7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt
Lukrecija Stonkutė
Nr. 18 (1255), 2018-05-04
Tarp disciplinų
Performansas „Olympian machine“, nuotr. M. Aleksos
Performansas „Olympian machine“, nuotr. M. Aleksos

Neretai yra sakoma: „Puiki atmintis būna susijusi su menku protu“. Tad džiaugiuosi, kad dvylika septintojo šiuolaikinės operos festivalio garso instaliacijos-performanso „Olympian machine“ dalyvių gera atmintimi nepasižymėjo. Balandžio 17-osios vakarą į „Menų spaustuvės“ Juodąją salę gausus būrys alternatyviosios operos ir multidisciplininio meno gerbėjų susirinko stebėti „Olympian machine“ premjeros, kurios idėjos ir garso montažo autorius – Arturas Bumšteinas.

Naujosios operos akcijos (NOA) buklete įvardijama, kad „Olympian machine“ – kūrinys 12-ai balsų, pristatomas kaip audiovizualinė 12-os garsiakalbių ir sinchroninio teksto instaliacija. Joje dalyvauti buvo pakviesti dvylika dalyvių – šešios moterys ir šeši vyrai: Darja Lyzenko, Eglė Strackaitė-Kalendra, Greta Grinevičiūtė, Kristina Agintaitė, Marija Simona Šimulynaitė, Rūta Junevičiūtė, Daumantas Ciunis, Domas Raibys, Karolis Vyšniauskas, Marius Povilas Elijas Martynenko, Mindaugas Urbaitis ir Žilvinas Andriušis. Kiekvienam jų buvo paskaityta klasikinio teksto santrauka, po kurios kiekvienas dalyvis buvo paprašytas papasakoti, ką prisimena iš ką tik išgirstos istorijos.

Performanso pradžioje buvo eksperimentuota ir su publika. 15-kos minučių ištrauką  apie graikų mitologiją – dievus ir didvyrius – skaitė pats idėjos autorius Bumšteinas. Tuo metu salėje buvo girdėti tylūs atodūsiai, kurie paliudijo, kad tekstas išties neįprastas ir jį sudėtinga suvokti. Situaciją sunkino ir skaitovo artikuliacija – ji nebuvo itin aiški. Po 15-kos minučių akį patraukė tiesia linija išdėstyti skirtingų dydžių garsiakalbiai. Iš smalsumo spėriai plakančią širdį ramino ambientinė muzika. Staiga buvo apšviestas pirmasis garsiakalbis ir prasidėjo begaliniai „pokalbiai“. 

Performansas „Olympian machine“, nuotr. M. Aleksos

Itin sužavėjo muzikos parinkimo ir kalbančiųjų temos santykis. Pavyzdžiui, kitas garso takelis, kaip buvo užrašyta ant salės sienos, vadinosi „Luxury summer piano instrumental musica“ (liet.  prabangi fortepijoninė vasaros muzika). Jame buvo girdėti džiazo elementų gausa. Kaip žinia, džiazas yra siejamas su laisve ir emociniu proveržiu, tad ir iš kalbančiųjų buvo girdėti sušukimų: „Kas čia?!”,  „Nieko nesuprantu!“, „Kiek gi tų vardų čia išvardijo?!“. Kruopščiai atrinktas ir sumontuotas muzikos bei kalbos santykis kito dar penkis kartus – kuo intensyvesnė kalbėsena, tuo muzika ramesnė, ir atvirkščiai. Performanso metu muzikos ir kalbos santykis nepasižymėjo kryptingu vystymusi, veikiau buvo pateiktas kaip koliažinis darinys.

Pagirtina, jog  vienu metu „nekalbėjo” daugiau nei trys garsiakalbiai. Panašu, kad idėjos autorius, dar besimokydamas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, gerai įsiminė, jog vienu metu žmogaus klausa nėra pajėgi išgirsti daugiau nei tris garso šaltinius. Deja, kartkartėmis glumino vaizdo projekcijos trikdžiai – ne visada buvo apšviestas „kalbantysis” garsiakalbis.

Renginio metu dažnai skambėjo juokas, liudijantis, jog publika smalsiai klausėsi kalbančiųjų, kurie nevengė ironijos ir humoro. Performansui pasibaigus žiūrovai nė nesiskubino pakilti iš savo vietų – vadinasi, dar gyveno kūrinio atmosferoje ir savuose apmąstymuose. Panašu, jog performansas daugelį privertė iš naujo susimąstyti apie žmogaus atminties galią ir jos didžiulę pagalbininkę – muziką. Juk labai dažnai pastebime, kad kokie nors garsai, vaizdai, kvapai mums padeda prisiminti tam tikrus įvykius. Šis performansas buvo puikus šio fenomeno įrodymas. Na, o neilgai trukus į nedideles grupeles susiskirstę žmonės skubėjo vienas kitam išsakyti savus įspūdžius, patyrimus, pastebėjimus. Iš pastarųjų nuogirdų apie renginį galima daryti prielaidą, kad premjera išties sėkminga.

____

Recenzija dalyvauja NOA festivalio jaunųjų kritikų geriausios recenzijos konkurse.

Performansas „Olympian machine“, nuotr. M. Aleksos
Performansas „Olympian machine“, nuotr. M. Aleksos
Performansas „Olympian machine“, nuotr. M. Aleksos
Performansas „Olympian machine“, nuotr. M. Aleksos