7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„SALVE!“ - artistinių iniciatyvų festivalis 2021 m. rugpjūčio 20–22 d.

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1390), 2021-06-25
Kultūra Anonsai

Festivalio „SALVE!“ idėja gimė 2020 metais, ruošiantis Vilniaus 700 metų jubiliejui. Tai kasmetinė kūrybinių iniciatyvų platforma, jungianti profesionalius nepriklausomus menininkus (kuriančius teatro, muzikos, šokio, vizualaus meno srityse). Pagrindinis festivalio siekis – meninės raiškos formomis atskleisti istorinį Vilniaus naratyvą, kaip „vieno Vilniaus namo istoriją“. Vilniaus senamiestyje esantis Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus tampa išskirtine  ir istoriniu aspektu itin reikšminga „kultūrininkų Meka“. Ne veltui festivalio pavadinimui pasirinktas akronimas SALVE: Su[si]kurk Artistiškai Laisvą Vilniaus Erdvę! Tiek Marijos ir Jurgio Šlapelių 1906 m. įkurtas lietuvių knygynas, tiek jų namai Pilies gatvėje daugiau nei pusę amžiaus būrė Vilniaus lietuvių bendruomenę draugėn, neleido tautai palūžti visų okupacijų fone. Čia lankydavosi Jonas Basanavičius, Juozas Tumas-Vaižgantas, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Mikas ir Kipras Petrauskai, Jonas Jablonskis, Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, Lazdynų Pelėda, Gabrielius Landsbergis-Žemkalnis, Kazys Šimonis, Julija Matjošaitienė-Biliūnienė bei daugelis kitų didžių lietuvių kultūros, meno ir mokslo asmenybių.

2020 m. festivalis buvo skirtas iškilios visuomenininkės, knygininkės, pirmosios lietuvių operos solistės Marijos Piaseckaitės-Šlapelienės (1880–1977) 140-osioms gimimo metinėms. Šių metų festivaliu pagerbiamas tautos patriarchas – daktaras Jonas Basanavičius (1851–1927), kurio 170-ąsias gimimo  metines šiemet minime.

Šių metų vaizidnei išraiškai – pagrindiniam festivalio plakatui – pasirinkome Vilniuje gyvenusio fotografo S. F. Fleury paskutiniais 19 amžiaus metais sukurtą savo sūnaus Henryko nuotrauką. (Leidinys: Stanisław Filibert Fleury (1858–1915). Fotografijos. Sudarytoja Jūratė Gudaitė. Lietuvos nacionalinis muziejus, 2016.).

Festivalyje dalyvauja:

Atlikėjai ir muzikantai Vytautas Mikeliūnas (smuikas), Daumantas Slipkus (klavišiniai), Vytis Nivinskas (kontrabosas); Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis (vadovė Marta Finkelštein); Vytautas Labutis (saksofonai), Eugenijus Kanevičius (kontrabosas), Arkadijus Gotesmanas (būgnai) ir saksofonų kvartetas „Keturi vėjai“.

Savo kūrinių ekspozicijas pristato menininkai Ásta Vilhelmína Guðmundsdóttir (Islandija); Virginijus Stančikas; Kęstutis Kazys Šiaulytis.

Bus parodyti 9 spektakliai, kuriuos pastatė teatras „Arbatvakariai“ (režisierė Eglė Tulevičiūtė); „Stalo teatras“ (režisierė Saulė Degutytė); gatvės teatras „Arrived“ (režisieriai Adrian Schvarzstein ir Jūratė Širvytė-Rukštelė); teatras vaikams „Pradžia“(autorės ir atlikėjos aktorės Saulė Sakalauskaitė ir Greta Šepliakovaitė); teatras „Labas“ (sumanytojos ir kūrėjos Vitalija Mockevičiūtė ir Neringa Varnelytė); aktorių ansamblis „Degam“ (režisierius Gintaras Liutkevičius); „Solo teatras“ (scenarijaus autorė ir atlikėja Birutė Mar)

Taip pat bus pristatyti edukaciniai vaidybiniai filmai „Graži prigimties daina“ ir „Prakalbome. Amerika pirtyje“ (režisierės Eleonora Matulaitė ir Eleonora Koriznaitė); bei šokio improvizacija „Marijos prisikėlimas“ (Flamenco klubas „Tientos“, solistė Agnė Pakarklienė).

 

Programa:

 

Rugpjūčio 20 d. (penktadienis)

 

Akcija padėka tautos patriarchui – daktarui Jonui Basanavičiui. 15.30 – Rasų kapinėse, 16.00 – prie Jono Basanavičiaus paminklo, – 16.30 – prie namo Bokšto g. 2.

18.00 Festivalio atidarymo ceremonija Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje.

*„Bossa Nova mus apsvaigino… Vakar tik susipažinom!“. Festivalio atidarymo koncertas. Vytautas Mikeliūnas – smuikas, Daumantas Slipkus – klavišiniai, Vytis Nivinskas – kontrabosas.

* „Spausdintas žodis“. Atvirukų parodos atidarymas.

* „Potentia“. Ástos Vilhelmínos Guðmundsdóttir (Islandija) parodos pristatymas.

* „Svečiai“. Virginijaus Stančiko specialiai muziejaus kiemeliui sukurto tapybos darbo – sekreto“ pristatymas.

* „Kiemelio pleneras“. Kęstučio Kazio Šiaulyčio piešinių paroda ir pleneras.

 

 

 

Rugpjūčio 20 d. (penktadienis)

19.30 Spektaklis „Mano Tėvynė – prie jo širdies“. Teatras „Arbatvakariai“.

 

Idėjos autorė ir režisierė – Eglė Tulevičiūtė, vaidina – Kristijonas Siparis ir Lina Krasnovaitė, grimo dailininkė – Dalia Jovaišienė, kostiumų dailininkai – Zita Gustienė, „Filigrania“.

Teatras „Arbatvakariai“ – tai nepriklausoma teatro studija, alternatyviose erdvėse pristatanti istorinį bei kultūrinį Lietuvos paveldą.

Spektaklis „Mano Tėvynė – prie jo širdies“ skirtas tautos patriarchui daktarui Jonui Basanavičiui. Jame išvysite dar nepažintą Joną Basanavičių ir sužinosite apie jo lemtingą meilę čekų vokietaitei Gabrielai Eleonorai Mohl.

 

21.00–23.00 „Flaneur“. Muzikinis projektas. Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“.

Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ (vadovė – pianistė Marta Finkelštein) – tai jaunų ir ambicingų atlikėjų kolektyvas, kuriam svarbu ne tik garsas, bet ir erdvė, šviesa, judesys ar naratyvas.

Projektas „Flaneur“ kviečia po miestą pasižvalgyti be konkretaus tikslo. Trijų kompozitorių – Juliaus Aglinsko, Dominyko Digimo ir Ramūno Motiekaičio karantino metu gimę apmąstymai apie Vilnių ir ansamblio interpretuotos kompozicijos nugulė į pirmąjį „Synaesthesis“ vinilą. Garso takelį lydės režisieriaus Kristijono Dirsės nufilmuoti Vilniaus vaizdai.

 

 

Rugpjūčio 21 d. (šeštadienis)

11.00 „Stebuklinga pati“. Spektaklis vaikams. „Stalo teatras“.

Pasaką seka – aktorė Saulė Degutytė, dailininkė – Ligita Skukauskaitė.

„Stalo teatro“ spektakliai publikai „patiekiami“ pasitelkus įvairius  buities ar aplinkos daiktus, kurie spektaklio metu atgyja, tampa lėlėmis bei personažais. Norėdama žadinti vaikų kūrybiškumą bei skleisti tautosakos paveldą, aktorė Saulė Degutytė pristato pasaką iš J. Basanavičiaus tautosakos bibliotekos „Stebuklinga pati“. Ją seka pasitelkdama „magnetines lėles“, kurios veikia ant šaldytuvo durelių. Juk kiekvienuose namuose esantis šis buities prietaisas kasdien „praneša“ kažkokią žinią… Po spektaklio – magnetinių lėlių gamybos dirbtuvės.

14.00 „Graži prigimties daina“ ir „Prakalbome. Amerika pirtyje“. Edukacinių vaidybinių filmų pristatymas.

Filme „Graži prigimties daina“ pasakojama apie didžiąsias moteris, Valstybės kūrėjas – Gabrielę Petkevičaitę-Bitę ir Juliją Žymantienę-Žemaitę. Rašytojų vaidmenis sukūrė Juozo Miltinio dramos teatro aktorės Eleonora Matulaitė ir Eleonora Koriznaitė.

Filme „Prakalbome. Amerika pirtyje“ pasakojama apie pirmojo lietuviškojo spektaklio – Antano Vilkutaičio-Keturakio „Amerika pirtyje“, kurio premjera įvyko 1899 m. Palangoje – gimimą. Vaidina aktorė Eleonora Koriznaitė.

 

21 d. 17.00 ir 22 d. 14.00 „Arrived“. Gatvės teatro pasirodymas.

Pasirodymo centre – du atvykėliai iš praeities, kasdienį gyvenimą interpretuojantys remdamiesi tik sau suprantama logika. Tad nustebinti juokingo, provokuojančio elgesio, praeiviai tampa absurdiškų ar siurrealistinių situacijų dalyviais.

Adrian Schvarzstein – argentiniečių kilmės ispanų aktorius, komikas, cirko ir teatro režisierius, gatvės teatro spektaklių kūrėjas, pelnęs tarptautinį pripažinimą visame pasaulyje.

Jūratė Širvytė-Rukštelė – šokėja, choreografė, režisierė. Kuria choreografiją barokinėms operoms Lietuvoje ir užsienyje.

19.30 Spektaklis „Aitvarų lauktuvės“. Teatras „Arbatvakariai“.

Idėjos autorė ir režisierė – Eglė Tulevičiūtė, vaidina – aktoriai Virginija Kuklytė ir Kristijonas Siparis, grimo dailininkė – Dalia Jovaišienė.

Spektaklis „Aitvarų lauktuvės“ – tai nuotaikingas pasakojimas apie žmones „su istorija“. Kai posakis „kuo senesnis – tuo geresnis“ taikomas ne sūriui ir ne vynui, o personai… Juk su metais širdies apimtis tik didėja, kad galėtų savy sutalpinti svaiginantį jaunystės ilgesį ir neblėstantį gyvenimo šėlsmą…

 

Rugpjūčio 22 d. (sekmadienis)

10.30 „Aštuntadienis“. Koncertas mažiausiems. Teatras vaikams „Pradžia“.

Dainų tekstų ir muzikos autorės bei atlikėjos – aktorės Saulė Sakalauskaitė ir Greta Šepliakovaitė. Koncerto režisierė – Ieva Jackevičiūtė.

Teatras vaikams „Pradžia“ skirtas patiems mažiausiems žiūrovams, jų emocinei, intelektinei ir fizinei raidai.

„Aštuntadienis“ – tai diena, kurios labai trūksta savaitės kalendoriuje, kai galėtų nutikti keisčiausi dalykai ir būtų galima elgtis kaip tik nori! Renginys skirtas vaikams nuo 1,5 iki 5 metų ir jų tėveliams.

12.00 Spektaklis ,,Apie vėles, žemėj klajojančias“. Teatras „Labas“.

Spektaklio sumanytojos ir kūrėjos – aktorės Vitalija Mockevičiūtė ir Neringa Varnelytė, muzikantai – Darius Mockevičius ir Paulius Kovalenko, dailininkė – Greta Subatavičiūtė.

Teatro „Labas“ įkūrėjų, aktorių Vitalijos Mockevičiūtės ir Neringos Varnelytės kūrybinis duetas provokuoja pažvelgti baimei į akis. Pasitelkdamos siaubo pasakas, Jono Basanavičiaus, Norberto Vėliaus surinktas ir užrašytas mitologines sakmes, autentiškus kaimo žmonių pasakojimus, aktorės kvies žiūrovą į magišką ir kartais šiurpinantį anapusinį pasaulį.

15.00 Spektaklis jaunimui „Laimės žiburys. Daugtaškis“. Aktorių ansamblis „Degam“.

Režisierius – Gintaras Liutkevičius, dramaturgė – Lina Simutytė, dailininkė – Viktorija Bugajenko (Zefyras), aktoriai – Jovita Jankelaitytė, Šarūnas Gedvilas, Rokas Petrauskas, organizatorė – Virginija Kuklytė.

 

Aktorių ansamblis „Degam“ – tai pirmojo Lietuvoje profesionalių pantomimos aktorių kurso absolventai. Trupės spektakliai – tai erdvė, kurioje kiekvienas gali (at)pažinti save, dalintis potyriais, mintimis, šiluma ir kūrybos ugnimi.

Spektaklio gimimą inspiravo Jono Biliūno apsakymas „Laimės žiburys“ – simbolinis rašytojo moralinis

testamentas, kurio pagrindinė mintis – žmogus gali būti laimingas tik aukodamasis, o auka prasminga tik tuomet, kai ji neatlygintina. Spektaklio kūrimo procese dalyvavo Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos 10-12 klasių moksleiviai, kurie patys kūrė istorijas apie laimės sampratą.

 

17.00 Monospektaklis „Poetė“. „Solo teatras“.

Spektaklis sukurtas Salomėjos Nėries gyvenimo ir kūrybos motyvais

Scenarijaus autorė ir atlikėja – Birutė Mar, režisierė – Regina Garuolytė, kompozitorius – Antanas Kučinskas, dailininkė – Jolanta Rimkutė, judesio autorė – Birutė Banevičiūtė.

„Solo teatras“ – aktorės, režisierės, poetės ir dramaturgės Birutės Mar bei bendraminčių įkurtas (ne tik) vieno aktoriaus teatras – laboratorija.

Monospektaklis „Poetė“ atskleidžia ryškiausios praėjusio amžiaus lietuvių poetės Salomėjos Nėries likimą. Jos gyvenimas tebelieka neįminta mįslė – netyla kaltinimai dėl politinių klaidų, neva nuvertinančių talentingą kūrybą.  Spektaklis – tai galimybė prabilti apie nūdienos aktualijas, apie Kūrėją ir neretai priešišką visuomenės požiūrį į jį.

 

19.00 Festivalio uždarymo ceremonija „Senatorių pasaže“ (Dominikonų g. 11).

Koncertas „Džiazo klasika ir improvizacijos“. Vytautas Labutis – saksofonai, Eugenijus Kanevičius – kontrabosas,  Arkadijus Gotesmanas – būgnai ir saksofonų kvartetas „Keturi vėjai“.

Šokio improvizacija „Marijos prisikėlimas“, Flamenco klubas „Tientos“. Solistė Agnė Pakarklienė.

Ši improvizacija – tai jausmų fiesta, skirta Marijos Šlapelienės atminimui.

Aistra, džiaugsmas ir ašaros – kasdienis Marijos Šlapelienės kelias iš namų (Pilies g.) iki jos knygyno (Dominikonų g.), savyje talpinantis viso praėjusio gyvenimo emocijas.

 

Festivalio globėjas – profesorius Vytautas Landsbergis.

Festivalio režisierė – aktorė ir meno vadybininkė Eglė Tulevičiūtė.

Festivalio direktorius – dailininkas Kristijonas Siparis.

Festivalio organizatoriai – Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus, teatras „Arbatvakariai“.

Žymos:
Rengėjų inf.,