7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Algirdo Lukšto (1921–1992) piešinių ir akvarelių paroda

NMKČDM inf.
Nr. 12 (1377), 2021-03-26
Kultūra Anonsai
Ruduo. Debesys virš ežero. 1980 m.
Ruduo. Debesys virš ežero. 1980 m.

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje, V. Putvinskio g. 64, Kaune, nuo balandžio 2 d. pradės veikti Algirdo Lukšto (1921–1992) piešinių ir akvarelių paroda, skirta dailininko 100-osioms gimimo metinėms paminėti.

Parodoje pristatomas Algirdo Lukšto aukso fondas, kurio didžioji dalis sudaryta iš darbų, saugomų Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje. Tai klasikinės šlapios technikos akvarelės – tokį jį mes atpažįstame ir prisimename. Kita dalis darbų – iš privačios kolekcijos. Tai yra eskizai ir dienoraščiai vienu metu, sukurti per vasaros stovyklas ar keliaujant po Lietuvą. Taip pat eksponuojami paskutiniai jo darbai (kurių net nespėjo pasirašyti), pavyzdžiui, „Gaustos kalnas“, sukurtas Norvegijoje – šalyje, kurioje 1992 m. užgeso dailininko širdis.

 

A. Lukšto, kaip dailininko, indėlis į meno pasaulį yra akvarelės tapymo išskirtinumas ir meistrystė. Tęsdamas tradicijas, kartu su Kajetonu Sklėriumi ir Česlovu Kontrimu jis atsistoja į savo mokytojų klasikų gretas. Daug kas žavėjosi jo tapybiškai subtiliai akvarelės technika perteikiamu Lietuvos krašto grožiu. Meistrystė pasireiškė vandens ir spalvos valdyme perteikiant gamtos būsenas, nuotaikas. Dangus virš ežero buvo vienas iš jo mėgstamiausių motyvų.

A. Lukštas buvo charizmatiška asmenybė su unikaliomis pedagogo savybėmis. Tai žmogus legenda, pedagogas, išugdęs šimtus garsių menininkų, tokių kaip Pranas Repšys, Mindaugas Skudutis, Solomonas Tetelbaumas ir kt. Visiems, kurie mokėsi tuometinėje Kauno Juozo Naujalio meno mokykloje (dabar Kauno dailės gimnazija) ar Vaikų vakarinėje dailės mokykloje (dabar ji pavadinta Antano Martinaičio vardu), dailininkas paliko gilų pėdsaką jų besiformuojančioje pasaulėjautoje.

 

Paroda veiks: 2021 04 02 – 04 25

Papildomą informaciją teikia: parodos kuratorius Gintautas Vaičys tel. 8 611 359 35

Žymos:
NMKČDM inf.,
Ruduo. Debesys virš ežero. 1980 m.
Ruduo. Debesys virš ežero. 1980 m.