7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Savaitgalį prasideda XIX Bistrampolio festivalis

Rengėjų inf.
Nr. 23 (1388), 2021-06-11
Kultūra Anonsai
Vlada Bagdonas. Organizatorių nuotr.
Vlada Bagdonas. Organizatorių nuotr.

Birželio 13 dieną 17 valandą Panevėžio rajone, Kučių kaime esančiame Bistrampolio dvare prasideda jau XIX Bistrampolio festivalis. Šiais metais atidarymo renginys yra skirtas Gedulo ir vilties dienai bei 1941 m. birželio mėnesio sukilimo 80-osioms metinėms paminėti.

 

Spalvinga festivalio programa

Atidarymo renginio metu bus pasidalyta mintimis bei įžvalgomis apie sukilimą, o programą papildys poezijos bei muzikos skambesiai. 2021-ieji paskelbti poeto Vytauto Mačernio metais, todėl pasitinkant poeto gimimo metinių šimtmetį, teatro ir kino aktoriai, dainų autoriai ir atlikėjai suvienijo jėgas bei parengė specialią programą.

 

Poeto V. Mačernio „Vizijas“ skaitys aktorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, skaitovas Vladas Bagdonas. Sužadinti lietuvių poezijos troškulį pasirengęs ir dainuojantis aktorius Gediminas Storpirštis, kuris šį kartą į savo gretas pakvietė prisijungti ir jaunąją dainų kūrėją, atlikėją Živilę Mackevičiūtę.

 

Iš karto po muzikinės programos lankytojams bus rodomas VšĮ Bistrampolio dvaras prodiusuotas filmas „Korbiko Madona – tremtinių motina“.

 

Jame pasakojama apie Sibiro lietuvių tremtinių kapus bei visų tremtinių kančių simboliu tapusią Švč. Mergelės Marijos skulptūrą. Ją išdrožė Jonas Maldutis (1927–2012), į lagerį išsiųstas būdamas Linkuvos (Pakruojo r.) gimnazistu.

 

Jau aštuonerius metus Bistrampolio dvaras bendradarbiauja su vietos bendruomenėmis Rusijoje, kur  tvarko, atnaujina ir prižiūri Lietuvių tremtinių kapus, kurių visame Sibire yra per 600.

 

Šilta draugystė yra užsimezgusi su Buriatijos bei Irkutsko lietuvių bendruomenėmis – būtent šių bendruomenių nariai ir vietos gyventojai tvarko bei prižiūri kapavietes. Medžiaga dokumentiniam filmui surinkta 2019 metais, ekspedicijos į Buriatijos, Irkutsko ir Krasnojarsko sritis metu.

 

Filme netrūksta istorijų apie per eilę metų nuveiktus darbus ir rezultatus, kalbinami vietos gyventojai, lietuvių bendrijų vadovai. Išskirtinis dėmesys skiriamas Madonos skulptūrai, kuri praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje buvo pastatyta netoli Sajanų kalnų esančiose Korbiko gyvenvietės kapinėse.

 

Tęsis iki rudens

„Jau antrus metus iš eilės susiduriame su iššūkiais rengiant festivalio programą. Pandemija ir visoje Lietuvoje paskelbtas karantinas gerokai pakoregavo planus tiek pernai, tiek šįmet. Kaip ir visiems renginių organizatoriams, tenka prisiderinti prie susiklosčiusių aplinkybių, ribojimų ir pan. Neprarandame vilties, kad įsibėgėjus vasarai, festivalis po truputį sugrįš į įprastą ritmą, kuomet daugelį renginių galėsime planuoti iš anksto“, – sako Bistrampolio dvaro vadybininkė, festivalio organizatorė Kristina Kriugiškienė.

 

Pasak organizatorių, didžioji dalis festivalio renginių yra numatomi dvaro parke, o rudenėjant tikimasi lankytojus pakviesti ir į koncertų salę.

 

„Jau devynioliktus metus siekiame pagyvinti kultūrinį gyvenimą Panevėžio rajone, supažindinti su krašto istorija, kultūros paveldu, pristatyti Lietuvos ir kitų pasaulio šalių profesionalius muzikinius kolektyvus, suteikti galimybę pamatyti ir išgirsti įvairaus žanro atlikėjus“, – pastebi K. Kriugiškienė. Anot jos, XIX Bistrampolio festivalį planuojama tęsti iki rudens.

 

„Numatomas džiazo virtuozų pasirodymas, išvažiuojamojo festivalio sesija, o liepos 31 d. vyks jau tradicine tapusi Bistrampolio diena. Šią dieną vyks žirgų konkūro varžybos Bistrampolio taurei laimėti, muzikinę programą dovanos fortepijono virtuozai iš Lenkijos, Frederiko Šopeno festivalio „Chopin en Vacances“ dalyviai. Tikimės, jog kiekvienas festivalio lankytojas ras sau tinkančią muzikinę programą ir Bistrampolio dvaras vėl prisipildys šventinėmis festivalio nuotaikomis bei   šventiniu šurmuliu.“

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Vlada Bagdonas. Organizatorių nuotr.
Vlada Bagdonas. Organizatorių nuotr.