7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

In memoriam Algirdui Stulgiui

(1938 04 05–2017 10 21)

Algirdas Stulgys. Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Algirdas Stulgys. Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Po ilgai jo sąmonę temdžiusios ligos mirė talentingas smuikininkas, nusipelnęs artistas Algirdas Stulgys. 
 
Pasimokęs Šiaulių muzikos mokykloje (Viktoro Jauniškio klasėje), Algirdas mokėsi Vilniaus dešimtmetėje muzikos mokykloje (Viktoro Radovičiaus klasėje). 1959 m. baigė Lietuvos konservatoriją (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), kur studijavo Viktoro Radovičiaus klasėje. Savo jėgomis įstojo į Maskvos konservatoriją: iš 27 tuosyk priėmė tik tris. Joje mokėsi pas Davidą Oistrachą, baigė ir aspirantūros studijas (prof. B. Kuznecovo klasėje). Pabandęs pedagogo kelią Šiauliuose ir konservatorijoje sostinėje, vėliau ugdė tik tėvo pėdomis pasekusią dukrą – dabar Dresdeno filharmonijos simfoninio orkestro koncertmeisterę Dalią Stulgytę-Richter. 
 
Tačiau Algirdas visada norėjo griežti. Stabili technika, plati garso raiškos amplitudė, pasigėrėjimą keldavęs tembras. Ekspresyvus smuikininkas žavėjo atlikdamas lyrinius ir sudėtingos dramaturgijos kūrinius. Daug koncertavo. Grojo Maskvos ir Permės kameriniuose orkestruose, Lietuvos filharmonijos simfoniniame orkestre, 1978–1981 m. buvo Lietuvos kvarteto primarijus. Grojo su įvairiais populiariais kolektyvais – Lietuvos televizijos lengvosios muzikos orkestru, kameriniais orkestrais, „Armonika“, buvo liaudiškos muzikos ansamblio „Saulė“ vadovas ir kt. 
 
Vis dėlto daugiausia Algirdas Stulgys koncertavo kaip solistas, su pianistais Gičiu Trinkūnu, Veronika Vitaite, Bernardu Vasiliausku, Augustinu Maceina ir kt. Įrašytos plokštelės (su V. Vitaite, Lietuvos kvartetu), palikta nemažai įrašų ir LRT fonotekoje. Grodamas ne tik išmaišė visą Lietuvą, buvusią SSRS, bet taip pat griežė Italijoje, Japonijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Čekoslovakijoje, Bulgarijoje, net Afrikoje. 
 
Taip ir matau kiek spyruokliuojančiu žingsniu artėjantį žmogų su smuiku: šmaikštų, žodžio kišenėje neieškantį, inteligentišką, paslaugų, visada pasirengusį smuikuoti. Prisiminkime jį tokį.
 
Rita Aleknaitė-Bieliauskienė
Algirdas Stulgys. Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Algirdas Stulgys. Nuotrauka iš asmeninio archyvo