7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Berlynas skamba kitaip

Rengėjų inf.
Nr. 36 (1357), 2020-10-23
Kultūra Anonsai
Kamilija Teklė Čižaitė su Zacu Rogeriu Yeatesu prie instaliacijos Berlyne
Kamilija Teklė Čižaitė su Zacu Rogeriu Yeatesu prie instaliacijos Berlyne

Lapkričio mėnesį Vokietijos sostinė pasiners į užburiantį garsų pasaulį. Pamąstyti ir pabandyti suvokti, kokį poveikį mums daro mūsų klausą pasiekiantys garsai, kviečia festivalis „Eufonia“. Tai  unikalus tarpdisciplininis renginys, vienijantis menininkus, mokslininkus, pedagogus, psichologus, novatorius ir tyrėjus iš viso pasaulio. Įvairiausius renginius – mokslinius seminarus, paskaitas, eksperimentinės muzikos koncertus  ir instaliacijas festuvalis sujungia vienam bendram tikslui – pasitelkus mus supančius garsus, kviesti žmones pažvelgti į save, į supančią aplinką, visuomeninius kontekstą ir santykius.

 

Festivalio organizatoriai kviečia klausytojus ir žiūrovus įdėmiau ir smalsiau pažvelgti į kasdien mus supančių garsų pasaulį, susimąstyti kaip tai veikia santykius, nuotaiką, savijautą. Kaip garsas ir klausa įtakoja gyvenimo ir veiklos kokybę. ,,Esame  įsitikinę, kad menas, garsas ir mokslas yra ne tik susiję, bet ir vienas nuo kito priklausomi. Daugybė skirtingų gyvenimo sričių ir kelių yra susiję, todėl šių laukų sujungimas ir jų idėjų suartinimas yra viena iš svarbiausių „Eufonia“ festivalio idėjų.“

 

Įkvėpti įspūdingo debiuto 2019 metais, sulaukę žiūrovų susidomėjimo susidomėjimo,bei „Falling Walls“ fondo nominacijos apdovanojimui „Metų proveržis“, festivalio sumanytojai, net ir pandemijos akivaizdoje ieškojo galimybių įgyvendinti ambicingus planus. Todėl šiemetinė ,,Eufonia‘‘ vykstanti ne tik Berlyne, bet ir Lisabonoje, tampa ne tik kūrinių demonstravimo platforma, bet ir siekia sujungti daug skirtingų sričių.

 

,,Eufonija 2020‘‘ bus bus visapusiška daugiasensorinė patirtis, suteikianti geresnį supratimą apie garso poveikį, naudojant naują, išsamų ir į ateitį orientuotą požiūrį. Programa parodys, kaip garsas stimuliuoja smegenis ir daro įtaką mūsų sąmonei, kaip jis pasiekiamas prisilietimu ir uosle, taip pat kaip jis gali kalbėti vizualiai fiziškai judindamas kūną.

 

Pagrindiniai renginiai vyks Berlyne, MONOM centre, lapkričio 6–8 d. ir Lisabonoje, ADAO menų centre lapkričio 13–15 dieną. Pokalbių, praktinių užsiėmimų, diskusijų, klausimų ir atsakymų sesijų, instaliacijų, peržiūrų ir spektaklių bei palydovinių renginių metu festivalio svečiai galės gilintis į garso ir klausos temą ir jos ryšį su menu bei mokslu.

 

Berlyno ,,MONOM 4Dsound‘‘ centras įsikūręs unikaliose „Funkhaus“ patalpose, kuriose prieš tris dešimtmečius veikė VDR valstybinis radijas. Komplekse yra išsaugotos unikalios akustikos įrašų studijos gerai pažįstamos ir ne vienam Lietuvos moderniosios muzikos kūrėjui.

 

Lietuviškai auditorijai aktuali ‚,Eufonia“ festivalio programa ,,Sound Circuits“. Tai daugiau nei keturiasdešimties atrinktų menininkų iš viso pasaulio garso ir vaizdo instaliacijų tinklas, apjuosęs visą miestą. Žiūrovai ir klausytojai kviečiami pagal festivalio internetiniame puslapyje pateiktą žemėlapį susirasti mieste instaliuotus QR kodų ženklus. Nuskenavę kodą savo išmaniaisiais įrenginiais, jie gali pasinerti į garsų ir vaizdų kūrinius, kurie sujungia miesto peizažą su klausa. Kiekviename taške – autorinis pasakojimas, kurį menininkas sukūrė tai vietai, rutuliodamas vieną iš siūlomų temų: atmintis, baimė, ritmas, laisvė ir sveikata.

 

Vieną iš tinklo instaliacijų, įkurdintą Friedrichshaino parke, sukūrė lietuvė Kamilija Teklė Čižaitė. Nuo 2018 m. ji studijuoja kino kūrimą Berlyno ,,Catalyst‘‘ meno ir kūrybinių technologijų institute. Trumpametražiai Čižaitės filmai sėkmingai dalyvavo festivaliuose Vokietijoje, JAV, 2019 m. studentų filmų festivalyje STOP Kaune filmas ,,Saulės šešėlis“ pelnė žiūrovų prizą.

Drauge su bendramoksliu menininku iš Australijos Zacu Rogeriu Yeatesu Čižaitė ,,Eufonia“ žiūrovams pristato keturių dalių instaliaciją ,,Laisvė narve‘‘ (,,Caged Freedom“) ir kviečia į ,,gamtos prieglobstį‘‘ narvo viduje. Žiūrovas gali pasirinkti vieną iš keturių vietovių ir pasinerti į pilną netikros laisvės pojūtį, vykstant garso, vaizdo ir realaus gyvenimo sąveikai. Kūrinio mintį Čižaitė pristato taip: ,,Žinoma, gamta reiškia laisvę, tyrinėjimus ir natūralią visa ko pradžią. Žmonių sukurti parkai, paplūdimiai, tvenkiniai turėtų atspindėti gamtos patirtį, leisti žmogui prisiliesti ir geriau pažinti ją, tačiau dažnai jie yra apsupti triukšmingų miestų, uždaryti triukšmingoje urbanistinėje aplinkoje ir suteikia netikrą, falsifikuotą ir iškreiptą gamtos laisvės pojūtį “.

 

„7md“ skaitytojai turi išskirtinę galimybę susipažinti su kūrėjos iš Lietuvos darbu,

 prisijungę prie nuorodos: https://www.eufonia-festival.com/sound-circuit-berlin-catalyst-kamilija-cizaite-zac-yeates

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kamilija Teklė Čižaitė su Zacu Rogeriu Yeatesu prie instaliacijos Berlyne
Kamilija Teklė Čižaitė su Zacu Rogeriu Yeatesu prie instaliacijos Berlyne
QR kodas atveria duris į garsų pasaulį
QR kodas atveria duris į garsų pasaulį