7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje vokiečių menininkės programa apie transgeneracines traumas ir atsparumą

Goethe’s instituto inf.
Nr. 38 (1487), 2023-11-17
Kultūra Anonsai

Lapkričio 16, 17 dienomis Goethe’s institutas Lietuvoje kviečia dalyvauti tarpdisciplininėje renginių programoje „Perduodamas atsparumas“ (angl. Passing On Resilience), kuruojamoje vokiečių menininkės Monikos Dorniak. Pagrindinė šios atminčiai skirtos programos dalis vyks Nacionalinėje dailės galerijoje.

Atsiminimus sudaro ne tik asmeninė patirtis. Jie – ypač jei susiję su trauminiais išgyvenimais – gali būti perduodami epigenetiškai bei kultūriškai iš kartos į kartą ir taip išlikti ilgus laiko periodus.

Projekte „Perduodamas atsparumas“ nagrinėjamas sovietmečiu patirtų traumų poveikis dabarties žmonėms ir kraštovaizdžiams Lietuvoje bei jos kaimynystėje, atskleidžiant sąsajas ir su afropietiškomis postkolonijinėmis patirtimis.

Projektą inicijavusio Goethe’s instituto Lietuvoje direktorė Anna Maria Strauß taip apibūdina temos aktualumą šiandien: „Plataus masto Rusijos invazija Ukrainoje vėl sustiprino primirštas diskusijas apie istorines traumas ir jų atgarsius dabartyje tiek Lietuvos, tiek Vokietijos visuomenėje. Tad uždavėme sau klausimą, kaip į atminties ir transgeneracinių traumų temą žvelgia jaunosios kartos menininkai, taip pat kokią erdvę menas bei kultūra gali suteikti siekiant tarpusavio supratimo.“

Domėtis transgeneracinėmis traumomis lenkiškų šaknų turinčią kuratorę Moniką Dorniak paskatino jos šeimos biografija. „Dvi mano protėvių lenkų kartos patyrė sovietinės okupacijos smurtą bei tremtis. Mano protėviai vokiečiai, būdami pacifistais, labai skausmingai išgyveno Antrąjį pasaulinį karą ir patyrė daug netekčių. Studijų metu susidūriau su moksliniais tyrimais, kuriuose buvo nagrinėjamos Holokaustą išgyvenusių žmonių, jų palikuonių ir pokario kartų traumos. Tai padėjo man geriau suprasti simptomus, kuriuos patyriau visą gyvenimą, pavyzdžiui, baimes, košmarus (apie karą, pabėgimą, smurtą) ir nuolatinį nesaugumo jausmą“, sako Monika Dorniak. „Šiame projekte man buvo labai svarbu rasti ryšį su dabartimi. Priklausau Vokietijoje gyvenančiai postemigracinei kartai, kuri, ieškodama atsakymų į dabartines problemas, intensyviai nagrinėja trauminę mūsų protėvių praeitį. Tačiau šią kartą apibūdina ne tik transgeneracinių traumų sukelti streso simptomai. Mus taip pat dažnai vienija gebėjimas būti atspariems, kurį paveldėjome iš protėvių.“

Programa „Perduodamas atsparumas“ siūlo prisiliesti prie minėtų temų, apjungiant skirtingas sritis – menus, psichologiją, performansą bei istoriją. Tarpusavyje persipynusios programos dalys balansuoja tarp mokslinių ir meninių perspektyvų, folkloro ir šiuolaikinių praktikų, sąmonės ir pasąmonės.

Programą pradės išplėstinė ekskursija po Nacionalinėje dailės galerijoje eksponuojamą parodą „Wilno, Vilnius, Wilne“ su menotyrininke Rasa Antanavičiūte ir gide Austėja Tavoraite. Taip pat laukia Agnės Jokšės filmo „Besąlygiška meilė“ peržiūra, pokalbis su sovietmečio traumas tyrinėjančia profesore Danute Gailiene, menininkių Lizos Beliasnajos ir Rūtos Junevičiūtės somatinės dirbtuvės, skirtos traumų pasireiškimui kūne, edukatoriaus ir aktyvisto Kamalo Ahamados seminaras-paskaita „Orumo atgavimas per kultūrą”, performatyvi vakarienė, kolektyviniai ritualai, instaliacijos bei diskusijos.

Iš Odesos (Ukraina) kilusi, šiuo metu Amsterdame ir Kelne dirbanti performanso menininkė Katharina Gorodynska pristatys instaliaciją, kurios iš tiesų fiziškai dar nėra, tačiau kuri bus pildoma performatyviomis intervencijomis visos programos metu. O lenkų kilmės Berlyne kuriantis menininkas Michałas Jurgielewiczius, kartu su lietuviu menininku Jonu Paleku ir mokslininke Ieva Balčiūne, savo bendruose performatyviuose pasirodymuose derins istorijų pasakojimą su maisto ruošimu, pabrėždami valgymo kartu ritualo svarbą, o kartais ir prieštaringumą.

Programoje dalyvauja: Kamal Ahamada, Rasa Antanavičiūtė & Austėja Tavoraitė, Liza Baliasnaja & Rūta Junevičiūtė, Danutė Gailienė, Katherina Gorodynska, Agnė Jokšė, Ieva Balčiūnė, Michał Jurgielewicz ir Jonas Palekas.

Tai Goethe’s instituto Lietuvoje projektas, įgyvendinamas bendradarbiaujant su Nacionaline dailės galerija, SODAS 2123, Radio Vilnius, remiant Kirtimų kultūros centrui.