7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Algimanto Grigo paskaita „Atsargiai parinkti žodžiai: Lietuvos modernizmo idėjų sklaida sovietmečio specializuotoje spaudoje“

Rengėjų inf.
Nr. 36 (1443), 2022-11-11
Kultūra Anonsai
Algimantas Grigas. M. Plepio nuotr.
Algimantas Grigas. M. Plepio nuotr.

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus A. ir P. Galaunių namuose-muziejuje (Vydūno al. 2, Kaune) lapkričio 17 d., ketvirtadienį, 17.30 val.kviečiame į antrąjį architektūros paskaitų ciklo susitikimą su Algimantu Grigu. Paskaitos tema – „Atsargiai parinkti žodžiai: Lietuvos modernizmo idėjų sklaida sovietmečio specializuotoje spaudoje“.

 

Paskaitos lankytojai galės pažvelgti į Lietuvos XX amžiaus architekto autoriteto kaitą, kurią galima apibrėžti slinktimi iš tarpukario laikotarpio architekto-inžinieriaus (kai abi profesijos buvo įvardijamos daugmaž lygiagrečiai, sinonimiškai, jungtos bendros Inžinierių sąjungos) ir tolimesne transformacija į architektą modernistą – savarankišką autoritetą, visuomenėje aukštą statusą įgavusią figūrą.

Nors, viena vertus, sovietmečio architektas modernistas buvo labiau apribotas (politinių sprendimų viršenybė, masinės statybos reikalavimai, medžiagų trūkumas), bet, kita vertus, architekto įtakos vertinimas transformavosi ne tik vidiniame ceche, bet ir platesnėje visuomenėje. Sovietmečio spauda atskleidžia industrinės statybos atsiskyrimą nuo meno, o kartu ir architektūros blaškymąsi tarp šių dviejų polių.

Šiame pranešime analizuojant periodinę, specializuotą spaudą („Statyba ir architekūra“, „LTSR Architektūros klausimai“) bandoma atskleisti, kaip vyko architektūros objektų estetikos vertinimas. Kategorizuojant raiškos modelius, pristatant vyraujančias tekstų temas galima pradėti brėžti tendencijas, kaip formavosi architektūros kritikos fenomenas sovietmečio Lietuvoje.

Algimantas Grigas, architektas, nepriklausomos iniciatyvos „Ekskursas“ koordinatorius ir laisvai samdomas Kauno modernizmo architektūros gidas, yra Kauno technologijos universiteto menotyros krypties doktorantas, tyrinėjantis sovietmečio Lietuvos modernizmo architektūros idėjų kaitą (kritiką). 

 

 

Paskaitų ciklas nemokamas.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Algimantas Grigas. M. Plepio nuotr.
Algimantas Grigas. M. Plepio nuotr.