7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Renginių ciklas „Ornamentas“

Nacionalinėje dailės galerijoje

Rengėjų inf.
Nr. 35 (1003), 2012-10-05
Tarp disciplinų Anonsai
Mėnulio gravitacijos simuliatorius. 1963 m. gruodžio 11 d. NASA
Mėnulio gravitacijos simuliatorius. 1963 m. gruodžio 11 d. NASA

„Ornamentas“ – tai pasakojimas apie meno istoriją ir menininkus joje. Penki jaunosios kartos lietuvių menininkai Julijonas Urbonas, Gintaras Didžiapetris, Arnas Anskaitis, Marija Olšauskaitė ir Mikas Žukauskas projekto metu pristatys autorius ar meno kūrinius, svarbius jų pačių kūrybai ar mąstymui. Šie menininkai stebi meno istoriją, jų kūrybiniai sprendimai įgyvendinami jos kontekste ir ją tęsia. Žiūrovai „Ornamento“ kviečiami pokalbiui apie bendrai kuriamą istoriją, naujus jos segmentų derinius ir interpretacijas.


Spalio 6 d., šeštadienis, 16 val.
JULIJONAS URBONAS

Veiksmas-paskaita-atrakcionas apie menininko plėtojamą dizaino choreografijos metodiką – žmogaus judesių kūrimą per daiktus. Pristatymo metu bus rekonstruotas žymios amerikiečių choreografės Trishos Brown kūrinys „Vaikščiojimas siena“ (Walking on the Wall, 1971). Horizontalų vaikščiojimą galės išmėginti ir žiūrovai.* Pristatymas vyks aikštelėje prie centrinio įėjimo į NDG.


„Kaip man gaila lubų ir sienų. Juk jos – puikiausia erdvė. Kodėl niekas jų nenaudoja?!“ – tarė Trisha Brown, išlipdama pro langą pasivaikščioti namo fasadu. Žinoma, šiuolaikinio šokio pradininkė į vertikalias vaikštynes leidosi ne su baleto bateliais, o naudodama aukštalipių įrangą. Tokiu būdu ji ne tik pristatė naują choreografijos žodyną ir erdvę šokiui, bet taip pat pademonstravo, kad tokie choreografiški atradimai dažnai kyla iš pasikeitusios daiktiškos aplinkos, šiuo atveju – namo ir saugos apraišų derinio. Būtent pastaroji įžvalga įkūnija mano plėtojamą dizaino choreografijos metodiką – žmogaus judesių kūrimą, naudojantis daiktais.

J. Urbonas

 

*Rekomenduojame avėti patogią avalynę ir rūbus.

 

Spalio 13 d., šeštadienis, 16 val.
GINTARAS DIDŽIAPETRIS

Leidinio, kuriame publikuojamas menotyrininko Jurgio Baltrušaičio (1903–1988) straipsnis „Geometrija ir pabaisos pagal kelis romėnų kapitelius iš Pietų Prancūzijos“ (Gazette des Beaux-Arts, 1928) su menininko Gintaro Didžiapetrio įvadu, pristatymas NDG auditorijoje. Leidinys – lietuvių, anglų ir prancūzų kalbomis.

 

Spalio 20 d., šeštadienis, 16 val.
ARNAS ANSKAITIS

Instaliacija „Paprasti žodžiai“ kviečia nūdienos požiūriu įsižiūrėti/įsiklausyti į Salomėjos Nėries žodyną kaip autorinį žodžių rinkinį, kolekciją, archyvą, duomenų bazę ar muziejų.

 

Spalio 27 d., šeštadienis, 16 val.
MARIJA OLŠAUSKAITĖ

Vilnius > Niujorkas. Paroda ir ją lydinti ekskursija.

 

Lapkričio 10 d., šeštadienis, 18 val.
MIKAS ŽUKAUSKAS

Dokumentinio filmo premjera NDG auditorijoje.

 

 

Projekto kuratorės: Dovilė Tumpytė ir Gerda Paliušytė.
Rėmėjas: LR kultūros ministerija, Jaunųjų menininkų projektų programa.

Mėnulio gravitacijos simuliatorius. 1963 m. gruodžio 11 d. NASA
Mėnulio gravitacijos simuliatorius. 1963 m. gruodžio 11 d. NASA