7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje koncertuos britų elektroninės muzikos ikona „Actress“

Vilniaus festivalių inf.
Nr. 30 (1395), 2021-10-01
Kultūra Anonsai
 „Actress“
„Actress“

Lapkričio 5 dieną Vilniuje rengiamas išskirtinis „Actress“ sceniniu vardu koncertuojančio vieno ryškiausių britų elektroninės muzikos atlikėjų Darreno J. Cunninghamo pasirodymas. Legendinės leidybinės firmos „Ninja Tune“ globojamas menininkas savo vienintelį koncertą Baltijos šalyse surengs Šiuolaikinio meno centro didžiojoje salėje. Pasak „Resident Advisor“ menininkas pristatys „įspūdingai mįslingą ir kupiną jaudinančio nenuspėjamumo“ programą.

„The Guardian“ vadina „Actress“ vienu labiausiai mėgstamų elektroninės muzikos kūrėjų ir britų elektroninės muzikos ikona – menininku, kurio albumai formuoja elektroninės muzikos sceną, o kūryboje muzikos ir vaizdinių sprendimų sąveika eina koja kojon su novatoriškais technologiniais sprendimais. „Actress“ įrašus leidžia legendinė leidybinė firma „Ninja Tune“, kuriai taip pat priklauso tokie atlikėjai kaip Cinematic Orchestra, Amon Tobin, Bonobo, The Bug, Machinendrum ir kiti ryškūs elektroninės scenos vardai. „Actress“ nevengia eksperimentų su dirbtiniu intelektu, taip permąstydamas savo požiūrį į kūrybos procesą. Jo muzika dažnai susijusi su afrofuturizmu, pasirodymuose naudojami magiškojo realizmo ir mokslinės fantastikos elementai.

Įdomu tai, kad anktyvoje jaunystėje Cunninghamas buvo talentingas futbolininkas, žaidė klube „West Bromwich Albion“, ir jei nebūtų patyręs traumos, dėl kurios negalėjo tęsti futbolininko karjeros, muzika galbūt nė nebūtų susidomėjęs. 2004 m. po savo pirmųjų muzikinių bandymų ir jau pasinėręs Londono muzikos klubų gyvenimą, „Actress“ įkūrė leidybinę firmą „Werk Discs“, kurioje leido savo singlus ir bendraminčių įrašus. Debiutinį albumą „Hazyville“ jis išleido 2008 m., o 2014 m. šis albumas jau buvo perleistas garsiosios „Ninja Tune“ leidybinės firmos. Antrąjį „Actress“ albumą „Splazsh“ (2010) įtakingas leidinys „The Wire“ įvardino geriausiu metų albumu. Muzikos portalai „Fact“ ir „Resident Advisor“ savo reitinguose jam skyrė 3 ir 4 vietas. Į geriausių dešimtmečio albumų šimtuką „Splazsh“ įtraukė ir amerikiečių muzikos žurnalas „Pitchfork“.

2012 m. „Actress“ ne tik išleido dar vieną aukštai įvertintą diską „R.I.P.“, bet ir dalyvavo svarbiuose pasirodymuose „Tate Modern“ muziejuje. Daugelis manė, kad dar vienas Cunninghamo albumas „Ghettoville“ (2014) bus paskutinis, nes jį pristatydamas menininkas paskelbė, kad tai – „juoda išvada apie Actress vaizduotę“. Vis dėlto „Werk Discs“ ir „Ninja Tune“ išleistam albumui vėl pasiekus aukštą vietą „Billboard“ geriausių šokių/elektronikos muzikos albumų reitinge, menininko gerbėjai galėjo džiaugtis jo nauju disku „AZD“ – bene labiausiai klubiniu ir avagardiniu jo albumu. O naujausias „Actress“ studijinis darbas yra „Ninja Tune“ 2020 m. išleistas „Karma & Desire“, sulaukęs vieningo kritikų pripažinimo ir „Resident Advisor“ išvados: „Cunningham vėl kaip niekas kitas geba kurti miražiško grožio momentus.“

Iš gyvų „Actress“ pasirodymų kritikai ypač išsiskiria dalyvavimą Britų meno tarybos rengtoje multimedijinėje Steve’o Reicho „Different Trains“ interpretacijoje (2017) bei Karlheinzui Stockhausenui skirtą projektą „Sin (x)“ Londono „Royal Festival Hall“ salėje (2019).  Beje, šią savaitę, rugsėjo 30 d. „Actress“ rengia pasirodymą garsiame Berlyno „Atonal“ festivalyje – legendinėje „Kraftwerk“ erdvėje.

Britų elektroninės muzikos įžymybės „Actress“ vienintelis pasirodymas Baltijos šalyse – Vilniuje, lapkričio 5 d. Šiuolaikinio meno centro didžiojoje salėje. Bilietus platina „bilietai.lt“, festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

https://www.youtube.com/watch?v=Mg1Pw0y-x8Q
https://www.youtube.com/watch?v=6wTUQXiLV-Q
https://www.youtube.com/watch?v=b4lEj9GFb0Y

 „Actress“
„Actress“