7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Po Naktikovo ženklu: grafų Kosakovskių biblioteka“

NMKČDM inf.
Nr. 19 (1298), 2019-05-10
Kultūra Anonsai
Irena Peplovska uzraso St. K. Kosakovskio diktuojamus prisiminimus. Vaitkuskis, 1904 m.
Irena Peplovska uzraso St. K. Kosakovskio diktuojamus prisiminimus. Vaitkuskis, 1904 m.

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55, Kaune, gegužės 16 d., ketvirtadienį, 17 val. įvyks parodos „Po Naktikovo ženklu: grafų Kosakovskių biblioteka“ atidarymas.

Muziejui bendradarbiaujant su Kauno technologijos universiteto biblioteka ir abiejų institucijų darbuotojoms besižvalgant po jose sukauptus kultūros ir meno lobynus, kilo mintis visuomenei pristatyti turtingą grafų Kosakovskių dvaro biblioteką. Ekspozicijoje lankytojai galės pamatyti tokius ypatingus eksponatus, kaip grafų Kosakovskių genealoginis medis ant šilko, rankraštinis fotografijų registras, taip pat knygas, antspaudus, fotografijas bei KTU bibliotekos darbuotojų sukurtus filmus, kuriuose demonstruojami Kosakovskių eskizų, piešinių ir iškarpų albumai.

Paroda paslaptingai pavadinta „Po Naktikovo ženklu“, nes grafai Kosakovskiai priklausė kilmingai heraldinei Naktikovo giminei, kurios herbe vaizduojamas paukštis, laikantis snape žiedą ir stovintis ant kryželio, kylančio iš pasagos. Herbo ženklą Kosakovskiai įkomponavo į ekslibrisą ir antspaudą, naudojo vertingoms bibliotekos knygoms žymėti. Jais nurodydavo knygos savininką ir priklausomybę kuriai nors iš jų turimų bibliotekų: Vaitkuškio, Lyduokių, Varšuvos.

Pastarąjį dešimtmetį Lietuvos ir Lenkijos kultūros institucijos parodomis, solidžiais leidiniais, konferencijomis ir kitais būdais primena ir pažindina abiejų valstybių visuomenę su grafų Kosakovskių gimine bei turtingu jos rankraštiniu, dokumentiniu, kartografiniu, bibliofiliniu bei fotografiniu paveldu. Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje saugomi net 65 grafų Kosakovskių fotoalbumai. 2019 m. pradžioje Varšuvoje išleistas ir pristatytas albumas-katalogas „Stanislovas Kazimieras Kosakovskis. Myliu fotografiją“, kuriame panaudota per 150 muziejuje saugomų fotografijų. Parodos apie grafų Kosakovskių biblioteką atidarymo metu Lietuvos visuomenė taip pat galės susipažinti su šiuo leidiniu.

Paroda veiks: 2019 05 16 – 2019 08 25


Tęsdamas knygos, kaip parodos objekto, tematiką, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus rugsėjo mėn. pradžioje pakvies Jus į Leonoros Kuisienės parodą apie knygrišybą. L. Kuisienės veiklos sritis – naujoji, konceptualioji, eksperimentinė knyga. Knyga – tai objektas ir idėja, kurioje svarbiausia − minties raiška bei žiūrovus įtraukiančiame procese gimstančios interpretacijos. Kviečiame sekti artimiausias muziejaus naujienas www.ciurlionis.lt  ir facebook paskyroje https://www.facebook.com/CiurlionioDailesMuziejus/


Papildomą informaciją teikia: Silvija Burokaitė tel. 8 671 048 89, Vaida Sirvydaitė Rakutienė tel. (8 37) 20 08 87, Edita Korzonaitė (KTU) (8 37) 30 06 58

 

 

Žymos:
NMKČDM inf.,
Irena Peplovska uzraso St. K. Kosakovskio diktuojamus prisiminimus. Vaitkuskis, 1904 m.
Irena Peplovska uzraso St. K. Kosakovskio diktuojamus prisiminimus. Vaitkuskis, 1904 m.