7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Blogi orai muziejuje“: galerinė performanso versija ir naujos vinilinės plokštelės pristatymas

Rasa Murauskaitė
Nr. 29 (1308), 2019-09-20
Kultūra Anonsai
„Blogi orai“. . Aleksos nuotr.
„Blogi orai“. . Aleksos nuotr.

Ką tik naujo sezono programą pristačiusi „Operomanija“ kviečia aplankyti „Blogus orus muziejuje“. Vienas įdomiausių pastarojo meto sceninių kūrinių, menininko Arturo Bumšteino barokinio teatro triukšmų mašinų performansas „Blogi orai“, kiek pakeitęs savo pavidalą, virsta performansu „Navigacijos“ – galerine „Blogų orų“ versija, kurią Nacionalinėje dailės galerijoje bus galima išvysti rugsėjo 19 d. Tą patį vakarą naują performansą „Barometras“ pristatys ir australų menininkas Ivanas Chengas, o palindromo principu dėliojamų renginių ašimi taps ką tik išleistos „Blogų orų“ vinilinės plokštelės pristatymas.

 

„Blogi orai“ – tai šiuolaikinė barokinio teatro mašinerijos transformacija. Ne vienerius metus garso menininkas A. Bumšteinas keliavo po įvairius Europos teatrus, tyrinėdamas senąsias triukšmų mašinas. Savo kūrinyje menininkas transformavo jų funkciją – triukšmo mašinos „Bloguose oruose“ ne užkulisiuose slepiama teatrinės iliuzijos dalis, o visos kūrinio koncepcijos epicentras. Šis, vienas įdomiausių pastarųjų metų sceninių kūrinių, jau spėjo patraukti tiek publikos, tiek kritikų dėmesį. Šių metų „Auksinių scenos kryžių“ ceremonijos metu performanso autorius A. Bumšteinas už garsinių eksperimentų integraciją į naujas teatro formas buvo apdovanotas Boriso Dauguviečio auskaru. Visgi, kūrybiniam procesui toliau tęsiantis, nuspręsta išbandyti ir kitokį „Blogų orų“ formatą.

 

„Navigacijose“ barokinės lietaus, vėjo ir griaustinio mašinos, judėdamos didelėje tuščioje erdvėje, seka tropinių ciklonų keliais ir palieka virš vandenyno pernešamų augalų sėklų pėdsakus. Senovinio klimato reiškiniai, stebimi iš nuolat kintančios perspektyvos, tampa daugialype patirtimi, ritualu, skirtu pasigrožėti.

 

„Teatrinė ir galerinė versijos – labai skirtingos. Pastaroji labai susijusi su pačia NDG erdve. „Navigacijos“ redukuotos, apvalytos nuo kalbos ar pridėtinių garso efektų. Ši versija labai „švari“, sakyčiau, akustiška“, – artėjant naujos versijos premjerai pasakoja pats „Navigacijų“ autorius A. Bumšteinas.

 

Tą patį vakarą pristatomas australų menininko I. Chengo performansas „Barometras“ – tai nauja erdvinė garsų poema, kurioje į kalbą žvelgiama kaip į slėgio sistemą. Šiame performanse ir toliau plėtojamos teatrinių „Blogų orų“ librete, kurio autorius yra pats Ivanas, aptariamos subjektyvumo ir argumentacijos klaidų temos.

 

„Blogų orų“ kūrybinės komandos sprendimu, vakaro programa sudėliota palindromo principu – žiūrovai galės patys išsirinkti, kokia seka stebėti performansus. 18 val. NDG Didžiojoje salėje vakarą pradės „Navigacijos“, 18.30 val. programą tęs „Barometras“. Renginio ašis – nuo 18.50 val. NDG kavinėje vyksiantis vinilinės plokštelės „Bad Weather Long Play“ pristatymas. 19.20 val. dar kartą bus rodomas „Barometras“, kol galiausiai programą užbaigs 19.40 val. prasidėsiantis, antrasis „Navigacijų“ rodymas.

 

Jau tradicija tampa tai, kad performansą „Blogi orai“ lydi kūrybinės dirbtuvės. Rugsėjo 20 d., 14 val. vaikai ir jaunimas nuo 10 iki 20 metų kviečiami susipažinti su barokinio teatro triukšmų mašinomis, improvizuoti pagal meteorologinius žemėlapius ir trumpam tapti gamtos stichijas valdančiais dievais. Rugsėjo 21 d. visa „Blogų orų“ kūrybinė komanda keliasi į Panevėžį, kur 14 val. į kūrybines dirbtuves Juozo Miltinio dramos teatre kviečiamas kūrybingas Panevėžio jaunimas. Rugsėjo 22 d. 18 val. čia pat bus rodoma teatrinė performanso „Blogi orai“ versija.

 

„Blogi orai muziejuje“ – rugsėjo 19 d., 18 val., Nacionalinėje dailės galerijoje.

Bilietus į renginius platina TIKETA. Kūrybinės dirbtuvės – nemokamos, tik su registracija el. paštu – [email protected]. Renginius remia Lietuvos kultūros taryba.

„Blogi orai“. . Aleksos nuotr.
„Blogi orai“. . Aleksos nuotr.