7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tęsiasi renginių ciklas „Kijevo krikščionybės skaitiniai Vilniuje“

BPM inf.
Nr. 32 (1481), 2023-10-06
Kultūra Anonsai
Paroda „Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“. BPM nuotr.
Paroda „Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“. BPM nuotr.

Bažnytinio paveldo muziejus, ką tik atidaręs parodą „Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“, kviečia pažinti šio šventojo asmenybę ir jam skirtame renginių cikle „Kijevo krikščionybės skaitiniai Vilniuje“. Šį rudenį apie šv. Juozapato gyvenimą, veiklą bei epochą paskaitas muziejuje skaitys tyrėjai, istorikai: pasakos apie jo asmenybei įamžinti ir populiarinti skirtus XVII a. leidinius; pomirtines šventojo keliones – jo palaikų buvimo vietas ir relikvijų globėjus bei šv. Juozapato kulto formavimąsi ir plitimą. Gruodį paskaitų programą užbaigs istorikų dr. A. Bumblausko, dr. L. Jovaišos ir dr. D. Barono diskusija bažnytinės unijos tema.

Spalio 4 d. 18 val. – dr. Jolitos Liškevičienės paskaita „Juozapatui Kuncevičiui skirti leidiniai, išspausdinti Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“. Dailėtyrininkė, senosios knygos dailės specialistė pristatys XVII a. rašytinį LDK palikimą, kuris prisidėjo prie Vilniaus šv. Juozapato Kuncevičiaus įamžinimo ir atminimo išsaugojimo.

Spalio 18 d. 18 val. – dr. Tojanos Račiūnaitės paskaita „Globojant šventą kankinio kūną: Juozapato Kuncevičiaus relikvijų kultas XVII–XVIII a.“. Meno istorikė pasakos apie pomirtines šventojo keliones, pristatys jo palaikų buvimo vietas ir globėjus, rašytiniuose šaltiniuose užfiksuotus stebuklus, išlikusius ar tik žinomus šventojo relikvijorius ir būtinus jų palydovus – vyskupo atvaizdus.

Lapkričio  8 d. 18 val. – dr. Mintauto Čiurinsko paskaita  „Pirmasis išspausdintas šv. Juozapato Kuncevičiaus gyvenimo aprašymas – J. Morochovskio ir J. B. Rutskio Pasakojimas (1624)“. Istorikas pristatys šios knygelės autorius, aptars jos turinį ir reikšmę Juozapato Kuncevičiaus beatifikacijai ir vėlesnei jo hagiografijai.

Lapkričio 22 d. 18 val. – dr. Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės nuotolinė paskaita  „Šv. Juozapato Kuncevičiaus kultas ir atvaizdai Romoje“. Menotyrininkė pasakos apie tai, kokiu metu globėjo užtarimas tampa ryškiausias ir kaip sunkumų laikotarpiais pasireiškia regima jo pagalba rutėniškų kraštų tikintiesiems.

Paskaitos nemokamos. Tiesioginę jų transliaciją bus galima stebėti muziejaus feisbuko paskyroje.

Tarptautinė paroda Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“ veiks muziejuje iki 2024 m. gegužės 27 d., ją lydi ekskursijos ir edukaciniai užsiėmimai.

 

Renginiai yra Šv. Juozapato metų ir www.700vilnius.lt programų dalis.
Projektą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
Muziejaus veiklą finansuoja Vilniaus arkivyskupija ir Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
BPM inf.,
Paroda „Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“. BPM nuotr.
Paroda „Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“. BPM nuotr.