7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga pristato meno reprodukcijų projektą ir kviečia diskusijoms

LTMKS inf.
Nr. 41 (1490), 2023-12-08
Kultūra Anonsai

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga (LTMKS) pristato „LTMKS Print“ - limituoto tiražo menininkų kūrinių reprodukcijų iniciatyvą, kuria gruodžio 9 d. ir gruodžio 16 d. kultūros komplekse SODAS 2123 (Vitebsko g. 23, Vilnius) kviečia diskusijoms apie menininkų printų platformų ir individualių spaudos iniciatyvų veiklą.

 

Projektu plėsti meno reprodukcijos ribas

„LTMKS Print“ projektu Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga siekia praturtinti print’o formatą į jį įtraukdama įvairias menines disciplinas. Printais taps sąjungos menininkų kūrinių (performansų, skulptūrų, sustabdytų kadrų iš video kūrinių, instaliacijų, kūrinių fragmentų) nuotraukos, eskizai ir kiti meniniai eksperimentai.

„LTMKS vienija daug puikių šiuolaikinio meno atstovų, kurie aktyviai kuria bei vysto įvairiausius įdomius projektus, tad vis ieškome naujų būdų kaip dalintis menininkų kūryba, kad ji būtų kuo labiau matoma. Taip ir gimė „LTMKS print“ – limituoto tiražo menininkų kūrinių reprodukcijų platformos idėja. Įgyvendinant „LTMKS print“ projektą siekiame kuo laisviau pažiūrėti į printo formatą, jog reprodukcijos pavidalą galėtų įgauti ir tradiciškai už reprodukcijų ribų liekanti kūryba.“, teigia projekto kuratorė Neda Rimaitė.
 

Diskusija „Kaip veikia meno kūrinių printų platformos?“

Gruodžio 9 d., šeštadienį, 14 val. Sodo žiemos turgelio metu, kultūros komplekse SODAS 2123 (Vitebsko g. 23, Vilnius) įvyks „LTMKS Print“ projekto pristatymas ir diskusija „Kaip veikia meno kūrinių printų platformos?“. Diskusijoje dalyvaus Londono „Gasworks“ organizacijos atstovė Helena Lyristakis ir LTMKS menininkų printų projekto kuratorė Neda Rimaitė. Moderatorė – kuratorė Justė Kos.

Diskusijos metu bus keliami klausimai – ar meno atspaudų leidybos procesai dera su meno kūrinių autentiškumu? Kaip vystomas menininkų ir meno organizacijų bendradarbiavimas? Taip pat aptariami šioje sferoje aktualūs tiražo, meninės vertės išlaikymo, kolekcionavimo ir etikos aspektai.
 

Diskusija „Kaip veikia printų spaudos iniciatyvos?“

Gruodžio 16 d., šeštadienį, 13 val. „Hungry eyes“ xmas pop-up metu, kultūros komplekso SODAS 2123 projektų erdvėje rengiama diskusija klaus „Kaip veikia printų spaudos iniciatyvos?“.

Savo patirtimi dalinsis analoginės spaudos ir savilaidos studijos „Hands on Press“ įkūrėjos Gabriele Gudaityte bei Inga Navickaite-Drąsute ir risografijos spaudos bei iliustracijų galerijos „Hungry eyes“ įkūrėja Staselė Jakunskaitė. Diskusiją moderuos kuratorė Justė Kos

Diskusijos metu bus kalbama apie printų spaudą kaip kūrybinį procesą, gamybos procesą ir platinimo ypatumus bei aptariama kaip printo vertė kinta besikeičiant tiražui.
 

 

Apie diskusijoje dalyvaujančias organizacijas ir iniciatyvas:

„Gasworks“– 1994 m. įkurta ne pelno siekianti šiuolaikinio vizualiojo meno organizacija, dirbanti Jungtinės Karalystės ir tarptautinių praktikų ir diskusijų sankirtoje. Organizacija teikia studijas Londone gyvenantiems menininkams, suteikia galimybę vietiniams ir tarptautiniams menininkams pristatyti savo pirmąsias dideles parodas Jungtinėje Karalystėje. „Gasworks“ rengia tarptautinių rezidencijų programą, kuri suteikia išskirtines galimybes tarptautiniams menininkams tyrinėti, kurti ir vystyti savo projektus Londone. Visas programas lydi renginiai ir įtraukios dirbtuvės, kuriose žiūrovai susipažįsta su menininkais ir jų darbais.

LTMKS (Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga) – asociacija, įkurta 1997 metais, tęsianti 1994 metais įsteigtos „Metastudijos“ veiklą. Sąjunga vienija daugiau kaip 160 jaunų ir jau pripažintų šiuolaikinio meno kūrėjų, gavusių Nacionalines ir kitas reikšmingas premijas, dalyvavusių Venecijos bienalėje ir kitose žinomose tarptautinėse ir vietinėse parodose. Tai vienintelė šiuolaikinių menininkų ir kuratorių valdoma organizacija Lietuvoje veikianti nuosekliai jau ilgiau kaip du dešimtmečius. Ji organizuoja ir prodiusuoja parodas, renginius, rezidencijas, leidžia leidinius ir atstovauja menininkus sociopolitinėse situacijose.

„Hands on press“ yra analoginės spaudos ir savilaidos studija, valdoma dviejų porų rankų ant preso – Ingos ir Gabrielės. Rankos čiupinėja spaudą iš visų pusių: pusrūsyje Kauno centre galima rasti risografų, šilkografijos staklių, popieriaus pjaustyklių, analoginių presų. Studijoje užsiimama ir dizaino bei iliiustracijos, knygrišybos paslaugomis. Nuo 2023 m. „Hands on press“ palangėje veikia galerija, o vasaros mėnesiais vieši rezidentai.

„Hungry eyes“ – iliustracijų galerija, meno parduotuvė ir spaustuvė, įsikūrusi Vilniuje. Galerijoje pristatomi vietinių ir tarptautinių menininkų, dirbančių su iliustracijomis, urbanistiniu menu, grafika, grafiniu dizainą, darbai. Šiuo metu „Hungry Eyes" yra įsikūrusi dviejose miesto vietose ir reguliariai rengia parodas bei renginius, įskaitant knygų pristatymus, susitikimus su menininkais ir dirbtuves.
 

Projekto kuratorė – Neda Rimaitė
Dizainas – Julija Lečaitė

Organizatorius: Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
LTMKS inf.,