7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Meno kritikos apdovanojimai: baigiamieji šių metų ciklo renginiai

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1470), 2023-05-26
Kultūra Anonsai

Pirmąją birželio dieną LNDM Nacionalinėje dailės galerijoje bus teikiami pirmieji Meno kritikos apdovanojimai, kuriuos rengia Šiuolaikinio meno centras, Nacionalinė dailės galerija ir šiuolaikinio meno skaitmeninis žurnalas „Artnews.lt“. Prieš šventinį renginį, kurio laukia meno kritikų, tekstų ir laidų autorių bendruomenė bei nominacijoms pretendentus siūlę kultūros entuziastai, įvyks dar du su apdovanojimais susiję renginiai. 

 

Vienas jų – viešas susitikimas su menotyrininke, meno kritike, eseiste Agne Narušyte. Susitikimas „15 klausimų Agnei Narušytei“ vyks ŠMC skaitykloje (Aušros Vartų g. 5 Vilniuje, įėjimas iš Pasažo skg.) ketvirtadienį, gegužės 25 d., 18 val. Renginys yra atviras ir nemokamas. Agnę Narušytę apie kritinio teksto užkulisius kalbins „Artnews.lt“ vyriausioji redaktorė Vaida Stepanovaitė. Narušytė ilgus metus ir iki šiol aktyviai prisideda prie Lietuvos meno kritikos ir istorijos lauko formavimo, būdama kritikė ir rašytoja, meno leidinių redaktorė, knygų autorė ir sudarytoja, kuratorė ir dėstytoja. 

 

Gegužės 27 d., šeštadienį, 11–17 val. rašytojai ir kritikai kviečiami individualiai susitikti su kultūros ir meno leidinių redaktorėmis, rašytojomis: Monika Krikštopaityte („7 meno dienos“), Kotryna Lingiene („Kaunas pilnas kultūros“) ir Lina Laura Švedaite („Literatūra ir menas“). Tai proga redaktorės akiai parodyti savo tekstą: pirmąjį baigtą rašyti straipsnį ar įpusėtą veikalą apie kultūros reiškinius. O galbūt  – nauju žvilgsniu įvertinti savo geriausius tekstus. Susitikimai leis rašytojams ir rašytojoms ne tik prisistatyti, bet ir geriau pažinti konkrečių kultūros periodinių leidinių prioritetus ir kryptis. Susitikimai taip pat vyks ŠMC skaitykloje, į juos organizatoriai kviečia registruotis iki gegužės 25 d., ketvirtadienio, vakaro užpildžius šią formą: https://forms.gle/KkC9mUQB3x9kpF9D6  

 

Birželio 1 d., apdovanojimų teikimo vakarą, rašytoja, kuratorė, meno kritikė Monika Kalinauskaitė LNDM Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22 Vilniuje) perskaitys savo naują komentarą, skirtą meno bendruomenei, institucijoms, bičiuliams, iššūkiams ir lūkesčiams. Vėliau tą patį vakarą bus paskelbta, kas iš apdovanojimams nominuotų 39-ių tekstų, laidų ir kitų iniciatyvų autorių taps šių metų laureatais visose keturiose apdovanojimų kategorijose.

 

Balandžio pabaigoje šioje renginių serijoje vyko susitikimai su tarptautinių meno ir kultūros periodinių leidinių redaktoriais ir „e-Flux Criticism“ redaktoriumi, meno kritiku Benu Easthamu.

 

Šie renginiai organizuojami Meno kritikos apdovanojimų kontekste.

 

Projekto kuratorės:

Virginija Januškevičiūtė, Justina Zubaitė-Bundzė, Vaida Stepanovaitė

 

Organizatoriai:
Šiuolaikinio meno centras, Nacionalinė dailės galerija, Artnews.lt

 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Žymos:
Rengėjų inf.,