7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kultūros istorijos vakaras iš ciklo „Senasis Vilnius: tyrinėjimai ir atradimai“

Lietuvos nacionalinio muziejaus salėje

LNM inf.
Nr. 39 (1007), 2012-11-02
Kultūra Anonsai

2012 m. lapkričio 8 d. 17 val. Lietuvos nacionalinio muziejaus salėje, Arsenalo g. 3, paskaitą „Viduramžiškoji anapusybės ir modernioji Lietuvos praeities samprata Vilniaus katedros freskoje „Nukryžiuotasis su Švč. Mergele Marija ir šv. evangelistu Jonu“ skaitys dailės istorikė dr. Giedrė Mickūnaitė.

 

1985 metais Vilniaus katedros kriptoje rasta sienų tapybos kompozicija „Nukryžiuotasis su Švč. Mergele Marija ir šv. evangelistu Jonu“ yra vienas ankstyviausių išlikusių tapybos kūrinių Lietuvoje. Paskaitoje freskos funkcija, stilistika ir ikonografija bus nagrinėjama vėlyvųjų viduramžių laidosenos ir anapusybės vaizdinijos kontekste. Pranešėja mėgins išsiaiškinti, kam – gyvajam ar mirusiajam – buvo skirtas Nukryžiuotojo atvaizdas, ir bandys nustatyti užsakovo ir tapytojo indėlį pasirenkant ikonografijos bei stiliaus sprendimus.


Tie patys funkcijos, stilistikos ir ikonografijos klausimai bus keliami ir freskos aprašymams restauravimo dokumentacijoje ir dailėtyrinėje literatūroje. Bus siekiama parodyti, kaip skirtingos ideologinės nuostatos keičia dailės kūrinio supratimą ir vertinimą.


Lietuvos nacionalinis muziejus,
Ryšių su visuomene skyrius, tel. 212 0273