7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Mėlynoji laboratorija - Birutės Zokaitytės grafikos darbų parodos „Mėlynbarzdžio sindromas (luna-parkas)“ tematika

The Room inf.
Nr. 36 (1273), 2018-11-09
Anonsai Kultūra

Lapkričio 15 d., ketvirtadienį, 18 val. THE ROOM galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) vyks grafikės Birutės Zokaitytės ir dailės terapeutės dr. Audronės Brazauskaitės vedamas renginys – MĖLYNOJI LABORATORIJA. Renginio idėją paskatino šiuo metu galerijoje eksponuojamos Birutės Zokaitytės grafikos darbų parodos „Mėlynbarzdžio sindromas (luna-parkas)“ tematika.

 

Renginio metu turėsite galimybę apžiūrėti parodą kartu su autore. Taip pat pasiūlysime jums kūrybinių veiklų, kurios skatins jūsų įžvalgas apie savo vidinius moters ir vyro paveikslus, susikursite dovaną, kuri padės labiau pažinti save, o gal iškels netikėtų klausimų ir apmąstymų. Kūrybines veiklas moderuos dailės terapeutė dr. Audronė Brazauskaitė (Menų terapijos centras http://www.menuterapija.lt/ ).

 

„Mėlynbarzdžio sindromas“ – (...) kantri ir jautri autorės santykio su savimi, savo gyvenimiškuoju moters vaidmeniu analizė bei preparacija. (...) „Mergaitė turi būti gera, darbšti, paklusni, su baltu kaspinu etc.“ – menininkės estampuose šmėkščioja pasikartojantis motyvas, bet vis retėjantis ir blunkantis. O prisukamų lėlių-idealių mergaičių „armija“ marširuoja negailestingai traiškydama visas iliuzijas.

Bet iš to aukos sindromo kiekviena moteris gali išsivaduoti nebesutikdama su aukos vaidmeniu. Pamažu blunkančios mergaičių rikiuotės eilės liudija norą bei pastangas garsiai teigti savo, kaip pilnavertės ir laisvos asmenybės, jėgą, galią sukilti prieš visus pražūtingus, archajiškus bei archetipinius moteriai primetamus vaidmenis. Ji privalo išsivaduoti iš vidinio „mėlynbarzdžio“, atrakinti visas užgintas duris ir išmesti raktą į patį giliausią šulinį. Mergaitė-Mėlynbarzdis, mergaitė-nenuilstamai zujanti naminė musė, jos kasdienybės rutina, pripildyta alegorijų, imperatyvų bei prietarų, turi ištirpti, jos kančios įrankiai turi nugrimzti į miglą.

Birutė Zokaitytė šiais kūriniais preparuoja labai skausmingą temą, tarsi ant kušetės pas psichoterapeutą iškloja mums vaizdinių pavidalu visą terapijos, susivokimo bei keitimosi procesą.“

Dailėtyrininkė Vaidilutė Brazauskaitė-L.

 

Pasakos nagrinėjamos ir interpretuojamos, remiantis skirtingomis teorinėmis paradigmomis. Kiekvienas skaitytojas suteikia joms savas reikšmes. Psichoanalitinių krypčių psichoterapijoje pasakų herojai interpretuojami kaip skirtingos asmenybės dalys. Moters ir vyro figūros yra centrinės beveik visose pasakose, reprezentuoja tam tikrą vyro ir moters vaidmenį, kurį mes patiriame kaip aktualų arba ne. Mūsų vidinis vyro ir moters paveikslas yra susijęs su ankstyvąja asmenine patirtimi ir formuoja mūsų asmenybę.

Birutė Zokaitytė – grafikė, iliustratorė. 1987-1995 m. grafikos studijos Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1994 m. dalyvauja parodose. Nuo 1997 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2002 m. stažavosi Frans Masereel grafikos centre, Belgija. Menininkė yra surengusi 8 personalines parodas Lietuvoje ir užsienyje, dalyvavo virš 50 grupinių parodų. Daugelio tarptautinių grafikos bei iliustracijų meno parodų, Lietuvos grafikos meną reprezentuojančių parodų užsienyje dalyvė. Pelnė apdovanojimų grafikos, knygų iliustracijų srityse. Kūrinių yra Lietuvos dailės muziejuje, MO muziejuje, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Galerija The Room (Polocko g. 17, Vilnius)

Parodos laikas: 2018 10 11 – 2018 11 17

Galerijos darbo laikas: I-V 11-19, VI 11-15

Lankymas – nemokamas.

Daugiau informacijos: www.facebook.com/TheRoomArtBooksWine