7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Karantinas: Glaidborno operos festivalis namuose

Pokalbių grupė „Kugelis“

 

Nr. 17 (1338), 2020-05-01
Tarp disciplinų Paraštės
Agnė Gintalaitė, Karvės, vyrai ir šarkos.
Agnė Gintalaitė, Karvės, vyrai ir šarkos.

Nors karantino ribojimai pralaisvėjo, dar galite spėti pasimėgauti operos festivaliu namuose. Kodėl nepasikvietus į namus vieno garsiausių britų operos festivalio – Glaidborno (Glyndebourne)? Patirsite ir muzikinį, ir socialinį katarsį – tokius tipiškus Albiono elitui ir į jį pretenduojantiems.

Jums reikės: išmaniojo telefono, kartono (geriausia dėžė nuo pirkinių, pirktų internetu), krepšys pikniko produktams, šampanas, stiklinės šampano taurės, vakariniai drabužiai, laiptinė ir erdvė netoli šiukšlių konteinerių.

Pirmiausia nepamirškite to, kas svarbiausia. Glaidborno operos festivalis yra svarbi proga pademonstruoti savo socialinį statusą. Jūsų gyvenimas sėkmingas. Jūs vilkite prašmatnią suknelę ar kostiumą su tinkama varlyte ir ant žalios žolytės geriate šampaną ankstyvą popietę, ranka pasiekiamos rupšnoja žalmargės, ir tokių kaip Jūs yra daug. Tai open air festivalis pagyvenusiems operos gerbėjams, turtuoliams ir korporacijų, kurios gerina savo įvaizdį remdamos nišinę elitinę kultūrą, darbuotojams. Puiki proga pagyvinti savo profilį instagrame, parodant, kad jūs mokate ne tik prisigerti rafinuotuose soduose, bet ir galite iškentėti tris valandas galimai įžūlių operos pastatymų su pasaulinėmis žvaigždėmis. Pasiruošimui reikės poros dienų.

1. Kad sukurtumėte autentišką lūkesčio atmosferą, perveskite didesnę sumą paremti „Unicef“. Tai gali būti Glaidborno nario mokesčio ekvivalentas. Tada išsirinkite keletą operų, transliuojamų internetu. Sureitinguokite jas. Pažiūrėkite į savo kalendorių. Kurios dienos tiks operos piknikui? Sureitinguokite jas. Tai padarę, išsirinkite spektaklį ir dieną, kuri bus trečioje ar ketvirtoje pagal geistinumą vietoje. Kad nebūtų labai patogu ir kad reikėtų perkelti bent porą „Zoom“ posėdžių. Pasakykite kolegoms, kad išeinate atostogų, nes vykstate į Glaidborną. Nes ne Glaidbornas derinamas prie gyvenimo, o gyvenimas – prie Glaidborno.

2. Logistika. Piknikas ant žolės Glaidborno festivalyje daugumai lankytojų ne mažiau svarbus nei operos spektaklis. Jam reikia rimtai ruoštis. Pasirūpinkite, kad pikniko krepšyje netrūktų atvėsinto šampano, braškių, trikampių sumuštinių. Jeigu jums svarbu parodyti, kaip puikiai jūs išmanote socialines hierarchijas ir kad jums nėra svetimas rojalizmas, ant krepšio išrašykite dideles raides „F & M“. Tie, kuriems reikia, supras, jog jums nesvetima kelionė į „Fortnum ir Masons“ parduotuvę Londono centre. Iš „Barboros“ iš anksto užsisakykite užkandžių, imkite viską, kas jums patinka. Austrės, sūris, kuskusas. Nepamirškite tikrų keraminių lėkščių, stalo įrankių ir lininių servetėlių. Galima net vazelę su gėle įsimesti. Jeigu neturite gėlės, puikiai tiks lapuotas saliero kotas.

3. Apranga. Nesvarbu, ką nusprendėte rengtis, būtinai skubėkite. Jeigu ne karantinas, Jūs tikriausiai jau keiktumėtės eismo spūstyje Londono aplinkkelyje M25 arba blaškytumėtės ant aukštakulnių su maxi suknele požeminiame perėjime „Clapham Junction“ stotyje ieškodami traukinio į „Lewes“ platformą. Šią energiją teatsispindi Jūsų kostiumo pasirinkimas. Tegul plaukai būna netobuli, suknelė – tinkanti ir kaitriai saulėkaitai, ir stovėti po skėčiu dulkiant lietui, o kostiumas – tik juodas be jokių „pribumbasų“, ir batai tik juodi (nesvarbu, kad gulinėsite ant žolės, atsiprašau, kartono). Jeigu jaučiatės drąsiai, galite įsimesti panamos stiliaus skrybėlę.

4. Jeigu pamiršite kokią madingą detalę, nesijaudinkite. Svarbiausia, nepadarykite klaidos ir nepamažinkite alkoholinių gėrimų atsargų. Šampanas būtinas, galima pasiimti ir rožinio ar baltojo vyno. Juk norėsis atsigaivinti valandą dvi laukiant pirmojo veiksmo, o likusį išgersite per valandos ilgio pertrauką, kuri ir skiriama vakarienei – taip taip, kol operos herojai ruošiasi kerštui, kančiai ar mirčiai paskutiniame veiksme, jūs skanausite atsineštas austres ir sumuštinius su šviežiais agurkais.

5. Jau viską pasiruošėte? Puiku. Operos salę galite inscenizuoti remdamiesi ankstesnėmis Kugelio instrukcijomis, žr. „Teatras namuose“. Pradedame.

6. Jeigu Jums teko laimė gyventi daugiabutyje su liftu, puiku. Su pikniko krepšiu ir sugyventiniais įsisprauskite į liftą. Pasivažinėkite aukštyn – žemyn. Pakels adrenaliną. Galite pasiimti žurnalą „Žmonės“ ir keletą jo puslapių priklijuoti ant lifto sienų. Jos tiks ir pikniko vietos dekorui, kad nesijaustumėte vieniši be deramos aukšto socialinio sluoksnio draugijos. Jau lifte gurkštelėkite šampano.

7. Labai svarbu išsirinkti gerą vietą piknikui. Tai netgi svarbiau negu vietos, iš kurios stebėsite spektaklį. Nors karantinas laisvėja, sėdinėti ant žolės viešoje vietoje ir gerti šampaną gali būti rizikinga. Raskite saugią vietą. Tiks veja netoli šiukšlių konteinerių. Pasitieskite kartoną, pasidėkite pikniko krepšį. Jeigu policija reikš pastabas, sakykite, kad nešėte lauk šiukšles, labai pavargote ir prisėdote pailsėti. Prie berželių, konteinerių ir tvoros, jeigu ji yra, pritvirtinkite likusius puslapius su portretais iš žurnalo.

8. Atėjus laikui žiūrėti spektaklį, apdenkite pikniko krepšelį linine staltiese. Taures, indus, vazelę su salieru palikite ant kartono, kad viskas būtų gražiai paruošta vakarienei per pertrauką. Skubėkite į namus – jūsų laukia muzika.

9. Prieš paskutinį veiksmą – atgal į liftą ir į pikniko vietą užtarnautos šampano ir vyno taurės bei skaniųjų užkandžių. Ką? Negali būti, jūsų pikniko krepšelį ištuštino benamiai? Juk Veryga sakė, kad jie karantinuoti. Kaimynė pyksta, kad prišiukšlinote kiemą paskleidę žurnalo puslapius? Galiu jus paguosti – aukštoji kultūra yra ne visiems, ji turi savo kainą. Nenuleiskite rankų. Juk liko dar keletas vasaros spektaklių. Kitą kartą jums būtinai pavyks. O šį vakarą tiesiog pabaikite likusį vyną lifte – primins kelionę traukiniu atgal į Londoną.

P. S. Jeigu nusprendėte, kad elitinis operos festivalis reikalauja pernelyg daug pastangų, siūlome mažiau sudėtingą alternatyvą: populiariosios muzikos open air. Tiesiog paleiskite mėgstamą įrašą per kolonėles, bet ne per garsiai, kad neerzintumėte kaimynų (nepamirškite, kad jie sudirgę po Jūsų Glaidborno pikniko ekstravagancijos). Išeikite į kitą kambarį. Atsidarykite skardinę alaus. Nieko nesimato? Prastai girdite atlikėją? Sveikiname sėkmingai susikūrus autentišką open air patirtį šiomis itin keistomis ir sudėtingomis karantino sąlygomis.

Agnė Gintalaitė, Karvės, vyrai ir šarkos.
Agnė Gintalaitė, Karvės, vyrai ir šarkos.