7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus muziejaus parodoje „Kaupti. Saugoti. Atskleisti. Muziejaus detektyvas“ – pažintis su muziejaus užkaboriais ir parodos patirtį papildantys edukaciniai užsiėmimai

Vilniaus muziejaus inf.
Nr. 10 (1502), 2024-03-08
Kultūra Anonsai
G. Grigėnaitės nuotr.
G. Grigėnaitės nuotr.

Vilniaus muziejuje pristatomos parodos „Kaupti. Saugoti. Atskleisti. Muziejaus detektyvas“ patirtį papildys ekskursijos kviečiančios pažinti ne tik parodoje pristatomus muziejaus rinkinio artefaktus, bet ir muziejaus užkaborius, tai kas įprastai lieka paslėpta nuo smalsių lankytojų akių. Parodos pasakojimas persikėlė ir į edukacinius užsiėmimus suteikiančius galimybę detektyvu pasijusti visiems, nuo mažiausio iki didžiausio.

 

Pažintis su paslaptingomis muziejaus erdvėmis

 

Parodoje „Kaupti. Saugoti. Atskleisti. Muziejaus detektyvas“ Vilniaus muziejus pristato tai, ką pavyko sukaupti muziejaus rinkinyje per 3 muziejaus gyvenimo metus. Ši paroda tapo pretekstu kalbėti ne tik apie detektyvišką muziejaus tyrėjų kasdienybę, bet ir atverti daugumai lankytojų dar nematytas muziejaus erdves.

„Kad jau prakalbome apie muziejaus rinkinį, pagalvojome, kad tai gera proga kalbėti ir apie muziejų apskritai. Muziejai yra labai griežtai padalinti į lankomas ir nelankomas erdves, tad pagalvojome, kad lankytojams turėtų būti įdomu pamatyti kas vyksta už durų, pažymėtų “Stop” ženklu, kaip atrodo muziejaus administracijos patalpos ir kas slepiasi, pavyzdžiui, mūsų muziejaus rūsyje? Tikiu, kad daugiau žinant apie tai, kaip veikia muziejai, bus įdomiau juose lankytis, bus aiškesnės muziejaus ir lankytojo žaidimo taisyklės.“ – sako Vilniaus muziejaus vadovė Rasa Antanavičiūtė.

Pirmosios ekskursijos vyks kovo 14 ir 28 d., norintys dalyvauti kviečiami registruotis, kadangi vietų skaičius itin ribotas.

„Kviečiame registruotis į ekskursijas po parodą. Jų metu apeisime visas Vilniaus muziejaus patalpas: administraciją, rūsį, erdves, kuriose saugome eksponatus, ir erdves, kurias esame paveldėję iš ankstesnių patalpų naudotojų. Tiesa, Vilniaus muziejus nėra didelis, nepalyginamas su didžiaisiais nacionaliniais ar valstybiniais muziejais, tad ir mūsų patalpos greit apeinamos, tačiau turime visas muziejams būdingas erdves ir esame tarsi kiekvieno muziejaus mini kopija.“ – pasakoja Rasa Antanavičiūtė.

Registracija į ekskursijas: https://forms.gle/sNW6qEd7kHHzNREf9

 

Patirti parodą kitaip

 

Norinčius geriau pažinti šiuo metu pristatomą parodą, kviečiame į detektyvo prieskoniu pagardintus edukacinius užsiėmimus vaikams ir jaunimui nuo 1 iki 12 klasės.

„Vienas iš edukacijų tikslų yra padėti pažinti parodą per įtraukiančias veiklas, per žaidimus. Ir suprantama, tada kitas tikslas - griauti stereotipus, parodyti, kad muziejue galima ne tik sužinoti naujų dalykų, bet ir gerai praleisti laiką.“ – mintimis dalijasi Vilniaus muziejaus edukatorė Marija Vaicekauskaitė.

„Edukacija yra aiškų formatą turintis žaidimas, paremtas mokymosi metodais. Todėl edukacijose vaikus ir jaunimą kviečiame žaisti ir patirti eksponatus, parodos istoriją per asmeninį santykį, kaip gyvus, aplink juos vykstančius reiškinius, procesus, o todėl - ir jiems aktualius. Žaidimas leidžia susikoncentruoti į dabartinį momentą, čia daug laisvės, bet tuo pat metu visiems galioja tam tikros žaidimo taisyklės. Sukurti tokią parodos patyrimo patirtį vaikams ir jaunimui - vienas svarbiausių tikslų.“ – pasakoja Vilniaus muziejaus edukatorė Eisvina Jurkevičiūtė.

Muziejaus komanda nepaliauja kurti naujas ar keisti bei pritaikyti jau esamas edukacijas naujiems netikėtiems jaunųjų muziejaus lankytojų patyrimams ir neslepia džiaugsmo augančiu susidomėjimu bei noru patirti parodas kitaip.

„Vienas didžiausių džiaugsmų yra tai, kad visi edukacijų dalyviai yra be galo skirtingi ir labai įdomūs. Kiekvieną kartą rengiant tą patį užsiėmimą jis gali gautis visiškai kitoks priklausomai nuo jo dalyvių, todėl nėra nuobodu kartoti tas pačias veiklas, visada įdomu išgirsti skirtingas dalyvių įžvalgas. Po kiekvienos edukacijų grupės apsilankymo užsiėmimo struktūrą vis po truputį koreguojame, keičiame, aptariame.“ – sako Vilniaus muziejaus edukatorė Marija Vaicekauskaitė.

Daugiau informacijos apie edukacijas: https://vilniausmuziejus.lt/edukacijos/



 

G. Grigėnaitės nuotr.
G. Grigėnaitės nuotr.