7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kultūros kompleksas SODAS 2123 atveria parodas ir menininkų studijas - kviečia švęsti gamtą

Rengėjų inf.
Nr. 14 (1506), 2024-04-05
Kultūra Anonsai
Tomo Daukšos darbas. A. Vasilenko nuotr.
Tomo Daukšos darbas. A. Vasilenko nuotr.

Pavasariškai nusiteikęs kultūros kompleksas SODAS 2123 (Vitebsko g. 21-23, Vilnius) balandžio 5 d., penktadienį, nuo 18 val. kviečia patirti OPEN SODAS: GAMTA renginių programą, kurioje – parodų atidarymai, pokalbiai, muzika ir susitikimai su menininkais jų atvirose studijose.

 

Tomo Daukšos paroda „Banginis pradingsta”

Nuo 18 val. SODAS 2123 projektų erdvėje jaunosios kartos menininkas Tomas Daukša pristatys personalinę parodą „Banginis pradingsta”. Parodoje bus eksponuojami fantastinių formų fontanai, kurie yra besitęsiančio projekto „Fountains of Joy“ (liet. „Džiaugsmo fontanai“) dalis.

„Džiaugsmo fontanai“ - tai projektas, kuriuo apsvarstomas žvilgsnio ribotumas į kitą, kažką neatpažįstamą ir svetimą (galimai pavojingą, bet galbūt žadantį amžiną palaimą). Jame į klampią visumą supinami mitai, spekuliacinės pseudo teorijos, mokslo žinių ir prietarų nuotrupos, su kuriomis susidūręs žiūrovas yra paliekamas surasti sau tinkamiausią amžino džiaugsmo šaltinį.

 

Lidijos Kononenko ir Geistės Marijos Kinčinaitytės paroda „Posaulės“

Nuo 18 val. kultūros komplekse įsikūrusioje galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius) duris atvers Lidijos Kononenko ir Geistės Marijos Kinčinaitytės paroda „Posaulės“. Parodos pavadinimas skleidžiasi įvairiomis kryptimis, kurios persipina menininkių instaliacijose bei video kūriniuose. Taip pat tai terminas, kuriuo siekiama apibūdinti optinį fenomeną – atmosferos sąlygų nulemtą saulės atspindį po horizontu. Tokią netikrą saulę – atspindį debesyse – kartais galima pamatyti iš lėktuvo. 

Netikros saulės reiškinys, pasak filosofo Michelio Serreso, gali būti siejamas ir su „ugnies“, „signalo“ ekonomikomis. Knygoje „The Parasite“ (1982) jis tai apibūdina kaip troškimą sukurti saulės imitaciją Žemėje – ryškiausią kapitalizmo atspindį. Serresas aiškina netikrų saulių fenomeną kaip galimus rezervuarus – naftos, dujų, anglies resursus, užtvenktas upes, duomenų bazes ir į orbitą iškeltus, nenutrūkstamą informacijos bei kapitalo tėkmę užtikrinančius palydovus. Lietuvių kalba „Subsuns“ („Posaulės“) skamba ir kaip „daugybė pasaulių“ – taip parodos pavadinimas įgyja ir kitą paskirtį – tampa kvietimu įsivaizduoti alternatyvius sambūvio su pasauliu būdus.

 

Hermano Pleijaus knygos „Karminas, purpuras ir mėlis“ aptarimas

18 val. leidykla „Hubris“ savo studijoje pakvies į Hermano Pleijaus knygos „Karminas, purpuras ir mėlis“ (iš nyderlandų kalbos vertė Antanas Gailius) aptarimą. Jame dalyvaus tapytoja Kunigunda Dineikaitė, leidybinių meno projektų koordinatorė, leidyklos „Six Chairs Books“ vadovė Justina Zubaitė-Bundzė ir rašytoja Jurga Tumasonytė.

 

Eglės Marijos Ažubalytės instaliacija apie medžius

Renginių programos metu SODAS 2123 pirmo aukšto fojė bus eksponuojama menininkės Eglės Marijos Ažubalytės meninė-edukacinė instaliacija apie medžius lietuvių tautosakoje „Apie mūsų šerdį“. Instaliacijai kuriamas stilizuotas atžalynas pristatys skirtingiems medžiams tekusius folkloro pumpuriukus. Šiame improvizuotame kūrinyje bus pateikiami kokedama technika “susukti” medeliai, kurie renginio metu pasakos savą folklorą, o sekančią dieną vėl sugrįš į mišką.

 

Atvirose menininkų studijose – dirbtuvės ir menininiai projektai

Tradiciškai OPEN SODAS metu 18-21 val. savo studijų duris susitikimams atvers kultūros komplekse kuriantys menininkai. Į studijas pakvies: „Jūsų Grindys Mūsų Lubos“, leidykla „Hubris“, Ieva Rižė, Aistė Laisvė Viršulytė, Vitalij Červiakov, Paulius Burakas ir Martynas Gailius, „Liustrai“, „Rankų darbas“, Austėja Platūkytė ir Biomedžiagų biblioteka, Laurynas Skeisgiela ir Bon Alog.

Jelenos Škulis ir Diletos deikės kūrybinio dueto „Rankų darbas“ studijoje svečiuosis menininkė Aurelija Maknytė, kuri pristatys beaparatės fotografijos dirbtuves.18-21 val. vykstančių dirbtuvių metu bus galima susipažinti su fotograma ir chemigrama, taip pat menininkės pakvies camera obscura kambario patirčiai.

„Jūsų Grindys Mūsų Lubos“ studijoje vyks dainos kūrimo akseleratorius. Dirbtuvių metu menininkai pakvies kurti muzikinį kūrinį nuo nulio, kurio tema – gamta. Į žaidimo forma vykstantį kūrybinį procesą norinčius „Jūsų Grindys Mūsų Lubos“ kviečia atsinešti ir savo muzikos instrumentų. 

„Liustrai“ studijoje svečiuosis daiktų dizainerė Indrė Butku, kuri ieškodama harmoningo santykio su aplinkos keliamais iššūkiais, dizainą naudoja kurti artimą ir pozityvų ryšį tarp taršos ir prabangos, gamtos ir industrijos, jausmų ir materijos. Atvirų studijų metu lankytojai bus kviečiami neįpareigojančiai įsitraukti į kūrybos procesą ir kartu su studijos svečiu indie-folk muzikos atlikėju Make Like A Tree (Sergey Onischenko) per prisilietimą ir garsų kelionę pažinti daiktų kūrime naudojamas biologinės kilmės medžiagas.

 

Muzikinės improvizacijos

Nuo 20 val. SODAS 2123 balkone iš kiemo pusės pasitikti vakarą semplų ir sintezatorių garsais kvies Večere ir Takais muzikinės improvizacijos. 

Kultūros kompleksas SODAS 2123 (Vitebsko g. 21/23, Vilnius) – tai Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) inicijuojama bei kuruojama bendruomeniškumo ir savivaldos principais veikianti visuomenei atvira erdvė.

 

Renginį organizuoja SODAS 2123 kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Tomo Daukšos darbas. A. Vasilenko nuotr.
Tomo Daukšos darbas. A. Vasilenko nuotr.