7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nuo balandžio 30 d. duris atveriantis atsinaujinęs Palangos gintaro muziejus lankytojų lauks ir šventinį savaitgalį – gegužės 1 ir 2 d.

LNDM inf.
Nr. 17 (1382), 2021-04-30
Kultūra Anonsai
P. Makausko nuotr.
P. Makausko nuotr.

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus nuo balandžio 30 d., penktadienio, kviečia apsilankyti Palangos gintaro muziejuje (Palanga, Vytauto g. 17), kuris lankytojams atveria duris su atnaujintomis ekspozicijomis ir kviečia užeiti pro pagrindinį grafų Tiškevičių rūmų įėjimą, užkopus reprezentaciniais laiptais nuo didžiojo parterio su fontanu pusės.

Muziejaus svečiai pateks į rūmų holą, kuriame naujai įrengtoje elektroninėje kasoje galės įsigyti bilietus, o cokoliniame aukšte savo patogumui ras rakinamas spinteles rūbams ir didesniems daiktams. Senasis įėjimas iš vakarų pusės su keltuvu atviras lankytojams su negalia bei tiems, kuriems sunku kopti laiptais.

Cokoliniame aukšte įkurta ir erdvė mažiesiems – susibūrę po Gintaro medžiu, jie galės spalvinti specialiai sukurtą knygelę apie gintarą, pažaisti žaidimą „Gintaro kelias“.

 

Marmuriniais laiptais į antrą aukštą pakilusius lankytojus pasitiks nauja įvadinė gintaro ekspozicijos salė, kurioje pristatomas Gintaro muziejaus aukso fondas ir kviečiama išsamiai susipažinti su gintaro susidarymu bei panaudojimu. Gintaro ekspozicija papildyta dar niekada nerodytais eksponatais, įdiegta nauja apšvietimo sistema. Šiuo atnaujinimu pradedama gintaro ekspozicijos pertvarka, kurią ateityje užbaigs naujos ekspozicijos sukūrimas. Balandžio 30 d. atveriamą atnaujintą ekspoziciją sudarė muziejaus specialistai kartu su Sauliumi Valiumi, žymiu dailininku, kuriančiu ekspozicijas ir parodas.

Pirmame rūmų aukšte kelios salės skirtos rezidencijos kūrėjams grafams Tiškevičiams. Apžvelgiama jų išskirtinė kultūrinė, meninė ir socialinė veikla. Gintaro eksponatų lankytojai ras ir čia – grafas Feliksas Tiškevičius ne tik kolekcionavo, bet ir kasė gintarą. Jo archeologinio gintaro rinkinys XX a. pradžioje buvo eksponuojamas Paryžiuje ir sulaukė itin palankaus vertinimo. 

 

Buvusiame rūmų Didžiajame salone (Židinio menėje) iki vasaros pradžios įsikurs kavinė, o Raudonajame salone lankytojai galės įsigyti leidinių ir gintaro suvenyrų bei papuošalų.

 

Po ilgos karantino pertraukos atsidarančiame Gintaro muziejuje lauks ir naujos parodos.

Nuo balandžio 30 d. galima apžiūrėti Raudondvario grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus istorinių fotografijų parodą „Nenuilstamos horizonto paieškos, arba Keliautojo dienoraštis“ iš LNDM rinkinių (kuratorė Ugnė Marija Makauskaitė).

 

Gegužės 18 d., Tarptautinę muziejų dieną, Koplyčios parodų salėje pakviesime į metalo menininkės Vitos Pukštaitės-Bružės personalinę parodą-juvelyrinę instaliaciją „Po saule“, kurioje bus eksponuojami specialiai šiai parodai sukurti naujausi autorės darbai – metalo meno bei autorinės juvelyrikos objektai iš gintaro, emalio, vario, sidabro, geležies, mamuto kaulo ir kitų medžiagų (kuratorės dr. Jurgita Ludavičienė ir Regina Makauskienė).

 

Liepos 2 d. Gintaro muziejaus rūmų terasoje didžiuliame LED ekrane visi parko ir muziejaus svečiai galės pamatyti parodą, skirtą pasaulinio garso peizažo architektui ir parkų meno teoretikui Édouard’ui André (1840–1911).  Šia paroda pradedamas 2021 m. Lietuvos muziejų kelias, kuris užbaigs trejų metų ciklą „Tėvynės ieškojimas“ (2019‒2021 m.) ir pakvies dalyvauti renginiuose, kurių tema „Kultūriniai kraštovaizdžiai: parkų ir sodų menas“.

 

Palangos gintaro muziejus lankytojų lauks ir šventinį savaitgalį – gegužės 1 ir 2 d.

Muziejaus darbo laikas:

Antradieniais–šeštadieniais 11.00–17.00 val. (lankytojai įleidžiami iki 16.30 val.)
Sekmadieniais 11.00–16.00 val. (lankytojai įleidžiami iki 15.30 val.)

Nedirba pirmadieniais

Informacija tel. 8 640 51 319

 

Muziejus prašo lankytojų nuolat dėvėti apsauginę kaukę, dezinfekuoti rankas, išlaikyti ne mažesnį nei 2 metrų atstumą nuo kitų asmenų, atkreipti dėmesį į ant grindų esančias informacines linijas, atsižvelgti į muziejaus darbuotojų prašymus, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo. Taip pat, esant galimybei, už muziejaus bilietą ir kitas paslaugas prašome atsiskaityti banko kortele.

Informacija internete – www.lndm.lt

Informaciją teikia Palangos gintaro muziejaus parodų kuratorė Regina Makauskienė ‒ mob. 8 686 778 641.

Žymos:
LNDM inf.,
P. Makausko nuotr.
P. Makausko nuotr.