7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paskutinis projekto „Ornamentas“ renginys

Miko Žukausko dokumentinės apybraižos „Motyvacijos“ premjera

Rengėjų inf.
Nr. 40 (1008), 2012-11-09
Tarp disciplinų Anonsai
„Motyvacijos“
„Motyvacijos“

Paskutinis projekto „Ornamentas“ renginys – šiais metais „Sidabrine gerve“ apdovanoto jauno režisieriaus Miko Žukausko dokumentinės apybraižos „Motyvacijos“ premjera, įvyksianti lapkričio 10 d. 18 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje


„Tu turėjai kažkokį gyvenimo vaizdą, kažkokį tikėjimą, kažkokių reikalavimų, tu buvai pasiruošęs žygdarbiams, kančioms ir aukoms, o paskui pamažu pastebėjai, kad pasaulis nereikalauja iš tavęs jokių žygdarbių, aukų ar panašių dalykų, kad gyvenimas – ne herojinė poema su herojų vaidmenimis ir panašiais dalykais...“
Hermann Hesse


Režisieriaus Miko Žukausko kūrybos epicentru dažnai tampa žmogus ir jo patirtys. Specialiai projektui „Ornamentas“ sukurtoje dokumentinėje apybraižoje „Motyvacijos“ M. Žukauskas kalbasi su Lietuvos šiuolaikinio meno kontekste gerai žinomais keturiais menininkais, aktyviai veikiančiais skirtingose kūrybinėse srityse. Filmo tema – menininkų kūrybinės motyvacijos ir abejonės – atsirado pačiam režisieriui suabejojus kūrybos prasmingumu šiandieniniame visko perpildytame pasaulyje. Šitaip – abejojant gimė filmo sukūrimo motyvacija.

 

Filme mintimis dalijasi idėjų menininkas Darius Mikšys, dainuojamosios poezijos kūrėja ir atlikėja Alina Orlova, kino režisieriai Romas Zabarauskas ir Maratas Sargsyanas.

 

Idėjų menininkas Darius Mikšys (g. 1969) kūrybiniam lauke veikia kaip intelektualus chuliganas, savo konceptualiais meniniais projektais kartkartėm išprovokuojantis Lietuvos žiūrovus naujai kvestionuoti autorystės ir paties meno apibrėžtis. 2011 m. D. Mikšys atstovavo Lietuvai Venecijos bienalėje su projektu „Už baltos užuolaidos“ ir pelnė specialų bienalės žiuri skirtą prizą už „konceptualiai elegantišką ir produktyviai daugiaprasmį nacionalinės meno istorijos pateikimą“.

 

Dainuojamosios poezijos kūrėja ir atlikėja Alina Orlova (g. 1988) – iš Visagino kilusi mergina, karjerą pradėjo savo dainas skelbdama internete. Šiuo metu A.  Orlova yra išleidusi jau du albumus, koncertuoja įvairiose užsienio šalys, jos kūryba sulaukia tarptautinio pripažinimo: rusų žurnalas „Kommersant Weekend“ Alinos dainą „Лихорадка“ išrinko įsimintiniausia 2010 m. rusiška daina, jos albumas „Laukinis šuo dingo“ (2010) buvo išleistas prancūzų leidybinės kompanijos „Fargo records“ Vakarų Europos ir Skandinavijos šalyse. Škotijos grupės „Travis“ vokalistas Francis Healy, pastebėjęs Alinos dainą „Vaiduokliai“, įtraukė ją į septynių dainų albumą pavadinimu „Play. Stop. Rewind“.

 

Jaunas ir skandalingas kino režisierius Romas Zabarauskas (g. 1990) šiandien labiausiai žinomas kaip trumpametražio filmo „Porno melodrama“ (2011), rodyto tarptautiniame filmų festivalyje „Berlynalė” (Berlynas) ir Turino tarptautiniame GLBT (gėjų, lesbiečių, biseksualų, transeksualų) kino festivalyje, autorius ir politinis aktyvistas, kovojantis prieš homofobiją visuomenėje. Šiuo metu R. Zabarauskas kuria naują filmą „Streikas“ (We Will Riot), prie kurio įgyvendinimo jau prisijungė nemažai žinomų Lietuvos atlikėjų ir aktorių.

 

Marat Sargsyan (g. 1978) – Lietuvoje gyvenantis armėnų kilmės režisierius. Ilgą laiką dirbęs įvairiuose Lietuvos televizijos kanaluose, kūręs muzikinius klipus, šiuo metu kino festivalyje „Scanorama“ pristato savo naujausią dokumentinį filmą „Tėvas“. Maratui svarbios vidinės veikėjų vertybės, emocijos, išgyvenimai, kurie neretai jo filmuose perteikiami alegorijomis. Jaunas kino kūrėjas buvo pastebėtas ir įvertintas jau anksčiau – jo filmas „Lernavan“ pelnė tris apdovanojimus: 2009 m. festivalyje „Vilniaus kino šortai“ juosta pripažinta geriausiu vaidybiniu filmu, o Serbijoje vykusiame tarptautiniame kino ir muzikos festivalyje „Kustendorf“ laimėjo Spaudos žiuri bei „Bronzinio kiaušinio“ prizus.

 

*
Projekto „Ornamentas“ dalyvis ir dokumentinės apybraižos „Motyvacijos“ kūrėjas Mikas Žukauskas (g. 1986) baigė televizijos ir kino režisūros bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Kelis metus dirbo LTV 2 kanalo laidų režisieriumi (,,Laiko portretai“, ,,Lietuvos dvarai“). 2010 m. sukūrė pirmąjį trumpametražį filmą „Ana Geraširdė“, o po dvejų metų kartu su Gintare Valevičiūte – dokumentinį filmą „Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą“, kuris paskelbtas geriausiu savo kategorijoje „Sidabrinės gervės 2012“ apdovanojimuose.

 

Dokumentinė apybraiža „Motyvacijos“, 40 min.
2012 m. lapkričio 10 d., šeštadienis, 18 val.
Nacionalinė dailės galerija, auditorija

Projekto „Ornamentas“ rėmėjas – LR kultūros ministerija
Daugiau apie projektą „Ornamentas“ žr. www.ndg.lt
 

„Motyvacijos“
„Motyvacijos“