7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujoje parodoje – Tailando menininkės žvilgsnis į mūsų šalies dvarus

„Meno avilio“ inf.
Nr. 32 (1481), 2023-10-06
Kultūra Anonsai
Pam Virada
Pam Virada

Spalio 13 d., penktadienį, 18 val. „Meno avilio“ sinematekos ekspozicinėje erdvėje (adresu A. Goštauto ir A. Vienuolio gatvių kampas) atidaroma menininkės Pam Virada paroda „Šviesos burtas“.

Iš Tailando kilusi, šiuo metu tarp gimtosios šalies ir Amsterdamo savo gyvenimą dalijanti menininkė Vilniuje jau lankėsi – praleido du pirmuosius šios vasaros mėnesius meno, rezidencijų ir edukacijos centre „Rupert“. Rezidencijos metu ji tyrinėjo, kaip istorija formuoja dabartį, pasitelkdama „vaiduoklių ekskursijas“ – reginio sukūrimo priemonę, susaistančią urbanistinius objektus šiurpiais pasakojimais apie miestą ir tautą.

Šįkart P. Virada grįžta, pristatydama savo surinktą medžiagą – fantasmagorišką parodą, pasakojančią pamirštų Vilniaus dvarų istoriją. Menininkė tarsi nematomu siūlu sujungia mūsų sostinę ir Bankoką, kur praėjusios epochos didybę simbolizavę pastatai šiandien tyliai išgyvena griūtį. Tačiau jos kūriniuose besiskleidžianti vaiduokliška, sapniška tikrovė, kaip ir tėvynainio kino režisieriaus Apichatpongo Weerasethakulo darbuose, su kuriais lietuviai susipažino prieš penkmetį „Meno avilio“ surengtoje retrospektyvoje, – nėra bauginanti. Greičiau priešingai – į gilų užmaršties miegą panirę dvarai vaizduojami melancholiškai ir jautriai.

Pirmą kartą visuomenės žvilgsniui pristatomi darbai – pačios menininkės nufilmuotų 8 mm kino juostos negatyvų fragmentai. Intymiai, stambiu planu celiulioide užfiksuoti po visą Vilnių išsibarsčiusių apleistų neoklasicistinių dvarų vaizdai persidengia su eskpozicinės erdvės (negyvenamo buto)  cadavre exquis, kurio architektūra įsilieja į ekspoziciją ir tampa savotišku jos objektu.

P. Virada savo darbais tyrinėja vaiduokliškas jėgas, intymias istorijas namų erdvėse, įvairias individualias ir kolektyvines atmintis. Mišrios technikos instaliacijomis ir judančiais vaizdais menininkė keičia esamus kontekstus ir naratyvus, tyrinėja laikinumo temą, kuria erdvines kompozicijas, objektus, tekstus ir išplėstinį kiną.

Dalis ankstesnių jos darbų eksponuota arba rodyta „Liste“ meno mugėje Bazelyje, „Eye Filmmuseum“ Amsterdame, Birkbeko judančių vaizdų institute Londone, Smitsono nacionaliniame Azijos meno muziejuje Vašingtone, Tokijo fotografijos meno muziejuje, Singapūro tarptautiniame kino festivalyje ir kt.

Menininkės ekspozicija Vilniuje atidaroma išskirtinėje, rečiau atveriamoje vietoje –  „Meno avilio“ sinematekos ekspozicinėje erdvėje, įsikūrusioje negyvenamame bute A. Goštauto ir A. Vienuolio gatvių kampe.

Parodą bus galima apžiūrėti kartu su P. Virada spalio 13 d. 18 val. atidarymo metu ir spalio 14 d. 18 val. Susitikimai su menininke vyks anglų kalba.

Parodos lankymas: iš anksto susitarus iki spalio 26 d., antradieniais-ketvirtadieniais nuo 16 iki 20 val. Kreiptis tel. +37060476298 arba el. paštu [email protected]

_ _ _

Organizatoriai: „Meno avilys“ ir „Rupert“
Kuratorės: Gerda Paliušytė ir Ona Kotryna Dikavičiūtė

Komunikacija: Karolina Augevičiūtė, Dovilė Raustytė-Mateikė
Grafikos dizainerė: Jonė Miškinytė
Tekstų redaktoriai ir vertėjai: Dovydas Laurinaitis, Paulius Balčytis, Ieva Tomaševičiūtė
Dėkojame: Povilui Gumbiui

„Meno avilio“ ir „Rupert“ veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba
Prie šios parodos prisideda „Mondriaan Fund“

 

Pam Virada
Pam Virada
Pam Virada, „Šviesos burtas“
Pam Virada, „Šviesos burtas“