7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

NDG vyks tarptautinis forumas - Meno skonis rytojaus muziejuje

LNDM inf.
Nr. 35 (1356), 2020-10-16
Kultūra Anonsai
Festivalio „1000 J. Radvilos meno kūrinių“ akimirkos. Fot. Gintarė Grigėnaitė
Festivalio „1000 J. Radvilos meno kūrinių“ akimirkos. Fot. Gintarė Grigėnaitė

Kuo kvėpuoja meno muziejus kuriantys žmonės? Koks vaidmuo teks meno muziejams ateityje? Ko galime pasimokyti iš dabartinės situacijos kuriant naujas institucijas? 

Spalio 20 d. šiuolaikinės muziejininkystės tendencijas apžvelgs tarptautinis forumas „Meno skonis rytojaus muziejuje“. 

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, besirengdamas Vilniaus Jonušo Radvilos rūmų pritaikymui muziejaus reikmėms, kviečia dalintis gerosiomis užsienio ir Lietuvos meno muziejų vadybos praktikomis bei patrauklaus muziejinio turinio ir menui tinkančių erdvių kūrimo receptais.

Renginys nemokamas ir vyks anglų kalba su vertimu į lietuvių kalbą.

 

Danijos, Austrijos ir Estijos muziejų patirtis

Renginį atidarys SMK – Danijos nacionalinės galerijos direktorius, menotyrininkas, kuratorius ir meno istorikas dr. Mikkelis Boghas. Jis skaitys pranešimą „SMK, Danijos nacionalinė galerija, aktuali XXI amžiaus auditorijai: kelios perspektyvos ir iššūkiai“. 

Estijos meno muziejaus direktorė, kuratorė, meno kritikė ir istorikė dr. Sirje Helme savo ilgamete patirtimi dalinsis pranešime „Iš vakar dienos į ateitį“.

Austras dr. Christophas Thunas-Hohensteinas, MAK – Taikomosios dailės muziejaus generalinis direktorius, pristatys pranešimą „Muziejus kaip pokyčių nešėjas“.

 „Besirengdami Radvilų rūmų pokyčio procesui, pajutome poreikį remtis ne tik į vietos specialistus, bet ir užsienio kolegas, turinčius vertingos patirties šiuolaikinės muziejininkystės lauke. Norisi kurti tarptautinio lygio instituciją ir naujos kartos muziejų, kuo plačiau išnagrinėti gerąsias praktikas“, – pasakojo projekto kuratorė architektė dr. Inga Urbonaitė-Vadoklienė.

Muziejaus architektūros iššūkius forume aptars ir Lietuvos atstovai: architektas prof. Rolandas Palekas (PAS), architektė Andrė Baldišiūtė (Do Architects) ir architektas Vytautas  Biekša (Processoffice).

 

Forumas kaip tiltas tarp muziejininkystės atstovų ir auditorijos

Anot projekto kuratorės, forumas – unikali proga susitikti muziejininkystės ir pačios auditorijos atstovams. 

„Šis forumas bus įdomus visiems, kurie domisi kultūriniu lauku, kultūros edukacija ir suvokia muziejaus svarbą visuomenėje, „serga“ už kokybišką architektūrą Vilniaus senamiestyje“, – sakė ji. 

Organizatorių teigimu, ypatingas dėmesys bus skiriamas daugiakrypčio muziejaus naratyvų formavimui ir kuravimui, auditorijų auginimo iššūkiams, edukacijai ir įtraukčiai.

 

Stebėti gyvai abiejose upės pusėse arba virtualiai

Forumo renginys gyvai vyks Nacionalinėje dailės galerijoje (Vilnius, Konstitucijos pr. 22), tačiau tiesioginę transliaciją stebėti bus galima ir Radvilų rūmų hole (Vilniaus g. 24). Taip pat internetu numatyta galimybė įsitraukti į diskusijas nuotoliniu būdu.

Forumą organizuoja Lietuvos nacionalinis dailės muziejus. Renginys nemokamas, tačiau būtina registracija.

Renginio organizatoriai primena, kad gyvai dalyvausiantiems svečiams būtina dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis saugaus atstumo, dezinfekuoti rankas.

 

 

 

 

Žymos:
LNDM inf.,
Festivalio „1000 J. Radvilos meno kūrinių“ akimirkos. Fot. Gintarė Grigėnaitė
Festivalio „1000 J. Radvilos meno kūrinių“ akimirkos. Fot. Gintarė Grigėnaitė