7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gaivališki pavasario garsai

Kristupas Antanaitis
Nr. 17 (1296), 2019-04-26
Muzika Kronika
Lukas Geniušas, nuotr. organizatorių
Lukas Geniušas, nuotr. organizatorių

Jubiliejinis, 30-asis, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (LVSO) sezonas nesiliauja stebinti. Vien per balandžio mėnesį orkestras surengė tris įspūdingus koncertus, kurių metu jubiliejus minėjo altininkas, LVSO altų grupės koncertmeisteris Rolandas Romoslauskas, pristatęs publikai pasaulinę, taip pat jubiliejų švenčiančio kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus koncerto altui su orkestru premjerą „Trys mano būsenos“. Prieš savaitę jubiliejų su garsiausiais Lietuvos operos solistais minėjo ir operos legenda Vladimiras Prudnikovas, kurio koncertą gyvai stebėjo tiesiog perpildyta Kongresų rūmų salė. O štai balandžio 18-osios pavakarę salė vėl buvo pilnutėlė. Vienas garsiausių Lietuvos pianistų Lukas Geniušas publikai pirmą kartą atliko vokiečių kompozitoriaus Johanneso Brahmso (1833–1897) koncertą fortepijonui nr. 2, B-dur, op. 83.

Koncerto metu skambėjusios keturios dalys (allegro non troppo; allegro appassionato; andante ir allegetto grazioso) privertė publiką sušukti bravo. Pianistas L. Geniušas skambina nepriekaištingai. Puikai išjausta kūrinio emocija, gerai vesta melodinė linija, aiškūs akcentai bei dinamikos taškai, į vietas sudėliotos kulminacijos ir puiki laikysena bei pirštų miklumas. Kūrinio charakteristika nelengva, tačiau tai pianistui buvo ne kliūtis. L. Geniušas apie šį J. Brahmso koncertą sakė: „Emocine prasme J. Brahmso Antrasis koncertas yra labai tankus, masyvus, romantiškai gilus ir sodrus kūrinys. Vienas iš pagrindinių iššūkių pianistui šiame kūrinyje yra jo trukmė – beveik valanda. Tai – ištisa epopėja, gyvenimo skyrius, jį išmokti, įsiminti ir tikrai išgyventi yra nelengva“. Tačiau vakaro liudininkais tapę klausytojai net nepastebėjo, kaip ta valanda pralėkė. Nuostabiai perteiktas kūrinys abejingų nepaliko.

Atskiro dėmesio sulaukė ir nepriekaištingai griežiantis orkestras, kuriam vadovavo Gintaras Rinkevičius. Klausant LVSO ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) visuomet iškyla dilema – kuris orkestras yra geresnis? Į šį klausimą, ko gero, neįmanoma atsakyti. Abu orkestras turi aukšto profesinio lygio muzikantus, nuostabius dirigentus, tad net neverta kalbėti apie tai, kuris griežia geriau. Šiame koncerte orkestras skambėjo kaip niekada darniai ir taip subtiliai akompanavo L. Geniušui, kad maestro G. Rinkevičiaus veide dažnai buvo galima matyti šypseną, kuri gal buvo nuostabios muzikos palydėta, o gal tai buvo ženklas, jog dirigentas žavisi ir džiaugiasi savo vadovaujamu orkestru.

Antrąją koncerto dalį publika išgirdo rusų kompozitoriaus Piotro Čaikovskio (1840–1893) simfoniją nr. 1 g-moll, op. 13 dar žinomą pavadinimu „Žiemos svajos“. Keturios simfonijos dalys (allegro tranquillo; adagio cantabile ma non tanto; allegro scherzando giocoso ir andante lugubre) skyrėsi viena nuo kitos savo dinamika bei charakteriu, tačiau jas vienijo šalta ir tuo pačiu žaisminga žiemos nuotaika. Pirmoji simfonijos dalis prasidėjusi tyliu smuikų skambesiu, vėliau išaugo į tikrą pūgą, kurią styginiams padėjo sukurti prie medinių pučiamųjų prisijungusios valtornos. Antroji dalis buvo kur kas ramesnė, tačiau visą laiką buvo juntama įtampa, nerimas, tarsi kopimas į kalnus, nežinant, ar pasieksi viršukalnę. Trečioji dalis, sužaibavusi savo emocine įtaiga ir maestro garsiu bei įkvepiančiu kvėpavimu, padarė įžangą į griausmingą ir tuo pačių maloniai nuteikiantį finalą, kuriame orkestras sužibėjo pačiomis ryškiausiomis spalvomis.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras per 30 savo kūrybinės veiklos metų užsiaugino ne vieną kartą melomanų. Džiugu, kad yra vietų, kur žmogus po sunkios dienos darbų gali ateiti pailsėti. Vienintelė problema – salė, kuri neturi jokios akustikos. Tačiau vasarą prasidės Kongresų rūmų rekonstrukcijos darbai, kurie, tikėkimės, neužsitęs per ilgai, ir sugrįžusį simfoninį orkestrą išves į dar platesnius vandenis.

Lukas Geniušas, nuotr. organizatorių
Lukas Geniušas, nuotr. organizatorių