situacijos organizuodami aukcioną nuotoliniu būdu ir mėginsime patikrinti rinką siūlydami daugiau kaip 200 lotų kolekciją, suskirstytą į aštuonias temas, kurios ne tik atliepia nūdienos aktualijas, bet ir atkreipia dėmesį į meno rinkos grynuolius“, – sako Vilniaus aukciono vadovė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

Pirmą kartą nuotoliniu būdu vyksiančiame LXI Vilniaus aukcione bus galima dalyvauti dviem įprastais būdais – iš anksto paliekant „nedalyvaujačio pirkėjo“ anketą arba realiu laiku dalyvaujant telefonu, o taip pat bus sudaryta galimybė dalyvauti realiu laiku tiesiogiai, prisijungus per „Live Auctioneers“ platformą.

Dalyviai šįkart galės varžytis dėl rinkoje labiausiai ieškomų menininkų kūrinių, išskyrus vieną išimtį – didžiausia šio aukciono kolekcijos žvaigžde tapusi dailininko Petro Kalpoko (1880–1945) trijų triptikų – „Miesto pramonė“, „Ąžuolas“ ir „Žvejai“  kompozicija, sukurta 1939–1940 m. Lietuvos banko Kretingos skyriaus centrinei operacijų salei, dėl susidariusios ypatingos situacijos šįkart nebus parduodama. Tačiau šiame aukcione bus siūlomas kitas P. Kalpokui priskiriamas darbas, glaudžiai susijęs su minėta kompozicija. Tai – apie 1939 m. atliktas pradinis jos eskizas, kuriame vaizduojami dirbantys įvairių profesijų žmonės taip atskleidžiant idėją apie apie klestinčią šalį ir stiprią, darbščią, taikią, turtėjančią bei darbščią šios šalies tautą.

Ne mažiau įdomūs ir kiti siūlomi garsių autorių kūriniai, kurių dalis yra pirmoje rubrikoje „In focus: Vilnius“. Čia itin išsiskiria retai pasitaikančių dailininkų Rafaelio Chwoleso (1913–2002), Bronislovo Jamonto (1886–1957), Eugenijaus Marcino Kazimirovskio (1873–1939) kūriniai. Pastarųjų dviejų dailininkų kūrybą lydi ir ypatingos istorijos.

B. Jamonto kūrinio „Kiemas Vilniaus žydų kvartale“ (1927) kitoje pusėje palikta inskripcija „Iš žymaus Vilniaus gydytojo Šmuelio Aleksandro Libo (1890–1970) kolekcijos“ rodo, kad šis darbas ne tik vaizduoja, bet ir yra itin glaudžiai susijęs su sostinės žydų kvartalu. Manytina, kad iš studijuojančio dailininko darbą įsigijęs gydytojas juo papuošė savo namų, buvusių žydų kvartale adresu Pylimo g. 46, interjerą (dabar ten įsikūręs viešbutis). Vėliau Š. A. Libo su šeima pateko į getą, o iš ten jį išgelbėjo garsioji pasaulio teisuolių trijulė – kunigas Juozas Stakauskas, sesuo Marija Mikulska ir Vladas Žemaitis.

Kitas panašiu metu nutapytas paveikslas „[Vilniaus apylinkių motyvas]“ (1926) priklauso ypatingam autoriui – dailininkui E. M. Kazimirovskiui, kuris įvaizdino vienuolės šventosios Marijos Faustinos Kowalskos regėjimą šiuo metu Dievo Gailestingumo šventovėje saugomame paveiksle „Gailestingasis Jėzus“ (1934).

„Šio aukciono fokusas kryps ir į menininką Liną Leoną Katiną, žmogų, kuris sugebėjo ignoruoti jam primestą sistemą su visomis jos taisyklėmis sukurdamas savo pasaulio sistemą ir savo žaidimo taisykles. Dar visai neseniai džiaugiamės kad šį – jo įsivaizduojamą – pasaulį galės pajusti ne tik Vilniaus aukciono, bet ir Nacionalinės dailės galerijos gerbėjai, kurie buvo pakviesti į čia atidarytą dailininko parodą „Raudona krisdama virsta balta“. Dabar tenka apgailestauti, kad parodos lankymas atidėtas, tačiau vis dar yra galimybė „susitikti“ su L. L. Katinu aukcione“, – teigia Vilniaus aukciono vadovė, pabrėždama, kad kartu su šio dailininko paveikslais į aukciono kolekciją atkeliavo ir itin reti jo grafikos darbai.

Tai – tik keletas meno rinkoje labiausiai ieškomų ir LXI Vilniaus aukciono kolekciją puošiančių autorių vardų, šalia kurių rikiuojasi ir kiti ne mažiau įdomūs bei geidžiami menininkai, tokie kaip Adomas Galdikas, Vladas Didžiokas, Jonas Buračas, Kazys Šimonis, Antanas Martinaitis, Algirdas Petrulis, Jonas Čeponis, Monika Bičiūnienė, Vladas Karatajus, Pranas Domšaitis, Vytautas Kasiulis, Pranas Lapė, Pranas Gailius, Maksas Bandas, Neemija Arbit Blatas, Mstislavas Dobužinskis ir kt.

LXI Vilniaus aukciono kolekciją rasite čia: https://www.menorinka.lt/aukcionas https://www.youtube.com/watch?v=kIl-4M-kzhw

Registracija dalyviams:
https://www.menorinka.lt/registracija
https://www.liveauctioneers.com/catalog/165105_lxi-vilnius-auction/

 

Eugenijaus Marcino Kazimirovskio Vilniaus apylinkių motyvas
Eugenijaus Marcino Kazimirovskio Vilniaus apylinkių motyvas