7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: The Room inf.

The Room inf.

Leo Ray paroda „Vasara-ruduo“

Rugsėjo 4 d., trečiadienį, 18 val. „The Room“ galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma Leo Ray piešinių-tapybos paroda „Vasara-ruduo“.

Paroda veiks iki 2019 m. spalio 12 d.

„Šiuo metu gamtai ir jos cikliškai tėkmei išgyvenant didžių pokyčių laiką – vasarą keičiant rudeniui, Lietuvoje ir Izraelyje kuriantis menininkas Leo Ray faustiškai gaudo akimirką ir Vilniaus Užupyje esančioje dailės galerijoje „THE ROOM“ pristato savo tapybos–piešinių kolekciją pavadinimu „Vasara–ruduo“. Piešinys ir tapyba šio autoriaus kūryboje egzistuoja lyg minėtieji metų laikai. Kaip be vasaros nebūtų rudens (galop – gal tik ne taip tiesiogiai, išgyvenus žiemos–pavasario atokvėpį – net priešingai), taip be linijos nebūtų spalvos. O ir atvirkščiai. Dėl gramatinių ypatumų, vasaros vardą pavadinime rašant iš didžiosios raidės, rudens – tik mažosios, atrodytų, jog menininkas didesnį dėmesį skiria karštajam metų laikui. Taip verčia manyti ir emocionaliai karšta, tiesiog spiginanti ir lydanti L. Ray kūrybos atmosfera. Kita vertus – spalvingumas, vienas iš skiriamųjų aptariamo autoriaus strategijos požymių, yra būdingas ir rudeniui...


Kaligrafiškai vibruojantis piešinys yra Leo išraiškos pagrindas, o improvizuojančiai, džiaziškai švytinčios spalvos, jų deriniai ir kombinacijos – tikslas, rezultatas, pasekmė. Spalva sustiprina struktūrinį piešinio charakterį, pastarasis ją suveržia ir verčia kalbėti pačiais įtikinamiausiais būdais. Maža to, L. Ray yra užgimęs pasakotojas. Žavingai ironiškas mizanscenas jis porina motyvais, simboliais, visu įmanomu ikonografinių priemonių arsenalu. Pamatysime čia klasikinio meno citatų, masinės kultūros atributų, kasdienybės reliktų, personalinių įžvalgų, asmeniškų pastebėjimų. Menininko kompozicijos knibždėte knibžda plastiniais, formaliais ir siužetiniais, literatūriniais dalykais, priversdamos žiūrovo akį, sąmonę ir intuiciją patikėti tuo, kad tai yra realybių realija, esminė gyvenimo aktualija. Visiškai panašiai kaip vasarą keičiantis ruduo...“
Parodos kuratorius dr. Vidas Poškus

Leo Ray gimė 1950 m. Vilniuje, baigė Vilniaus universitetą ir Vilniaus dailės akademiją. Nuo 1991 m. gyvena Tel Avive (Izraelis). Menininkas ne tik kuria tapybos ir grafikos darbus, bet ir dėsto tapybą bei kaligrafiją meno kolegijoje CAN (New Artists' Collegium CAN) ir meno mokykloje BASIS Izraelyje.


Leo Ray yra surengęs virš 25 personalinių parodų Lietuvoje ir Izraelyje, dalyvavo virš 40 grupinių parodų Lietuvoje, Izraelyje, Kroatijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Bulgarijoje, Japonijoje, Rumunijoje, Švedijoje, Suomijoje, JAV ir kt. Menininkas yra pelnęs Baltijos šalių medalių meno trienalės žiuri diplomą (1986), Lietuvos medalių meno trienalės žiuri prizą (1987), Buchman-Heyman fondo prizą už tapybą (1998), Tarptautinės mažosios grafikos salono žiuri 1-ąjį prizą Baia Mare, Rumunija (2000). Kūrinių yra muziejuose, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.


Parodos laikas: 2019 09 04 – 2019 10 12
Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15
Lankymas – nemokamas.
Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine

 

 

Leo Ray, Paukščio lesinimas. 2018 m.
Leo Ray, Paukščio lesinimas. 2018 m.
The Room inf.

Liucijos Dervinytės vizualaus meno ir garso eksperimentų paroda „Mind Garden“

2019 06 12 – 2019 07 20

„The Room“ galerija
Polocko g. 17, Vilnius
Atidarymas birželio 12 d. 18 val.

Birželio 12 d., trečiadienį, 18 val. „The Room“ galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma Liucijos Dervinytės vizualaus meno ir garso eksperimentų paroda „Mind Garden“.

Paroda vyks iki 2019 m. liepos 20 d.

Menininkė Marija Griniuk: „Ar apsilankysime artist-run galerijos erdvėje, kuri sujungia panašias idėjas, ar studijoje, pamatysime daugybę per diskusijas, sąveiką ar susitikimus sukauptų įkvėpimo šaltinių, padedančių kurti naujas idėjas, išreiškiamas menininkės praktikoje. Paroda teoriškai susieta su metaforiniu sodu, kuriame idėjos gimsta ir auga, kol materializuojasi ir įgauna formą. Ši erdvė sujungia įvairius meninės raiškos būdus – nuo akvarelės paveikslų iki eksperimentinių garsų. Paroda susideda iš medžiagų, pasakojimų ir istorijų, santykių tarp žmonių, žmonių ir objektų arba žmonių ir gamtos, skatinančių naujus mąstymo būdus ir leidžiančių gimti naujoms idėjoms.

Liucijos Dervinytės kūryboje akivaizdi aistra ornamentams, struktūroms ir tekstūroms. Savo darbuose ji pabrėžia apgalvoto ir atsakingo požiūrio į ekologiją ir gamtinę aplinką vertę. Ji žavisi gamtos ir žmogaus sukurtomis struktūromis, nesvarbu, ar tai būtų ornamentiniai, ar architektūrinio išdėstymo fragmentai. Savo kūryboje menininkė kruopščiai pasirenka spalvas, kartais dirba monochromiškai, panašiai kaip sustabdytuose kino vaizduose su miesto fragmentais, kuriuose gyvena idėjos, ir sukuria metaforines žalias zonas. L. Dervinytės objektai ir parodos elementai – akvarelės paveikslai, rankų darbo užrašų knygelės, garso įrašai ir tekstai – apibūdina ilgaamžį svajonių sodą miesto erdvėje, kurioje klaidžioja žmonės. Šis sodas yra metaforinė erdvė, kurioje gimsta idėjos. Tai arena, kurioje galima giliau įsisąmoninti tai, kas atsiranda susipažįstant su L. Dervinytės kūriniais, ir apsvarstyti tai, kas viršija visą tiesioginę tikrovę. Parodos erdvė atveria vaizdų ir garsų žaismus. Šie elementai plečia vaizduotę. Šių vaizdų, garsų ir tekstų ypatumai ir L. Dervinytės tiesioginės nuorodos į atpažįstamus fragmentus yra lankytojų choreografijos katalizatoriai. Lankytojai juda tarp ornamentų, tekstūrų, garsų, tekstų ir jų fragmentų, kuriuos menininkė išdėstė parodos erdvėje. Šie elementai taip pat siejasi su L. Dervinytės kelionėmis, kurios yra svarbus įkvėpimo šaltinis. Reflektuodama idėjas menininkė atspindi jų nepriklausomybę nuo konkrečios vietos ar teritorijos, taigi ir parodos aprašyme ji teigia idėjų augimą ir metaforiniame sode, ir už jo ribų. Šis metaforinis sodas yra riba tarp menininkės vidinio pasaulio ir išorinės aplinkos.”

Liucija Dervinytė yra tekstilės dizainerė ir menininkė, Ideas Block kūrybinės erdvės bendraįkūrėja ir kultūros vadybininkė. Liucija yra baigusi Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą bei tekstilės dizaino studijas Edinburgo universitete.

Pirmąją parodą menininkė surengė 2015 m. Baja California kultūros institute, Meksikoje. Bendrarbiaudama su menininku Roberto Becerra ji taip pat sukūrė multimedijos meno instaliacijų, kurios buvo eksponuotos Ideas Block kūrybinėje erdvėje, Vilniaus šviesų festivalyje, bei poroje eksperimentinių meno festivalių Kauno fortuose. 2019 m. vasarį ji pristatė savo personalinę parodą –
trumpalaikę (pop-up) kūrėjo studiją Ideas Block galerijoje Vilniuje.

Parodos atidaryme gros Roberto Becerra (Resonant Digit).

Parodos laikas: 2019 06 12 – 2019 07 20
Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15
Lankymas – nemokamas.
Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine

 

The Room inf.

Inos Budrytė tapybos paroda „Saulės!“

Balandžio 24 d., trečiadienį, 18 val. „The Room“ galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma Inos Budrytės tapybos paroda „Saulės!“.

Paroda vyks iki 2019 m. birželio 8 d.

Parodoje rodomi Inos Budrytės darbai nutapyti praeitą rudenį ir žiemą. Menininkės žodžiais, „vyravo apniukę orai. Stori debesys, pilkuma, labai retos saulės prošvaistės. (...) Pavasarį ji sužibo. (...) Mano darbuose saulės nėra daug, panorau ją prisivilioti. Paroda pavadinta „Saulės!“. Tai pavadinimas-užkalbėjimas-palinkėjimas, noras užkaitinti tapymo vyksmą, šviesa užpilti buvimą ir sapnus.“

Dailėtyrininkė Aistė Paulina Virbickaitė: „Galvodama apie Inos Budrytės paveikslus prisiminiau Antuano de Sent-Egziuperi knygos „Mažasis princas“ pasakotoją ir jo pieštą dramblį, prarijusį smauglį, kurį suaugę paprastai laikė prastai nupiešta skrybėle. Taip pat – jo mažajam princui nupieštą avį, tiksliau – dėžutę, kurioje yra tokia avis, kokios jam norisi. Mažasis princas būtų geras Inos Budrytės paveikslų žiūrovas.


Visiems kitiems tenka truputį pasistengti tam, kad nuramintume konkrečių atsakymų nerandantį protą ir pradėtume žaisti. Priimtume kiekvieną Inos paveikslą kaip atskirą planetą, kartais visai mažytę, su vienu, kartais – keliais gyventojais: žmonėmis, gyvūnais, augalais.


Inos paveikslų atspirties taškas – įspūdžiai iš asmeninio gyvenimo, aplinkos ar naujienų srauto (dėmesio aktualijoms šių metų parodoje išties nemažai). Tačiau juos menininkė apibendrina taip, kad jie tampa ženklais. „Tai nėra iliustracija,“ – sako šaržuotos figūros, aiškiai matomi potėpiai, ignoruojami perspektyvos dėsniai. Realaus gyvenimo inspiracijos nesvarbios. Svarbu – kur tai nuves žiūrovą.


Paveikslai-planetos greičiausiai primins vienatvės jausmą. Nutapytos figūros taip pat vienišos, net jei paveikslo plokštumoje jų yra ir daugiau. Esi vienas ir, jei nori, gali įeiti į tą vienišą pasaulį ant drobės – čia visada paliekama tuščios erdvės svečiui. Visur žiūrovui kaip siūlas į rankas duodami atpažįstamo objekto kontūrai, o toliau jau paliekama laisvė – nerimui, ironijai ar šypsenai. Galima net įsivaizduoti, kad nuo mūsų reakcijos priklausys tų pasaulių likimas – išsigąsime vėliavnešio paveiksle „Žingsniai“, ar pasijuoksime iš jo, kilsime į švyturį, ar leisimės į sodą paveiksle „Švyturys“, bijosime, kad dinozauro nasrai tuoj praris paukštelį, ar leisimės kartu su juo ir paukščiu linksmai gaudyti vėjo.“

Ina Budrytė – tapytoja, Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Surengė apie 15 personalinių parodų, virš 30 grupinių parodų. 2018 m. personalinė akvarelės darbų paroda „Dviejų juodų periodas“ THE ROOM galerijoje Vilniuje.


Svarbiausios grupinės parodos:
Tarptautinė akvarelės bienalė „Baltijos tiltai“ – 2008, 2010, 2012.
14-toji Vilniaus tapybos trienalė „Klaidingas atpažinimas” – 2010.
Tarptautinė meno mugė „Art Vilnius“ – 2012, 2014, 2015, 2018.
Tarptautinė paroda „Oranžerija“ – 2014, Užutrakis, Lietuva.
Paroda „LDS 100-MEČIO KOLEKCIJA“ – 2018, Briuselis, Belgija.
Projektas „Užupis, atsakomybė už laisvę“, Kyiv Art week – 2018, Kijevas, Ukraina.
Pirmoji MO muziejaus paroda „Visas menas – apie mus“ – 2018-2019, Vilnius.
4-oji šiuolaikinės dailės kvadrienalė „Q19: Memorabilia. Įrašyti į atmintį“ – 2019, Kaunas.
2010 metais laimėjo grand prix trečioje tarptautinėje akvarelės bienalėje „Baltijos tiltai“.
Darbų turi MO muziejus Vilniuje, privatūs kolekcininkai.
Kūryba pristatyta leidiniuose:
„Lietuvos tapyba 1960–2013“, sud. Raminta Jurėnaitė, mmc, 2014.
Parodos katalogas „Iš mano kambarių“, mmc, 2010.

Parodos laikas: 2019 04 24 – 2019 06 08
Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15
Lankymas – nemokamas.
Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine

 

The Room inf.

Lino Leono Katino tapybos paroda „Nirvana (su pakulomis)“

„The Room“ galerija
Polocko g. 17, Vilnius

Atidarymas kovo 6 d. 18 val.

Kovo 6 d., trečiadienį, 18 val. „The Room“ galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma Lino Leono Katino tapybos paroda „Nirvana (su pakulomis)“.

Paroda vyks iki 2019 m. balandžio 10 d.

„Lino Leono Katino 2016–2018 metų kūrybos – nematytos ir negirdėtos, bet žinomos ir nuspėtos (nes pats menininkas publikai yra puikiai pažįstamas), parodos pavadinimas galerijoje „The Room“ yra padiktuotas ir nulemtas vieno konkretaus, naujo ir nelabai kam viešai matyto šio tapytojo darbo, sukurto 2017–2018 metais, „vardo“, „etiketės“: „Nirvana (su pakulomis)“. (Reikia pastebėti, kad žodžių junginys „su pakulomis“ čia egzistavo kaip neoficiali, darbinė kūrinio pavadinimo versija, panaudota organizatorių, bet esmės tai nekeičia).


Net nekreipiant dėmesio į plastines to kūrinio ypatybes (akademiškai nenagrinėjant – sugestyvus jis autoriui, žiūrovui ar – ne), bet žvelgiant retrospektyviai, yra akivaizdu, jog tai žodiniu principu egzistuoja ir veikia kaip tam tikras kodas į katiniškąją tapybos esmę.


Viena vertus – tai yra visiška Nirvana. Šis terminas sąmoningai parašytas iš didžiosios raidės, nes L. L. Katino tapyba jau kelis dešimtmečius – minimum nuo kokių ano amžiaus hipiškų „šešiasdešimtųjų“ veikia kaip tam tikras instrumentas nirvanai (sansarai, pabudimui, prašviesėjimui) sukelti... Žvelgi į ją ir supranti, kad čakros atsidaro...


Iš kitos pusės – Lino Leono Katino tapyba ir taip veikia kaip kuo tikriausias Nirvanos šalies žemėlapis! Ypač tai matosi žvelgiant iš vadinamojo paukščio skrydžio, kuomet regimi kalnai ir vandenynai, lygumos, dykumos, ežerai ir upės. Nes šio menininko kūriniai yra kuo tikriausi dvasiniai peizažai, mentaliniai kraštovaizdžiai, kur keliaujančiųjų po juos akys bei protai turi įsisąmoninti, jog susidurs su Marco Polo vertomis kelionėmis.


Iš kitos pusės – nagrinėjant šiuos, naujus ar ankstesnius paveikslus (ir tame slypi didelis gabalas tiesos), Lino Leono Katino kūryba savyje turi kažkokį pakulų gumulo kąsnį. Patikslinsime (tiems, kas nežino), jog „pakulos tai yra suvelti linų ar kanapių pluoštai; nušukuotų linų ar kanapių liekanos, pašukos, nuošukos“. Šiandienos laikais pakulos yra naudojamos neo-folklore bei santechnikoje (sandarinant prakiurusias kriaukles ir žinojimo liukus). L. L. Katino kūryba būtent ir yra tokia – siekianti egzaltacinių aukštumų, tačiau turinti gyvenimiškai sprangaus skonio. Tiesiog ji yra graži ir skelbianti tiesą viename asmenyje. O tai įpareigoja.


Tad kviečiame pamatyti naujus L. L. Katino darbus. Jie tipiškai „katiniški“ – aistringi ir poetiški, spalvingi ir kūniški, nirvaniškai pakuliniai su linų ir kanapių prieskoniu bei ataskoniu... “
Parodos kuratorius dr. Vidas Poškus

Linas Leonas Katinas (g. 1941) – dailininkas, tapytojas. 1959-1964 m. studijavo architektūrą Valstybiniame dailės institute (dab. Vilniaus dailės akademija). Nuo 1967 m. dalyvauja parodose. Nuo 1990 m. dailininkų grupės „24“ narys. Dėstė M. K. Čiurlionio vidurinėje meno mokykloje, Vilniaus dailės akademijoje. 1999 m. Linui Leonui Katinui skirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Kūrinių yra Lietuvos ir užsienio muziejuose, privačiose kolekcijose.

Parodos laikas: 2019 03 06 – 2019 04 10
Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15
Lankymas – nemokamas.
Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine

 

 

The Room inf.

Aistės Gabrielės Černiūtės ir Vido Poškaus tapybos darbų paroda „Žmonės ir padarai“

2018 11 23 – 2018 12 29

The Room galerija
Polocko g. 17, Vilnius
Atidarymas lapkričio 23 d. 18 val.

Lapkričio 23 d., penktadienį, 18 val. The Room galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma Aistės Gabrielės Černiūtės ir Vido Poškaus tapybos darbų paroda „Žmonės ir padarai“.

Paroda vyks iki 2018 m. gruodžio 29 d.

„Žmonės ir padarai“ yra bendra dviejų menininkų – Aistės Gabrielės Černiūtės ir Vido Poškaus paroda, inspiruota ir dedikuota įvairios rūšies žemiškoms būtybėms. Dar Antikos ir Viduramžių mokslininkai visus gyvuosius padarus skirstė į žmones ir padarus (žvėris, šliužus, angelus, dvasias ir grybus). Aistė Gabrielė ir Vidas analogiškai – tik ne rašytinėmis, o vaizdinėmis priemonėmis – bando klasifikuoti aplink juos knibždančius sutvėrimus. Kiekvienas tai daro savo įvaldytomis ir pamėgtomis priemonėmis. A. G. Černiūtė žmones ir nežmones tveria tirštų dažų, sunkių aliejinių masių, ne tik akimis, bet ir rankomis apčiuopiamų formų būdu (pati autorė tai iki šiol vadina „dažažmogiais“). V. Poškus yra daugiau pasakojantis ir iliustruojantis nei tapantis ar vaizduojantis. Jo vaizduose svarbus yra literatūriškumas (kaip būtina vizualumo sąlyga). Galima išduoti darbinę paslaptį, kad pirminis parodos pavadinimas buvo „Angelai, žmonės ir bestuburiai“, tartum deklaruojant, kad visas aplink mus zujančias būtybes galima skirstyti į šventas-dvasingas, šliaužiojančius prisitaikėlius bei visuomet abejojančius-besirenkančius žmones. Vis tik kūrybinio proceso metu įsitikinta, jog egzistuoja tik žmonės ir nežmonės. Kita vertus, parodos pavadinimą ir koncepciją inspiravo chrestomatinis latvių rašytojos Zentos Maurinios eseistinių apybraižų rinkinys „Knyga apie žmones ir daiktus“, kuriame (kaip ir parodinėje kolekcijoje) įvairių laikotarpių ir kultūrų žmonės, jų liesti daiktai, su jais susidūrusiųjų patirtys, kelioniniai įspūdžiai, asmeniniai prisiminimai yra susilieję į vieną neišraizgomą rezginį. A. G. Černiūtės ir V. Poškaus „Žmonės ir padarai“ taip pat yra savotiška vizuali esė, kurioje esama Paryžiaus impresijų, vaikščiojimų po Lietuvos miškus nuotaikų, gyvenimo Vilniuje kasdienybės...

Parodos laikas: 2018 11 23 – 2018 12 29
Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15
Lankymas – nemokamas.
Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine

 

 

The Room inf.

Mėlynoji laboratorija - Birutės Zokaitytės grafikos darbų parodos „Mėlynbarzdžio sindromas (luna-parkas)“ tematika

Lapkričio 15 d., ketvirtadienį, 18 val. THE ROOM galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) vyks grafikės Birutės Zokaitytės ir dailės terapeutės dr. Audronės Brazauskaitės vedamas renginys – MĖLYNOJI LABORATORIJA. Renginio idėją paskatino šiuo metu galerijoje eksponuojamos Birutės Zokaitytės grafikos darbų parodos „Mėlynbarzdžio sindromas (luna-parkas)“ tematika.

 

Renginio metu turėsite galimybę apžiūrėti parodą kartu su autore. Taip pat pasiūlysime jums kūrybinių veiklų, kurios skatins jūsų įžvalgas apie savo vidinius moters ir vyro paveikslus, susikursite dovaną, kuri padės labiau pažinti save, o gal iškels netikėtų klausimų ir apmąstymų. Kūrybines veiklas moderuos dailės terapeutė dr. Audronė Brazauskaitė (Menų terapijos centras http://www.menuterapija.lt/ ).

 

„Mėlynbarzdžio sindromas“ – (...) kantri ir jautri autorės santykio su savimi, savo gyvenimiškuoju moters vaidmeniu analizė bei preparacija. (...) „Mergaitė turi būti gera, darbšti, paklusni, su baltu kaspinu etc.“ – menininkės estampuose šmėkščioja pasikartojantis motyvas, bet vis retėjantis ir blunkantis. O prisukamų lėlių-idealių mergaičių „armija“ marširuoja negailestingai traiškydama visas iliuzijas.

Bet iš to aukos sindromo kiekviena moteris gali išsivaduoti nebesutikdama su aukos vaidmeniu. Pamažu blunkančios mergaičių rikiuotės eilės liudija norą bei pastangas garsiai teigti savo, kaip pilnavertės ir laisvos asmenybės, jėgą, galią sukilti prieš visus pražūtingus, archajiškus bei archetipinius moteriai primetamus vaidmenis. Ji privalo išsivaduoti iš vidinio „mėlynbarzdžio“, atrakinti visas užgintas duris ir išmesti raktą į patį giliausią šulinį. Mergaitė-Mėlynbarzdis, mergaitė-nenuilstamai zujanti naminė musė, jos kasdienybės rutina, pripildyta alegorijų, imperatyvų bei prietarų, turi ištirpti, jos kančios įrankiai turi nugrimzti į miglą.

Birutė Zokaitytė šiais kūriniais preparuoja labai skausmingą temą, tarsi ant kušetės pas psichoterapeutą iškloja mums vaizdinių pavidalu visą terapijos, susivokimo bei keitimosi procesą.“

Dailėtyrininkė Vaidilutė Brazauskaitė-L.

 

Pasakos nagrinėjamos ir interpretuojamos, remiantis skirtingomis teorinėmis paradigmomis. Kiekvienas skaitytojas suteikia joms savas reikšmes. Psichoanalitinių krypčių psichoterapijoje pasakų herojai interpretuojami kaip skirtingos asmenybės dalys. Moters ir vyro figūros yra centrinės beveik visose pasakose, reprezentuoja tam tikrą vyro ir moters vaidmenį, kurį mes patiriame kaip aktualų arba ne. Mūsų vidinis vyro ir moters paveikslas yra susijęs su ankstyvąja asmenine patirtimi ir formuoja mūsų asmenybę.

Birutė Zokaitytė – grafikė, iliustratorė. 1987-1995 m. grafikos studijos Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1994 m. dalyvauja parodose. Nuo 1997 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2002 m. stažavosi Frans Masereel grafikos centre, Belgija. Menininkė yra surengusi 8 personalines parodas Lietuvoje ir užsienyje, dalyvavo virš 50 grupinių parodų. Daugelio tarptautinių grafikos bei iliustracijų meno parodų, Lietuvos grafikos meną reprezentuojančių parodų užsienyje dalyvė. Pelnė apdovanojimų grafikos, knygų iliustracijų srityse. Kūrinių yra Lietuvos dailės muziejuje, MO muziejuje, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Galerija The Room (Polocko g. 17, Vilnius)

Parodos laikas: 2018 10 11 – 2018 11 17

Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15

Lankymas – nemokamas.

Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine

 

 

The Room inf.

Simonos Merijauskaitės tapybos paroda „Medžio metai“

Tapyba
2018 09 06 – 2018 10 06

The Room galerija
Polocko g. 17, Vilnius
Atidarymas rugsėjo 6 d. 18 val.

Rugsėjo 6 d., ketvirtadienį, 18 val. The Room galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma tapytojos Simonos Merijauskaitės kūrybos paroda „Medžio metai“.

Paroda vyks iki 2018 m. spalio 6 d.

„Parodą vienijantis medžio motyvas menininkei – naujas. Ankstesnių parodų („Mano kosmo“, „Kertinis akmuo“, „Black holes in the sky“, „No way“, Vilnius, 2016–2017 m.) drobėse vyravo statiško objekto motyvas – akmuo. Gyvo (augančio, sprogstančio, žaliuojančio) medžio pavidalas paveiksluose perteikiamas išdidintais fragmentais. Tokiu būdu išnyksta riba tarp mikro ir makro vaizdo – žiūrovas jį gali suvokti kaip universalų medžio vaizdinį.

Merijauskaitės kūrybai būdingas laisvas ir veržlus mostas, artimas veiksmo tapybai: kūriniuose itin svarbus judesys, ritmas, pats tapymo procesas. Menininkė neslepia darbo siūlių – teptuko judesiai bei sustojimai aiškiai įskaitomi. Pasitelkdama potėpių ekspresiją bei atidžiai pasirinktas spalvas, autorė sukuria individualias paveikslų nuotaikas. Žiūrovui paliekama laisvė sieti jas su metų laikais, sezoniškumo paveiktomis medžio ar žmogaus būsenomis.“
Dailėtyrininkė Dr. Indrė Užuotaitė

Simona Merijauskatė (g. 1989 m.) – tapytoja, Vilniaus dailės akademijos absolventė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2016 m. jai suteikta Lietuvos kultūros tarybos stipendija. 2012–2018 m. dalyvavo 18-oje grupinių parodų ir surengė 6 personalines parodas. Plačiau apie kūrybą ir parodas: http://simona-merijauskaite-painting.weebly.com/

Parodos laikas: 2018 09 06 – 2018 10 06
Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15
Lankymas – nemokamas.
Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine

 

The Room inf.

Michaelos Bujačkovos tapybos darbų paroda „Einu, matau“

Tapyba
2018 04 05 – 2018 04 28

The Room galerija
Polocko g. 17, Vilnius
Atidarymas balandžio 5 d. 18 val.

Balandžio 5 d., ketvirtadienį, 18 val. The Room galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma tapytojos Michaelos Bujačkovos darbų paroda „Einu, matau“ („I walk I see“).

Paroda vyks iki 2018 m. balandžio 28 d.

Michaela Bujačková (g. 1994) 2017 m. baigė tapybos bakalauro studijas Meno ir dizaino akademijoje Bratislavoje (Slovakija). Šiuo metu studijuoja Monumentaliosios dailės magistrantūroje Vilniaus dailės akademijoje. Menininkė dalyvavo grupinėse parodose „Denník a spol.“ (Liptovský Mikuláš, 2015), „Hope“ (Krematoriumas, 2017) ir „Miškas rajone“ (VDA galerija „Akademija“, 2018). Pirmąją personalinę parodą surengė „Kalab“ erdvėje Bratislavoje (2016).

Anot parodos kuratorės dr. Deimos Katinaitės, „ši paroda – tai atvira galimybė dalyvauti jaunos talentingos tapytojos, gabios koloristės Michaelos Bujačkovos meniniame tyrime. Vaikščiojimo – matymo metafora gali būti interpretuota kaip pasiūlymas žiūrovui atverti akis ir pamėginti suprasti vadinamąsias ,,tyliąsias” žinias, glūdinčias meno kūrinyje. (…) Stebina tapybos ciklo ,,Einu, matau” technologinė kokybė, autorė meistriškai žaidžia akriliniais dažais, kurie čia įgauna aliejinei tapybai būdingą permatomumą ir gylį.“

Michaela Bujačková savo stebėjimo tašku pasirenka gamtą. Pati menininkė teigia: „Kasdienė vaikščiojimo praktika man atneša santykio su gamta džiaugsmą ar tiesiog aplinkos pajautą. Tai mano metodas. Abstrakčiose tapybinėse interpretacijose šis metodas padeda atspindėti, kaip aš jaučiu ir matau. Sugeriu visas detales, ornamentus , tekstūras, formas, orą ir šviesą… (...) Mane žavi spalvos žaidimai, koloristika – vaizduotės peizažai yra minčių formos, užstrigusios dažuose.“

The Room – nauja galerija, ekspozicijų erdvė Užupyje. Kūrybinė vieta, atvira ir pripažintiems meistrams, ir jaunosios kartos kūrėjams.

Parodos laikas: 2018 04 05 – 2018 04 28
Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15
Lankymas – nemokamas.
Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine

 

The Room inf.

Inos Budrytės akvarelės darbų paroda „Dviejų juodų periodas“

Akvarelė
2018 02 22 – 2018 03 30

The Room galerija
Polocko g. 17, Vilnius
Atidarymas vasario 22 d. 18 val.

Vasario 22 d., ketvirtadienį, 18 val. The Room galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma tapytojos Inos Budrytės akvarelės darbų paroda „Dviejų juodų periodas“.

Paroda vyks iki 2018 m. kovo 30 d.
Parodoje menininkė rodo ketverių metų akvareles. Inos Budrytės žodžiais, „kūryba yra ta žemė, ant kurios tvirčiau atsistojus galima pažvelgti į chaotišką gyvenimą iš šalies, atskirti pelus nuo grūdų, pasirinkti spalvų, vaizdų, motyvų ir bristi į fantazijos pievas, konstruoti dar nematytus vaizdus, pasakoti dar negirdėtas istorijas, kelti savas vėliavas“.

Kaip rašo dailėtyrininkė prof. dr. Raminta Jurėnaitė: „Budrytė savaip derina kasdieniškus ir fantastinius motyvus, žaidžia spalvų ir dydžių santykiais, suteikdama vaizdiniams paslaptingumo. Figūros ir daiktai plokštumoje išdėliojami tarsi rebusas <...>. Inos Budrytės piešinius iš tikrųjų galima skaityti kaip pasakojimus, bet jie saugo svetimus prisiminimus ir slepia tiek daug reikšmių, kad žiūrovams belieka gėrėtis jais ir stebėtis, kodėl nesiseka įminti, regis, tokios kasdieniškos paslapties.“ (citata iš Inos Budrytės parodos „Iš mano kambarių“ katalogo, MMC, 2010).

The Room – nauja galerija, ekspozicijų erdvė Užupyje. Kūrybinė vieta, atvira ir pripažintiems meistrams, ir jaunosios kartos kūrėjams.

Parodos laikas: 2018 02 22 – 2018 03 30
Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15
Lankymas – nemokamas.
Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine

The Room inf.

Eglės Butkutės kūrybos paroda

Tapyba, piešiniai
2017 12 07 – 2018 02 07
 
The Room galerija
Polocko g. 17, Vilnius
Atidarymas gruodžio 7 d. 18 val.
 
Gruodžio 7 d., ketvirtadienį, 18 val. The Room galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma tapytojos Eglės Butkutės kūrybos paroda, pavadinta 0.

Paroda vyks iki 2018 m. vasario 7 d.
Eglė Butkutė (g. 1991) yra jaunosios lietuvių tapybos kartos atstovė. Simboliška ir ambicinga, kad perspektyvi menininkė savo pirmąja personaline paroda atveria ir naujos galerijos The Room duris. 2014 metais, dar būdama studentė, Eglė nugalėjo prestižiniame „Jaunojo tapytojo prizo“ konkurse, o po kelerių metų apsigynė magistro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje (beje, teorinė jos darbo dalis taip ir vadinosi – „Kaip aš laimėjau Jaunojo tapytojo prizą“). Santykis tarp kovos ir nu-galėjimo, sporto ir meno, kultūros ir žmogiškųjų instinktų (jeigu pažvelgsime į tai platesniąja reikšme) yra šios menininkės dėmesio akiratyje. Net ir pati tapyba, kurioje akcentuojamas gestas, teptuko judėjimas, ekspresyvus piešinio charakteris, tai įkūnija pačia savo plastika. Pati menininkė teigia: „Savo darbuose paliečiu autentiškumo, asmenybės nykimo, savęs suvokimo, individo sudėtingumo problemas. Tapyba kalbu apie laisvę būti kitokiu. Mano motyvai atsiskleidžia kūno kultūros salės vaizduose, kuriuos renkuosi dėl asmeninių potyrių ir siekio iš jų išsilaisvinti“.

Parodos pavadinimas „Nulis“ (o ne raidė O) išreiškia pradžių pradžią. Dar piramides (fizinių pastangų ir civilizacijos sprogimo išraišką) statę senovės egiptiečiai manė, kad šis ženklas reiškė „bazinį lygmenį“, nuo kurio aukštis aukštyn buvo žymimas teigiamais skaičiais. Tad pirmoji paroda naujoje galerinėje erdvėje, įsikūrusioje meniškajame Užupio rajone, žymi pradžią tiek menininkės, tiek galerijos, tiek menu besidominčios publikos gyvenime.


The Room – nauja galerija, ekspozicijų erdvė Užupyje. Kūrybinė vieta, atvira ir pripažintiems meistrams, ir (ypač) jaunosios kartos kūrėjams.
Parodos kuratorius dr. Vidas Poškus.
 
Parodos laikas: 2017 12 07 – 2018 02 07
Atidarymas: 2017 m. gruodžio 7 d. 18 val.
Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15
Galerijos tel.: 8650 57236
Lankymas – nemokamas.
Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine
 
 

 

 

  < PUSLAPIS IŠ 2  >> Archyvas