7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

VDA Nidos meno kolonijos rezidentų paroda

 Leidžiant laiką: tebuvo matyti vien sniego platybė, balta kaip šis lapas

 

Rengėjų inf.
Nr. 44 (1012), 2012-12-07
Tarp disciplinų Anonsai

Kur: Galerija „Akademija“, Pilies g. 44 / Latako g. 2, Vilnius 

Paroda veiks 2012 m. gruodžio 11–15 d. 
Atidarymas: 2012 m. gruodžio 10 d., 18.00 val.; menininko performansas (Henning Lundkvist) – 18.30 val.
 
Paskaita prieš atidarymą: 16.30 val. (ŠMC kavinė) apie rezidencijų modelius pasaulyje ir jų teikiamas galimybes menininkams: Bojana Panevska (Amsterdamas, tarptautinis rezidencijų tinklas TransArtists.org). 
 
Dalyviai: Marta Bogdanska (PL), Olivia Glasser (UK), Vahag Hamalbashyan (ARM), Petra Koehle (AT/CH), Eva-Fiore Kovacovsky (CH/DE), Toni Ledentsa (FIN), Henning Lundkvist (SE), Federica Martini (IT/CH), Vytautas Michelkevičius (LT), Fiona Reilly (IRL), Bratlie Sigbjorn (NP), Jeanie Sinclair (GB), Marika Troili (SE), Myroslav Vayda (UA), Peter Wehinger (AT), Natalia Zintsova (RUS), Luca Diffuse (IT).
 
Paroda „Leidžiant laiką“, atidaroma gruodžio 10 d. 18.00 val. galerijoje „Akademija“ (Vilnius), – tai kuratorių Petra’os Koehle’s (CH/AT) ir Federica’os Martini (CH/IT) sumanytas projektas. Parodoje kalbama apie tai, kas vyksta tam tikroje vietoje tam tikru laiku – Nidos meno kolonijos menininkų rezidencijoje.
Pastaraisiais metais daug svarstyta apie kultūrinę klajoklystę ir jos įtaką meno produkcijai. Menininkų rezidencijų programos, atsiradusios iš įtraukimo / atstūmimo dialektikos ir autentiškumo bei vietos savitumo problemų, buvo ir šio pokyčio padariniai, ir drauge veiksniai. Svetingumas, laikinas prieglobstis ir vietos keitimas joms – tai kultūros produkcijos strategija.
 
Todėl nuošalybės, kurią suteikia rezidencijos, potencialas – tai ir „laiko spraga“ įprastoje darbotvarkėje, ir kolektyvinė darbo aplinka, ir nauji kraštovaizdžiai, pasakojimai bei medžiagos.
 
Dauguma parodos darbų buvo sukurti rezidencijos metu ir pasiūlyti reziduojančių menininkų kaip atsakas į kai kuriuos projekto „Leidžiant laiką“ klausimus. Menininkai dalinasi projektais, rezidencijoje sukurtais kitoms parodoms, skirtingais požiūriais į Koloniją supantį kraštovaizdį, kolektyvine veikla rezidencijoje. Kai kurie skaityklos kampelyje pristatomi leidiniai yra bendri rezidentų projektai, tarp jų nerealizuotų kūrinių sąrašas ir nusavinta 2012 metų Liverpulio bienalės brošiūra „Nelauktas svečias“. Tuo pačiu metu kaip ir ši paroda, vyksta Nidos rezidentė Eva’os-Fiore’s Kovačovský paroda „Žolės namas“ (House of Grass) adresu Malonioji g. 6, Vilnius. Ją galima aplankyti gruodžio 8 d. 14.00–16.00 val. ir 11 d. 17.00–19.00 val.
 
Paroda galerijoje „Akademija“ – tai tęstinių mainų tarp Valė kantono aukštosios meno mokyklos (Ecole Cantonale d'art du Valais, Šveicarija) ir Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos dalis. Bendradarbiavimą remia „Pro Helvetia“ – Šveicarijos meno taryba. Tai pirmoji Kolonijos rezidentų paroda Vilniuje. Nidos meno kolonija savo rezidencijų programą pradėjo 2011-ųjų kovą. Dauguma parodoje dalyvaujančių menininkų čia reziduoja pagal kuruotą rezidencijų programą „Rytai–Vakarai“ – bendrą Rusijos, Ukrainos, Lenkijos ir Armėnijos institucijų projektą, remiamą Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos. Programa atgaivina Nidos (ir žymiojo pašto maršruto iki XIX a.) – istorinės Rytų ir Vakarų europiečių tranzito ir susitikimų vietos – idėją.
 
Daugiau www.nidacolony.lt 
 
Vytautas Michelkevičius [email protected], tel. 865257837