7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarpdisciplinė poezija galerijoje „Vartai“

Tarptautinio audiovizualinės poezijos festivalio TARP renginiai

Rengėjų inf.
Nr. 38 (1006), 2012-10-26
Tarp disciplinų Anonsai

Šį ketvirtadienį, spalio 25 d. 18.30 galeriją VARTAI užplūs tarpdisciplinė poezija. Čia vyks net keli tarptautinio audiovizualinės poezijos festivalio TARP renginiai. 


 Peržiūrų kambaryje savaitei įsikurs poeto ir fotografo Dariaus Jurevičiaus (g. 1971) kuruota foto-poezijos paroda Be-tono, kurioje galima bus pamatyti Augustino Našlėno (g. 1985) daugiasiužetinį urbanistinį fotografinį montažą ir pagal jį lietuvių rašytojų sukurtas poetines vaizdų interpretacijas. O šios parodos atidarymo metu kitoje galerijos salėje vyks vizualiosios poezijos kūrėjo ir atlikėjo Jaromiro Typlto iš Čekijos pasirodymas. 


 Darius Jurevičius poezija užsiiminėja jau daugiau nei 10 metų, tačiau yra ir aistringas fotografas, o pastaruosius penketą metų vis įsipainioja į garso ir vaizdo (GRA.NATOS) ir garsinės poezijos (nunu) projektus. Tuo tarpu parodoje Be-tono Darius vaizdus ir poeziją jungė ne pats, bet suvesdamas skirtingų disciplinų žmones. Pirmiausia užsakė fotografika – fotografijos ir grafikos deriniu – užsiiminėjančiam ir Šefilde Didžiojoje Britanijoje gyvenančiam Augustinui Našlėnui sukurti didžiulį daugiasiužetinį fotomontažą, atliepiant šių metų festivalio temą (Be-tono). O tada kvietė pažįstamus poetus kurti poetines interpretacijas pagal vieną iš fotomontažo dalių.

 

Augustinas Lietuvos fotografijos megėjams yra žinomas dėl 2010 m. ir 2011 m. parodose rodytų darbų iš ciklo Rekviem posovietiniam sapnui. Šiuose nespalvotuose fotomontažuose Augustinas kūrė pasakiškus peizažus ir interjerus, kuriuose veikia sovietinio ir posovietinio laiko ženklai: apgriuvę namai, senyvi nuvargę vyrai, jauni metalistai, Jimmy Hendrixas, rupintojėliai ir seksualios merginos. Be-tono Augustinas sukūrė urbanistinį-industrinį fotomontažą, kur tarp galingų vamzdžių ir geležinkelio bėgių įsiterpia Vilniaus arkikatedros bokštas ir Geležinis vilkas. Poetines interpretacijas, kurias bus galima išgirsti ir pamatyti parodos atidarymo metu, kūrė poetai Vaiva Grainytė, Aušra Kaziliūnaitė, Mindaugas Nastaravičius, Dainius Gintalas, Julius Keleras, Marius Plečkaitis, Žygimantas Kudirka, Donatas Paulauskas, Sara Poisson, Aistė Grajauskaitė bei Gabrielė Labanauskaitė, Laima Kreivytė. 


 Jaromiras Typlt yra nuo XX a. 10 dešimtmečio pradžios aktyvus poetas, eksperimentuojantis su vaizdinėmis, jutiminėmis, emocinėmis žodžio galimybėmis. Nuo 1999 m. jis vysto savitą performatyvią strategiją, kuria įvardina mutavusiais autoriniais skaitymais. Jų metu Jaromiras naudoja iš anksto įrašytą savo balsą, skaitantį jo eiles, tad gyvai skaitydamas turi galimybę sau pritarti, prieštarauti ar save pertraukti. Galerijoje VARTAI į jo mutavusį autorinį skaitymą bus įtraukta ir Jaromiro poetinė videoprojekcija.


Remėjai: Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija
Festivalio TARP remėjai: Čekijos ambasada, Kultūros rėmimo fondas, Lietuvos fotografų asociacija, Idea Fish, Naujos meno formos, AntDrobės.lt