7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Apie VEKS’o šleifą

 

Laima Kreivytė
Nr. 20 (1034), 2013-05-17
Tarp disciplinų Mums rašo

Kultūra niekaip neišauga nemylimos podukros marškinių – tokią net Europai gėda rodyti, ir tikrai nereikia jai jokių struktūrinių fondų pinigų, kurie liejosi ir tebesilieja į kitas sritis. Pinigai ir kultūra yra nesuderinami dalykai. Jei jų atsiranda (kaip Vilniui tapus „Europos kultūros sostine 2009“), tai tik tam, kad išmanūs skalbėjai juos plautų ir šveistų. Taip atrodo paskaičius „Respublikos“ ir „alfa.lt“ žurnalistų rašinius ir pasiklausius kai kurių kultūros žmonių komentarų.
 

Jie pasirodė tada, kai į naujai formuojamos Lietuvos kultūros tarybos pirmininkes buvo pasiūlyta Daina Urbanavičienė, Vilniaus dailės akademijoje dirbanti projektų skyriaus vadove. Tiesiogiai ji nekaltinama (nes nėra pagrindo), tačiau mįslingai užsimena apie VEKS’o „šleifą“ ir kad „VEKS išmokė taškyti pinigus“.
 
Generalinė prokuratūra paskelbė, jog viešajai įstaigai „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) skirtos lėšos panaudotos pagal paskirtį, o visi darbai, už kuriuos sumokėta, buvo atlikti. „Nenustatyta, kad sudarydami sutartis pareigūnai būtų piktnaudžiavę tarnybine padėtimi, turėjo korupcinių tikslų, motyvų“, – teigė prokuroras. Žinoma, visada atsiras geriau žinančių asmenų, kuriems negalioja nei teisininkų išvados, nei nekaltumo prezumpcija. Dabar tai madinga – geriau tikėti klanais, pasauliniu sąmokslu ir horoskopais. Bet patys merkti uodegas ir būti apkaltinti už šmeižtą tokie žinovai bijo. Todėl „Respublikos“ straipsnyje atsiranda tokios frazės kaip „pinigų plovimu įtarinėtoje įstaigoje“. Teisėsaugos nepatvirtinti įtarimai iš būtojo laiko stebuklingai meta šleifą į dabartį. Kas per šleifas? Kokia jo cheminė sudėtis?
 
Kadangi pati dvejus metus dirbau VEKS’e, tas šleifas krinta ir ant manęs. Žinau, kad nieko „nepraploviau“ – kaip ir tame pačiame kabinete dirbusi Daina. Jos kompetenciją, darbštumą, sugebėjimą bendrauti gali patvirtinti su ja dirbę menininkai ir kultūros projektų vadovai. Bet žinantiems „tiesą“ patikinimai nedaro įspūdžio. Aš irgi buvau prokuratūroje (joje buvo beveik visi, dirbę su projektais) ir žinau, kaip smulkmeniškai pro didinamąjį stiklą buvo tiriami net ir nedidelio biudžeto renginiai. Taip, ne viskas buvo tobula, dėl krizės ne kartą mažinti biudžetai, buvo nesusikalbėjimų, bet kabinti ant visų VEKS’e dirbusių žmonių faktais nepatvirtintą „plovimo“ ir „taškymo“ šleifą yra neteisinga.
 
O gal reikia pažvelgti kitaip, ir VEKS’o šleifu laikyti įvykusias Pirosmanio, „Šaltojo karo dizaino ir meno“ NDG, „Miesto istorijų“ ŠMC parodas, daugybę koncertų, programą jauniems menininkams „Europos menų mokykla“? Pagaliau VEKS’o inicijuotus renginius „Gatvės muzikos diena“, „Kultūros naktis“, „Menas netikėtose erdvėse“? Kad pirmieji du neišnyko pasibaigus sostinės metams – Dainos nuopelnas, ji visuomeniniais pagrindais pati juos organizavo.
 
Kol vieni kitus „vaginsim“ ir kaltinsim dėl savo ir kitų nesėkmių, tol ir gyvensim grieždami dantimis, įsikibę suskilusios geldos. Gal reikia pradėti konstruktyviai diskutuoti ir vienytis, kad kultūra taptų ne pramogų pasaulio, o rimtos politikos prioritetu.