7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujas projektas kvies leistis į medinių Šnipiškių dvasios paieškas

Vilniaus muziejaus inf.
Nr. 16 (1508), 2024-04-19
Kultūra Anonsai
Šnipiškių kontrastai. S. Žiūros nuotr.
Šnipiškių kontrastai. S. Žiūros nuotr.

Birželio pradžioje Šnipiškėse įsikurs laikina fotoateljė, kurioje Vilniaus muziejus ir Medinės miesto architektūros muziejus kvies įamžinti senąsias Šnipiškes liudijančius objektus ir pasidalinti jų istorijomis. Sandėliuke padėtos langinės, šeimos relikvija tapęs laikrodis ar kasant daržą rastas butelis yra svarbūs vietos istorijos liudytojai ir gali tapti parodos apie Šnipiškes dalimi. Kviečiame kartu kurti improvizuotą Šnipiškių muziejų.

 

Namuose besislepiantys eksponatai

 

Muziejinių vertybių skaitmenizacija jau gerokai įsibėgėjo. Internetinėje Lietuvos muziejų informacinėje sistemoje galima susipažinti su daugiau nei 600 tūkstančių visokiausių vertybių. Mes norime sukurti alternatyvų albumą, kuriame būtų Šnipiškių gyventojų saugomų, su šia vieta susijusių objektų nuotraukos ir istorijos. Kad ir koks mažas bus šis albumas, profesionaliai padarytos, šnipiškiečiams svarbių ir brangių daiktų nuotraukos pasakos apie rajoną, jo gyventojus ir išliks Vilniaus muziejaus ir Medinės miesto architektūros muziejaus rinkiniuose. Dalį daiktų eksponuosime po metų vyksiančioje parodoje apie Šnipiškes.

 

Trumpam, gatvėje įsikursiančioje ateljė fotografuosime daiktus, kuriuos atneš šnipiškiečiai. Fotosesijoje lauksime ne tik medinių, bet ir mūrinių Šnipiškių gyventojų. Kviečiame pagalvoti, koks daiktas (ar daiktai) Jums atrodo susiję su Jūsų namu, kiemu, gatve, šeima, kaimynais, su gyvenimu Šnipiškėse apskritai. Daiktai nebūtinai turi būti seni, bet turėtų turėti bent trumputę istoriją: Kaip jie pas Jus atsirado? Ką primena? Kodėl yra svarbūs? Atneštų daiktų nepasiliksime – nufotografuosime ir grąžinsime savininkams, o rengiant parodą susisieksime ir prašysime paskolinti daiktus keliems mėnesiams. Taip pat, prašysime trumpai papasakoti apie atneštus daiktus. Istorijas užsirašysime, jos lydės tiek daiktų fotografijas kuriamame albume, tiek pačius daiktus parodoje.

 

Fotoateljė yra Vilniaus miesto savivaldybės inicijuoto ir IDVilnius, agentūros „BLUMA“ bei abiejų muziejų vykdomo projekto dalis. Projekto tikslas – kurti tvarų Šnipiškių medinių pastatų atnaujinimo modelį, grįstą dialogu su bendruomene, tyrimais ir praktinėmis gairėmis. Projekto metu, remiantis jau atliktų įvairių sričių tyrimų duomenimis, naujai organizuojamomis bendruomenės veiklomis ir susitikimais su šnipiškiečiais, bus siekiama atskleisti ir dokumentuoti senosios Šnipiškių dalies unikalumą – subjektyviai jaučiamą, ypatingą tam tikros vietovės atmosferą, vadinamą genius loci.

 

Preliminarus fotoateljė veikimo Šnipiškėse laikas – šių metų birželio 1 ir 5 d. Vieta – Šilutės ir Fino gatvių sankryža. Sekite naujienas ir atidžiau pasidairykite po savo sandėliuką, lentynas ir stalčius.

Šnipiškių kontrastai. S. Žiūros nuotr.
Šnipiškių kontrastai. S. Žiūros nuotr.