7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lenkijos muziejininkai naujausius tyrimus pavertė moderniu pasakojimu – Vilniuje sukūrė interaktyvią parodą „Sukilusieji 1863–1864 m.“

Valdovų rūmų inf.
Nr. 17 (1509), 2024-04-26
Kultūra Anonsai
Parodoa „Sukilusieji 1863–1864 m.“ fragmentas. D. Šuliauskaitės nuotr.
Parodoa „Sukilusieji 1863–1864 m.“ fragmentas. D. Šuliauskaitės nuotr.

1863–1864 m. sukilimas (kartais vadinamas Sausio sukilimu) buvo vienas svarbiausių nacionalinio ir socialinio išsivadavimo judėjimų prieš Rusijos imperijos valdžią. Sukilėliai siekė atkurti Abiejų Tautų Respubliką, kaip savarankišką, laisvą valstybę, sugrąžinti turėtą regiono politinę jėgą. Kasmet atskleidžiama vis daugiau naujų ir įdomių faktų apie sukilimą. Pavyzdžiui, moterys sukilėlės buvo kovotojos mūšio lauke ar tik pogrindžio veikėjos? Kaip darželinis šlamutis siejasi su visais įvykiais ir kas geriau – dalgis ar šautuvas? Į šiuos ir kitus klausimus atsako Lenkijos istorijos muziejaus interaktyvi paroda „Sukilusieji 1863–1864 m.“, kuri Vilniuje bus eksponuojama nuo balandžio 25 d. iki gegužės 19 d.

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, kurio Didžiajame kieme ir įrengta paroda, kviečia į parodos atidarymą. Renginys vyks balandžio 25 d., ketvirtadienį, 17.00 val. Čia bus pristatyta 160-ųjų sukilimo metinių proga parengta paroda po atviru dangumi.

Valdovų rūmų kieme lankytojai ras šešiolika paviljonų, kuriuose informacija pateikiama lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis. Parodą sudaro dvi dalys: vienoje pasakojama sukilimo istorija – kaip visuomenėje pradėjo sklisti protestų idėjos, subrendo sukilimas; lankytojai susipažins su sukilimo eiga, jame dalyvavusiomis asmenybėmis ir visuomenės grupėmis ar net sukilimo tematikos inspiruotais papuošalais, madomis. Parodoje eksponuojami archyviniai dokumentai, nuotraukos, ištraukos iš to meto spaudos leidinių. Lankytojai turės galimybę patys kurti didelio formato dėlionę.

Antroje parodos dalyje žmones pasitiks multimedijos kupolas, kuriame bus rodoma animacija, pristatanti lankytojus dominančius sukilimo etapus. Vaizdai ir garsai čia kurs spalvingą, posūkių kupiną sukilimo istoriją ir taip tarsi leis „persikelti“ į sukilimo laikus. Atskleidžiant sukilimo dalyvių istorijas, bus pasakojama apie sukilimo ištakas, pradžią ir vyksmą Lenkijoje, Lietuvoje, Baltarusioje ir dalyje Ukrainos.

Balandžio 25–26 d. parodą lydės edukacinė zona su atrakcijomis vaikams ir jaunimui, kurioje dalyviai bus kviečiami kurti ar dalyvauti viktorinose.

Parodos pristatymą Vilniuje organizuoja Lenkijos istorijos muziejus, Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje, Lenkijos institutas Vilniuje, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai.

Parodos kuratoriai – Wojciech Kalwat, Sebastian Pawlina

Įgyvendinimas – dizaino studija „Sowa-Szenk“

Grafinis dizainas – Marta Maria Madej

Rėmėjai – Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija, „Bank Pekao S. A.“

Parodoa „Sukilusieji 1863–1864 m.“ fragmentas. D. Šuliauskaitės nuotr.
Parodoa „Sukilusieji 1863–1864 m.“ fragmentas. D. Šuliauskaitės nuotr.