7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: Valdovų rūmų inf.

Valdovų rūmų inf.

Sužinokite, kodėl turėtumėte apsilankyti Valdovų rūmų muziejuje jau šį – nemokamą – sekmadienį

Nors pastarosiomis dienomis bendra pandeminė situacija negerėja, atsivėrę muziejai per kelias savaites įrodė, kad juose lankytis saugu: čia kol kas nebuvo fiksuotas nė vienas užsikrėtimo atvejis. Tad jei planuojate saugiai leisti šį savaitgalį sostinėje, tęsdamas nemokamų sekmadienių tradiciją, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai maloniai kviečia į svečius.

Valdovų rūmų inf.

Valdovų rūmų muziejaus kokliai tapo ir meno terapijos dalimi

Tęsiantis karantinui, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai visiems namuose likusiems istorijos ir meno mylėtojams paruošė staigmeną – virtualią spalvinimo knygelę vaikams ir suaugusiesiems. Joje pristatyti penki unikalūs renesansiniai ir barokiniai kokliai, juos galima atsispausdinti ir patirti jau keletą metų populiarios meno terapijos džiaugsmą.

Valdovų rūmų inf.

Prof. Marija Birutė Alseikaitė-Gimbutienė Valdovų rūmuose: 
minint 100–ąsias gimimo metines

Simboliška, kad Vilniaus gimtadienio išvakarėse, sausio 23 d., sueina ir 100 metų, kai čia gimė pasaulinio garso archeologė, Senosios Europos – baltų ir indoeuropiečių neolito ir bronzos amžiaus kultūrų – tyrinėtoja prof. Marija Birutė Alseikaitė-Gimbutienė (1921–1994). Davusi pradžią ir palikusi ypač reikšmingą pėdsaką lietuvių archeomitologijoje, mokslininkė ne kartą dalyvavo ir Žemutinės pilies teritorijos ir svarbiausio objekto joje – Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos – tyrimuose, dalijosi įžvalgomis ir atradimais, tikriausiai ir sėmėsi įkvėpimo savo unikaliems darbams. 

Valdovų rūmų inf.

Geriausia kalėdinė dovana: Valdovų rūmų muziejus kviečia per šventes susitikti su valdovais

Pasitinkant gražiausias metų šventes, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai visiems namuose likusiems istorijos mylėtojams dovanoja įspūdingą dovaną – virtualų žaidimą „Valdovo pasiuntinys“. Gražiausia knyga pripažintos knygos „Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“ įkvėptas pirmasis tokio pobūdžio interaktyvus istorinis žaidimas perkels žaidėjus į Valdovų rūmų menes, kartu sudarys galimybę pažinti artimiausią Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) aplinką. Beje, tai yra ir paskutinis akcentas, šiais metais minint valdovo gimimo 500 metų jubiliejų.

Valdovų rūmų inf.

Valdovų rūmuose – „įkalinta“ paroda apie lietuvių karinį elitą

2020 m. lapkričio 10 d., Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose turėjo įvykti tarptautinės parodos „Kariauti pratusi tauta. Lietuvių karinis elitas XIII–XIV a.“ atidarymas. Tačiau dėl paskelbto karantino jis neįvyks: lankytojams itin reikšmingas ir savitas lietuvių karinės kultūros paveldas, taip pat pats karinis elitas, esmingai prisidėjęs prie Senosios Lietuvos valstybės kūrimosi ir stiprėjimo, bus pristatytas tuomet, kai Lietuva įveiks arba stabilizuos padėtį dėl koronaviruso (COVID-19) pandemijos.

Valdovų rūmų inf.

Valdovų rūmuose eksponuojamose akvarelėse atgims nykstantis architektūros paveldas

2020 m. spalio 14 d., Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose atidaroma paroda „Istorija ir atmintis, Romano Borisovo akvarelės“. Žinomo dailininko, keliautojo, Rytų Prūsijos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės architektūros paveldo metraštininko R. Borisovo tapytose akvarelėse ir eskizuose užfiksuotas nykstantis architektūros palikimas – senosios bažnyčios ir koplyčios, rūmų ir pilių griuvėsiai, skersgatviai ir kiemai.

Valdovų rūmų inf.

Į Valdovų rūmus atkeliavo dovana: 
Lietuvos valdovo Žygimanto Augusto biustas

Šiais metais minint Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto 500-ąsias gimimo (gimė 1520 m. rugpjūčio 1 d.) metines, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai sulaukė dovanų – kultūros mecenatas, verslininkas Pranas Kiznis ir Vyčio paramos fondas dovanoja muziejui šio valdovo bronzos biustą. 

 

Ukrainoje sukurtas ir iš šios šalies atkeliavęs meno kūrinys papuoš Valdovų rūmų muziejaus atkurtų istorinių interjerų ekspozicijos erdves, o lankytojams jis bus pristatytas specialiai surengtose iškilmėse 2020 m. liepos 6 d., švenčiant Valstybės dieną ir minint Valdovų rūmų muziejaus septynerių metų aktyvios veiklos ir atsivėrimo lankytojams sukaktį. 

Valdovų rūmų inf.

Muziejai vėl laisvi: Valdovų rūmai vėl atsivers su ypatinga lankytojų apsaugos sistema

Kartu su kitais trimis Lietuvos nacionaliniais muziejais 2020 m. gegužės 5 d. duris vėl atversiantis Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai planuoja lankytojus pasitikti taikydamas patikimą ir saugią aukščiausio lygmens lankytojų aptarnavimo bei apsaugos sistemą. Siekiant užtikrinti visapusišką tiek lankytojų, tiek darbuotojų saugumą, parengtos muziejaus lankymo taisyklės, taip pat įrengtas temperatūrą matuojantis termovizorius, pasirūpinta visa kita reikalinga įranga bei infrastruktūra.

Dėl to Valdovų rūmų muziejus galės dirbti įprastu režimu: planuojama iškart atidaryti visas nuolatines ekspozicijas ir dėl koronaviruso muziejuje „įkalintas“ parodas „Nuo SACRO iki PROFANO. Giorgio Baratti dailės kolekcija iš Milano“, „Šlovingas, didis ir neregėtas įvykis: 1611 m. Maskvos caro priesaika“ bei „Archeologijos atodangos: nauji tyrimai Valdovų rūmuose“.

Valdovų rūmų inf.

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejui – Valdovų rūmų muziejaus archeologų dovana

Sveikindamas visus su Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiu, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai savo lankytojus kviečia kartu švęsti Kovo 11-ąją ir pristato šventinę programą, kurios akcentas – glaudžiai su šalies Nepriklausomybe susijusi nauja paroda „Archeologijos atodangos: nauji tyrimai Valdovų rūmuose“. Šią dieną atėjusieji į muziejų taip pat galės dalyvauti meninėje studijoje ir periodiškai rengiamose ekskursijose, o bilietas į muziejų kainuos tik 2 eurus.

  < PUSLAPIS IŠ 3  >> Archyvas