7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Keli žodžiai apie vieną iš mūsų

Tomas Dobrovolskis (1966–2015)

Algirdas Klova
Nr. 2 (1108), 2015-01-16
Muzika In memoriam
Tomas Dobrovolskis. D. Klovienės nuotr.
Tomas Dobrovolskis. D. Klovienės nuotr.
Tomas Dobrovolskis (1966 12 28 – 2015 01 06) – sužvėrėjusių girtų jaunuolių nužudytas kūrėjas – perkusininkas, multiinstrumentininkas ir kompozitorius. Jis yra išradęs originalių instrumentų, įsiliejusių į šiuolaikinės perkusijos šeimą. Žymiausi jų – varinis gaublys (The Brass Globe), kuriam sukūrė specialią grojimo techniką, skiemenuotę ir muzikinį raštą, bei stiklas (stiklinis indas, panašus į auksinės žuvelės akvariumą). O kaip gražiai jis grojo naudodamas vandenį!.. Filosofas Leonidas Donskis ne kartą žavėjosi Tomo muzikavimu: „Klausau ir medituoju. Tai – neužteršto proto muzika!“

Tomas koncertavo solo, duetu, su ansambliais „Vilniaus mušamieji“, „Ženklo grupė“, „Meilės trikampis“, EXLEX, FIXTRIX, „The New ARTrio“ bei kaip kviestinis svečias su kitomis grupėmis ir muzikantais įvairiuose akademinės, eksperimentinės improvizacinės, džiazo ir world music bei šokio, teatro, kino projektuose. Koncertavo daugelyje pasaulio šalių su Sainkho Namtchylak, Vladimiru Čekasinu, Petru Geniušu, Andre Pabarčiūte, Raimondu Sviackevičiumi, Vytautu Labučiu, Satoko Aoki, Plazi Halaoui, Neda Malūnavičiūte, Liudu Mockūnu, Sauliumi Petreikiu ir daugeliu kitų puikių muzikantų. Pastaraisiais metais Tomo muzika dažnai skambėjo Lietuvoje, Lenkijoje, Latvijoje, Danijoje, Švedijoje, Anglijoje, Belgijoje, Suomijoje. Žymiausi Tomo Dobrovolskio įrašyti albumai: „Duetai“ (2005) su Andre Pabarčiūte (vokalas) ir Eugenijumi Kanevičiumi (bosinė gitara); solo albumas „Varinis Gaublys“ (2005); įvairių projektų albumai 2006–2010 metais; „Dienpinigiai / Travel Expenses“ (2010); solo albumas „Yanun Adid“ (2012). Įrašai kitų muzikų albumuose: „House of Virus ft. Kevin Sounderson & Tomas Dobrovolskis“; singlas „VooDoo“ („Skint Records“, UK); „Meadow Quartet“; „The Ersthwile Heroes“ (Lenkija); „Take“ su „Ženklo grupe“ (2006); Audrius Blažiūnas (2014); lietuvių atlikėjų muzikos rinktinė „Note Lithuania, Folk World“ (2014).
 
Tomas Dobrovolskis buvo vienas iš Lietuvos džiazo federacijos įkūrėjų, taip pat Lietuvos muzikos terapijos asociacijos narys, nenuilstamai kūrė ir įgyvendino edukacines, terapines muzikos programas, „Žmoniškųjų gebėjimų ir kūrybiškumo ugdymo programą“, sumanytus kūrybiškumo seminarus bei kultūrinės terapijos sesijas „Ritmas ir Perkusija“, dirbo muzikos mokytoju. Pirmasis ir vienintelis Tomo mušamųjų dėstytojas Arvydas Vainius, jį, net nebaigusį muzikos mokyklos, parengė stojamiesiems į Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatoriją, kurią jis sėkmingai baigė. Įstojo į Klaipėdos universitetą, Menų fakulteto Džiazo katedrą, bet po pusmečio mokslai nutrūko, reikėjo išlaikyti šeimą ir jis pradėjo dirbti reklamos srityje. Apie muzikinę veiklą Tomas Dobrovolskis yra pasakęs: „Tikriausiai turėčiau pasakyti, kad esu savamokslis. Galvoju. Daug galvoju. Noriu gyventi, kurti, koncertuoti Lietuvoje. Kartais atrodo, kad tik man pačiam tai įdomu.“Staigi Tomo Dobrovolskio netektis paliko tuščią nišą, kurią sistemingai ir ilgus metus kurdamas pildė pats menininkas.

 

Tomas Dobrovolskis. D. Klovienės nuotr.
Tomas Dobrovolskis. D. Klovienės nuotr.