7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lino Leono Katino tapybos paroda „Nirvana (su pakulomis)“

The Room inf.
Nr. 9 (1288), 2019-03-01
Dailė Anonsai

„The Room“ galerija
Polocko g. 17, Vilnius

Atidarymas kovo 6 d. 18 val.

Kovo 6 d., trečiadienį, 18 val. „The Room“ galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma Lino Leono Katino tapybos paroda „Nirvana (su pakulomis)“.

Paroda vyks iki 2019 m. balandžio 10 d.

„Lino Leono Katino 2016–2018 metų kūrybos – nematytos ir negirdėtos, bet žinomos ir nuspėtos (nes pats menininkas publikai yra puikiai pažįstamas), parodos pavadinimas galerijoje „The Room“ yra padiktuotas ir nulemtas vieno konkretaus, naujo ir nelabai kam viešai matyto šio tapytojo darbo, sukurto 2017–2018 metais, „vardo“, „etiketės“: „Nirvana (su pakulomis)“. (Reikia pastebėti, kad žodžių junginys „su pakulomis“ čia egzistavo kaip neoficiali, darbinė kūrinio pavadinimo versija, panaudota organizatorių, bet esmės tai nekeičia).


Net nekreipiant dėmesio į plastines to kūrinio ypatybes (akademiškai nenagrinėjant – sugestyvus jis autoriui, žiūrovui ar – ne), bet žvelgiant retrospektyviai, yra akivaizdu, jog tai žodiniu principu egzistuoja ir veikia kaip tam tikras kodas į katiniškąją tapybos esmę.


Viena vertus – tai yra visiška Nirvana. Šis terminas sąmoningai parašytas iš didžiosios raidės, nes L. L. Katino tapyba jau kelis dešimtmečius – minimum nuo kokių ano amžiaus hipiškų „šešiasdešimtųjų“ veikia kaip tam tikras instrumentas nirvanai (sansarai, pabudimui, prašviesėjimui) sukelti... Žvelgi į ją ir supranti, kad čakros atsidaro...


Iš kitos pusės – Lino Leono Katino tapyba ir taip veikia kaip kuo tikriausias Nirvanos šalies žemėlapis! Ypač tai matosi žvelgiant iš vadinamojo paukščio skrydžio, kuomet regimi kalnai ir vandenynai, lygumos, dykumos, ežerai ir upės. Nes šio menininko kūriniai yra kuo tikriausi dvasiniai peizažai, mentaliniai kraštovaizdžiai, kur keliaujančiųjų po juos akys bei protai turi įsisąmoninti, jog susidurs su Marco Polo vertomis kelionėmis.


Iš kitos pusės – nagrinėjant šiuos, naujus ar ankstesnius paveikslus (ir tame slypi didelis gabalas tiesos), Lino Leono Katino kūryba savyje turi kažkokį pakulų gumulo kąsnį. Patikslinsime (tiems, kas nežino), jog „pakulos tai yra suvelti linų ar kanapių pluoštai; nušukuotų linų ar kanapių liekanos, pašukos, nuošukos“. Šiandienos laikais pakulos yra naudojamos neo-folklore bei santechnikoje (sandarinant prakiurusias kriaukles ir žinojimo liukus). L. L. Katino kūryba būtent ir yra tokia – siekianti egzaltacinių aukštumų, tačiau turinti gyvenimiškai sprangaus skonio. Tiesiog ji yra graži ir skelbianti tiesą viename asmenyje. O tai įpareigoja.


Tad kviečiame pamatyti naujus L. L. Katino darbus. Jie tipiškai „katiniški“ – aistringi ir poetiški, spalvingi ir kūniški, nirvaniškai pakuliniai su linų ir kanapių prieskoniu bei ataskoniu... “
Parodos kuratorius dr. Vidas Poškus

Linas Leonas Katinas (g. 1941) – dailininkas, tapytojas. 1959-1964 m. studijavo architektūrą Valstybiniame dailės institute (dab. Vilniaus dailės akademija). Nuo 1967 m. dalyvauja parodose. Nuo 1990 m. dailininkų grupės „24“ narys. Dėstė M. K. Čiurlionio vidurinėje meno mokykloje, Vilniaus dailės akademijoje. 1999 m. Linui Leonui Katinui skirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Kūrinių yra Lietuvos ir užsienio muziejuose, privačiose kolekcijose.

Parodos laikas: 2019 03 06 – 2019 04 10
Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15
Lankymas – nemokamas.
Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine

 

 

Žymos:
The Room inf.,