7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Trys Lietuvos nacionalinio muziejaus akcentai Vasario 16-osios proga

LNM inf.
Nr. 7 (1286), 2019-02-15
Kultūra Anonsai
Signatarų namų ekspozicija.K. Stoškaus nuotr.
Signatarų namų ekspozicija.K. Stoškaus nuotr.

Artėjanti Vasario 16-oji yra puiki proga aplankyti Signatarų namus ir Lietuvos nacionalinį muziejų. Signatarų namuose šią ypatingą dieną galėsite nemokamai išvysti Vasario 16-osios Nutarimą dėl Nepriklausomos valstybės atkūrimo, o Lietuvos nacionaliniame muziejuje pristatoma naujausia Tarpukario Lietuvai skirta ekspozicijos salė ir paroda, supažindinanti su 1949 m. vasario 16 d. Lietuvos partizanų deklaracija ir jos signatarais.

 

Prof. Liudo Mažylio rastą istorinį dokumentą Signatarų namuose lankytojai išvys tame pačiame kambaryje, kuriame jis ir buvo pasirašytas.

 

Nemokamai Signatarų namuose bus galima apsilankyti Vasario 16-ąją, nuo 15 val. iki 18 val.

Vasario 16-osios Nutarimą dėl nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo paskolino Vokietijos Federacinės Respublikos užsienio reikalų ministerijos Politinis archyvas, kuriame dokumentas ir buvo rastas.

 

Lietuvos partizanų deklaracija ir jos signatarai

Lankytojai laukiami ir Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Arsenalo g. 1), kur šiuo metu vyksta Lietuvos ypatingojo archyvo paroda „Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaracija ir jos signatarai“.

 

1949 m. vasario 16 d. aštuonių partizanų vadų pasirašyta LLKS Tarybos deklaracija – tai ne jų vienų politinė pergalė prieš okupantą. Ją apgobia kelios dešimtys į susitikimą lydėjusių apsaugos vyrų būriai, ryšininkai, nutiesę jiems kelius, rėmėjai, žiemos metu glaudę keliaujančius vadus, nė nenujausdami ar tik nežymiai numanydami jų globojamų asmenų statusą. Visi šie žmonės kūrė LLKS istoriją, piešė jos paveikslą įvairiaspalviais vaizdiniais.

 

Minint 70-ąsias šios deklaracijos pasirašymo metines, 18 val. nuo Katedros iki Lukiškių aikštės bus uždegta 70 simbolinių laužų.

 

Nauja ekspozicijos salė, skirta Tarpukario Lietuvai

Lietuvos nacionaliniame muziejuje taip pat atidaroma naujausia ekspozicijos salė „Lietuvos Respublikos kronika 1918–1940 m.“, skirta Tarpukario Lietuvai. Ekspozicijoje glaustai, chronologine tvarka pristatoma Pirmosios Lietuvos Respublikos istorija – pagrindiniai istoriniai įvykai, lėmę valstybės atkūrimą ir jos okupaciją, įvairūs tarpukariu vykdytos vidaus politikos aspektai, svarbiausi visuomeniniai įvykiai, šventės, kurios puoselėjo nacionalinę tapatybę ir ugdė stiprius patriotinius jausmus.

Žymos:
LNM inf.,
Signatarų namų ekspozicija.K. Stoškaus nuotr.
Signatarų namų ekspozicija.K. Stoškaus nuotr.