7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Meno gimtadienis 2020”. Garso ir vaizdo performansai Kauno menininkų namuose

KMN inf.
Nr. 2 (1323), 2020-01-17
Kultūra Anonsai
Nuotr. Kristín-Helga-Ríkharðsdóttir
Nuotr. Kristín-Helga-Ríkharðsdóttir

Šių metų sausio 17-tąją pasaulis, ir, pirmąkart – Lietuva švęs jau 1,000,057-ąjį meno gimtadienį.

Tad, sausio 17 d. 19 val. Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56, Kaunas) prie kolegų prisijungs ir Lietuva. Fluxus vedlio Jurgio Mačiūno gimtajame mieste įsikūrę Kauno menininkų namai kartu su Arturu Bumšteinu rengia garso ir vaizdo performansų vakarą, kuriame pasirodys tarp sričių, žanrų disciplinų veikiantys šiuolaikiniai menininkai: Arturas Bumšteinas ir vokalinis ansambis B2, Bergur Thomas Anderson, Eye Gymnastics (Viktorija Damerell ir Gailė Griciūtė), Gailė Pranckūnaitė ir Kojos Sopa.

Pagal prancūzų menininką Robertą Filliou, menas gimė tuomet, kai „žmogus paėmė sausą kempinę ir įmetė ją į kibirą pilną vandens”. Tokią pradžią ir meno istorijos eigą šis Fluxus menininkas išdėstė savo žymiajame 1963-ųjų tekste-performanse-garso įraše „Sušnabždėta meno istorija”. Jis po dešimtmečio įkvėpė Aacheną ir, po to, pasaulį Meno gimtadienio šventei, kuri yra minėta visaip – koncertais, hepeningais, parodų atidarymais, pašto menu, faksais, telefoniniais koncertais ar oro prognozėmis.

Pirmajam Meno gimtadieniui Lietuvoje rengiama muzikinio kūrinio premjera – Arturas Bumšteinas kartu su penkiais ansamblio „B2” vokalistais (Ieva Skorubskaitė, Viktorija Šedbaraitė, Gintarė Kulikauskytė, Vaidas Bartušas, Jevgenijus Kovalčukas), pritariant fortepijonui, atliks „Sušnabždėtą meno istoriją”. Kūrinys ves per šiame tekste atskleidžiamą alternatyvią meno istorija, meno kilmę ir jo apraiškas įvairių kasdieniškų bei kasdieniškų-ekscentriškų įvykių pavidalais. Meno gimtadienį mūsuose inicijuojantis Arturas prieš metus šioje šventėje pristatė specialiai parengtą kūrinį chorui „Thus Time Goes By“ Berlyne, Berghain klube, taip pat besirėmusį Filliou tekstu.

Viena programos dalių tapo ir vizualinė renginio komunikacija – tipografiniai elementai, sukurti grafikos dizainą, eksperimentinę tipografiją ir garsą kūryboje jungiančios Gailės Pranckūnaitės. Šie elementai renginyje, tarp gyvų performansų, išaugs į garso ir vaizdo peizažus – garsų, tekstų ir vaizdų fragmentus, susiejančius „Sušnabždėta meno istoriją" su įvairių gyvenimo žemėje ateities scenarijų skaitymais.

Eye Gymnastics – sceninis Viktorijos Damerell ir Gailės Griciūtės slapyvardis, po kuriuo Meno gimtadienyje bus pristatytas naujas kūrinys. Menininkės bendradarbiauja kurdamos eksperimentinės muzikos, instrukcijų, užkalbėjimų pasirodymus. Juslingi tembrai jų tyrinėjimuose jungiasi su mentalinėmis kelionėmis, hipnoze bei pop atgarsiais. Viktorija – menininkė, kuratorė, daugiausiai dirbanti garso, skulptūros ir teksto laukuose, bei Gailė – kompozitorė, garso menininkė ir improvizatorė, kaip Eye Gymnastics pasirodančios nuo 2018-ųjų metų.

Roterdame gyvenančio islando Bergur Thomas Anderson, šiuo metu reziduojančio Nidos meno kolonijoje, kūrybinė praktika paremta tyrimu ir performatyvumu, pasitelkiant muziką, judesius bei mitinius pasakojimus. Gimtadienyje menininkas balsu, sintezatoriumi, garso atsukimu atgal, dainavimu drauge, kokteiliu plaktuve, degtukais ir vandeniu atliks performansą tokios įžangos istorijai: „Dreba krūmai. Šnaresys girdimas iš tolo. Koja muša švelnų ritmą, girdėti kaip kažkas dainuoja pažįstamą melodiją. Vyksta Gaudesio ir Lego Flambo susitikimas. Gaudesys geriausiai apibūdinamas kaip miesto atmosfera, žemesnių dažnių dainavimas, palaikantis klegesį, pokalbius ir iš to kylančią iš anksto apgalvotą muziką...".

Meno gimtadieniui savo naratyvą nuo ištakų iki dabarties Kojos Sopa pasakoja šiais žodžiais: „...Pirmieji muzikavimai rūsyje, architektūros studijos ir akademinė/pramoginė muzika, nepriklausomos kreivo funko, eksperimentinės ir progresyvios muzikos, šiuolaikinio šokio ir eksperimentinio teatro patirtys. Greta – solo darbai, kūryba, Kojos Sopa ištakos. Žongliravimas psichodeliškomis melodijomis, ritmais, balsais įkvėpta satyros, komedijos, atvirumo, paprastumo. Noriu, kad žmonės šoktų, sapnuotų, linguotų. Ir kuriant, atliekant kiekvienas pasirodymas šiek tiek kitoks, netaikant į konkretų žanrą, jei trumpai – eksperimentinė estrada, savo kūrinių diskžokėjus.”

Visą Meno gimtadienio šventės programą gyvai transliuos bendruomeninis radijas Palanga Street Radio. Taip pat, lietuviai renginio metu 21:50 – 22:00 prisijungs prie kolegų visoje Europoje per austrų radiją Euroradio satellite network.

Meno gimtadienį kuruoja Arturas Bumšteinas ir Edvinas Grinkevičius (Kauno menininkų namai). Renginio dizainą kuria Gailė Pranckūnaitė. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Partneriai – Euroradio satellite network, Nidos meno kolonija, Palanga Street Radio.

 

Žymos:
KMN inf.,
Nuotr. Kristín-Helga-Ríkharðsdóttir
Nuotr. Kristín-Helga-Ríkharðsdóttir