7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pirmas toks Lietuvoje performatyvus meninio tyrimo kongresas pristatys kaip 120 įvairių disciplinų menininkų ir mokslininkų tiria pasaulį

Rengėjų inf.
Nr. 32 (1397), 2021-10-15
Kultūra Anonsai

Ar kada galvojote, kad menininkas irgi gali būti tyrėjas bei dirbti bendrose komandose su mokslininkais kaip lygiaverčiais partneriais? Juk mokslininkui ne mažiau kaip menininkui reikia vaizduotės bei nemažiau paveikių ir įtraukių bei performatyvių pristatymo formų. Tuo pačiu menininkas ne mažiau kaip mokslininkas gali būti stropus, dėmesingas detalėms, ir pašėlusiai susikoncentravęs į jam rūpimą klausimą bei siekiantis surasti ir pasidalinti su visais atsakymu. Šį ilgąjį savaitgalį Vilniuje susitiks būrys menininkų ir tyrėjų, kurie diskutuos ir performins kartu bei kvies prisijungti visuomenę.

VDA Doktorantūros skyrius ir moderatorius dr. Vytautas Michelkevičius kartu su kuratore dr. Akvile Anglickaite kviečia į tarptautinį kongresą "Tirti ar netirti post-disciplininėje akademijoje?" spalio 14-17 dienomis. Jis rengiamas meno doktorantūros Lietuvoje dešimtmečio proga.

Daugiau kaip 120 menininkų ir tyrėjų iš Lietuvos ir viso pasaulio susirinks į 4 dienų performatyvią programą, vyksiančią gyvai ir hibridiniu būdu Vilniaus dailės akademijoje ir kultūros komplekse SODAS 2123.


Kongrese vyks ne tik paskaitos, diskusijos ir pranešimai, bet ir atviros menininkų-tyrėjų-dizainerių studijos, performansai, radijo laidos, koncertai ir filmų rodymai. Kongresas ne tik klausia, koks yra meno ir tyrimo santykis, bet ir kokia yra šiandieninė meno akademija. Renginys inspiruotas žinomo kuratoriaus Charles Esche teiginio, kad šiandien svarbiausi edukacijos principai yra antiizoliacija, antihierarchiškumas ir antispecializacija. Vadinasi, meno akademijos turėtų veikti išvien su meno lauku, vadovautis horizontalumo principų ir peržengti specializacijų ir disciplinų ribas. Be to, kongresas vėl iš naujo sieks supurtyti mitus tiek apie meninį tyrimą, tiek apie menininko autonomiją bei jo panašybes su mokslininko veikla.

Detalią programą su aprašais rasite čia https://www.vda.lt/en/doctoral-studies/congress-2021

Įėjimas tik su registracija ir GP.


Dieninėje kongreso programoje pasirodys menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonai, rašytojai Maria Fusco, David Maroto, Valentinas Klimašauskas ir kiti. Kituose pranešimuose bus nagrinėjami “Forensic Architecture” projektai, patafizikos ir alchemijos santykis su meniniu tyrimu, postkolonializmas ir edukacija bei kiti aktualūs klausimai. Viena iš fokuso krypčių yra regionalizmas, siekiant suprasti ar Centrinės ir Rytų Europos regionas kuria savas trajektorijas šiuolaikiniame mene ir tyrimuose ar vis dar užsiima temų, diskursų ir metodų (savi)kolonizacija, sekdamas madomis iš „buvusių Vakarų“. Šiuos klausimus padės atsakyti dalyviai iš Čekijos, Vengrijos, Lenkijos, Estijos ir Latvijos bei kitų šalių ir žemynų.

Vakarinėje kongreso programoje sutiksime pripažintus ir jaunus kūrėjus, kurie tuo pačiu yra ir meno, dizaino, teatro, muzikos doktorantai ir/ar dėstytojai Vilniaus dailės akademijoje ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei įvairiose Europos akademijose: Robertas Narkus, Anastasia Kolas, Raivo Kelomees, Hardi Kurda, Karolina Jašinskaitė & Justė Pečiulytė, Raminta Naujanytė, Vytautas Gečas & Marija Puipaitė, Akvilė Anglickaitė, Aistė Kisarauskaitė, Jelena Škulis, Laima Kreivytė, Vitalij Červiakov, Austėja Platūkytė, Gabrielė Gervickaitė, dr. Rūta Spelskytė-Liberienė, dr. Tomas Daukša, Andrew Gryf Paterson, Aleksandr Špilevoj, Sheung Yiu, Dan Goodman, Elsa Gomis, Marta Frėjutė, Jan Georg Glockner ir kiti.

Įprastose ir netikėtose SODAS 2123 bei „Atletikos“ erdvėse pasirodys menininkai, dirbantys su muzika, teatru, performansais, dizainu, architektūra ir vizualiaisiais menais. Pavyzdžiui, Aleksandras Špilevojus pakvies į komplekso sodą  pažiūrėti „Stepai, gazo!“ - tai dviejų aktorių storytellingo spektaklis, smagia ir ironiška forma atskleidžiantis neįtikėtinai įdomius, bet mažai kam žinomus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stepono Batoro gyvenimo įvykius, o Raminta Naujanytė (Bjelle) buvusiose dušo patalpose pristatys savo muzikinį performansą.

Vienas iš kongreso programos  siekų yra atskleisti kaip menininkai per savo kūrybinius projektus geba tirti įvairius kompleksinius klausimus ir atsiduria šiandieniniame žinijos kūrimo pasaulyje greta socialinių ir humanitarinių bei gamtos mokslų tyrėjų.

Meno doktorantūra kaip trečioji studijų pakopa parodo, kad šiandieniniame post-disciplininiame meno pasaulyje kartu dirbti ir bendradarbiauti gali menininkai iš įvairių sričių: vizualaus meno, dizaino, architektūros, teatro, muzikos ir t.t. Meninis tyrimas suveda juos į bendrus projektus ir kūrybos bei jos pristatymo erdves.

Kongresą organizuoja Vilniaus dailės akademija kartu su LTMKS, SODAS 2123 ir Atletika.

 

Numatyti vakaro renginiai:

Spalio 15 ir 16 d. programa kultūros komplekse SODAS 2123 ir galerijoje Atletika:
Spalio 15 d. penktadienis

19:00-22:00 performansų vakaras ir atviros studijos („Art After Hours“ programos dalis) galerijoje „Atletika“ ir kultūros komplekse SODAS 2123:
19:00-19:30 Atidarymo performansas: Robertas Narkus „Dear Art“ (Empty Brain Resort)
19:30-20:00 „Metaphysical Drain“ Anastasia Kolas (Atletika)
20:00-20:15 „From Imagination to Tangible Objects: Reflecting Collective Past Through Digital Fabrication“ Raivo Kelomees (Atletika)
20:30-21:15 „Everything is Illegal“ radio performansas, Hardi Kurda (Atletika)
21:15-21:30 „Akimirka (ne)sustok“ Karolina Jašinskaitė & Justė Pečiulytė (Atletikos holas)
21:30 „Žodžiais išreiškiant interaktyvų muzikinį performansą“, Raminta Naujanytė (Dušų holas, naujojo pastato 2 aukštas)
19:00-22:00 Meno ir dizaino (doktorantų) kūrėjų atviros studijos: Vytautas Gečas & Marija Puipaitė, Akvilė Anglickaitė, Aistė Kisarauskaitė
/ Trivium, Jelena Škulienė, Laima Kreivytė, Vitalij Červiakov, Austėja Platūkytė, Gabrielė Gervickaitė
Kviestiniai dalyviai: dr. Rūta Spelskytė-Liberienė, dr. Tomas Daukša, Arnas Anskaitis.
 

Spalio 16 d. šeštadienis

18:30-20:00 „Deep Fry Club“, dirbtuvės/patirtis/pristatymas su DJ Andrew Gryf Paterson (Alt Lab)
19:00-20:00 „Stepai, gazo!“ Aleksandr Špilevoj (sode, lauke)
20:00-20:20 „Spotting A Tree From A Pixel (With Remote Sensing Researchers)“, Sheung Yiu (Atletika)
20:30-20:50 „Artist-run Initiatives, Self-narrative, and Identity Play“, Dan Goodman (Atletikos holas)
20:50-21:00 Filmas-esė „The People Behind the Scenes“, Elsa Gomis (Atletika)
21.00-23.00 „Music for Laboratories“ gyvas radijo šou, Jan Georg Glöckner
19:00-21:00 Meno ir dizaino (doktorantų) kūrėjų atviros studijos: Vytautas Gečas & Marija Puipaitė, Akvilė Anglickaitė, Aistė Kisarauskaitė
/ Trivium, Jelena Škulienė, Laima Kreivytė, Vitalij Červiakov, Austėja Platūkytė, Gabrielė Gervickaitė
Kviestiniai dalyviai: dr. Rūta Spelskytė-Liberienė, dr. Tomas Daukša, Arnas Anskaitis.
Renginio metu maisto ir gėrimų nuo 18:30 kasdien galėsite įsigyti iš Tipo Cafe ir iš maisto vagonėlio Mars
Mobilis.
Registracija į renginius https://forms.gle/6UEBDa7c63YBnJjk6
Įėjimas tik su registracija ir galimybių pasu.
Adresas: Vitebsko g. 21 ir 23, Vilnius

Žymos:
Rengėjų inf.,