7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

The Rooster Gallery kviečia į naują parodą vandenvietėje

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1390), 2021-06-25
Tarp disciplinų Dailė
Auksė Miliukaitė
Auksė Miliukaitė

The Rooster Gallery kviečia į naują parodą "Tėkmės, duburiai" rugpjūčio 19 d. 18 val. atsidarysiančią naujoje galerijos ekspozicijų erdvėje, įsikūrusioje seniausios Vilniuje Sereikiškių vandenvietės pastatų komplekse Bernardinų sode (Šv. Brunono Bonifaco g. 12).

Daugiau kaip šimtmetį skaičiuojanti 1914 m. įkurta vandenvietė buvo pirmoji Vilniaus mieste ir iki šiol tiekia vandenį miesto centro gyventojams. Ją juosia Vilnios upės kilpa, kartu su požeminėmis srovėmis formuojanti gamtiniu ir kultūriniu požiūriu reikšmingą teritoriją. Parodoje pristatomi naujausi galerijos menininkų kūriniai, savitai atsiversiantys šios vietos kontekste.

Vandens tėkmė – tai apytaka, atsinaujinimas, kaita, mobilumas. Tėkmės, kurioms negalioja sienos ir barjerai, veikia kaip jungianti, bendruomeniškumą ir bendrystę sąlygojanti stichija, arterija, susiejanti miestus, šalis, mitologijoje – šiapusybę ir anapusybę. Tekantis vanduo – dažnas gydymo, apsivalymo, iniciacijos ir kitų ritualų elementas. Duburys – vieta, kurioje susitelkia stovintis vanduo, išreiškiantis ramią, stabilią būseną, savotišką susikaupimą, pasinėrimą. Taigi tėkmės ir duburio sąvokos ne tik įvardina natūralius reiškinius, skirtingus vandens būvius, bet kartu tampa talpiomis metaforomis, apibūdinančiomis kultūrinius, socialinius, emocinius procesus, atskleidžiančiomis jų  įvairovę, cikliškumą. 

Šios metaforos bei jų santykis gali būti pasitelkiamos ir kaip įrankis individualiai menininkų kūrybai atverti. Ir vizualiai, įžvelgiant tėkmes ir duburius darbų formoje bei raiškoje, ir turinyje kaip motyvus ar naratyvines užuominas. Taip tyrinėjant platesnius kultūros, meno laukus, individualios ir kolektyvinės psichologijos, asmens tapatybės, žmogiškųjų santykių ir kitas problemas, nuolat naujai at(iš)randamas judėjimo ir stabilumo dualumas bei iš jo kylančios harmonijos ir konfrontacijos.

Dalyvaujantys menininkai: Raminta Blaževičiūtė, Kazimieras Brazdžiūnas, Tomas Daukša, Eglė Karpavičiūtė, Vytautas Kumža, Alina Melnikova, Auksė Miliukaitė, Eglė Norkutė, Vita Opolskytė, Andrius Zakarauskas.

Paroda veiks iki 2021.09.19, IV-VI 16.00–19.00, VII 14.00–17.00. Dėl apsilankymo kitu metu galima susitarti el. paštu [email protected] arba telefonu +370 675 30087.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Auksė Miliukaitė
Auksė Miliukaitė