7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Tarp gyvenimo ir mirties: gelbėjimo istorijos Holokausto akivaizdoje“

VVGŽM inf.
Nr. 3 (1282), 2019-01-18
Kultūra Anonsai
Ekspozicijos fragmentas Europos Komisijos būstinėje
Ekspozicijos fragmentas Europos Komisijos būstinėje

Ką diena iš dienos patirdavo nuo vokiečių naikinimo mašinos besislapstę žydai ir tie, kurie bandė jiems padėti, kartais ir patys rizikuodami savo gyvybėmis? Šias dvi skirtingas, tačiau vieną su kita susipynusias perspektyvas sugretinsianti paroda bus atidaryta Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre sausio 24-ąją, likus trims dienoms iki Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos. Ši keliaujanti paroda pasakoja asmenines Holokaustą išgyvenusiųjų ir juos gelbėjusiųjų istorijas iš dešimties skirtingų šalių, jas pateikdama platesniame istoriniame kontekste. Tai bendra Europos atminimo ir solidarumo tinklo (ENRS), Lenkijos žydų istorijos muziejaus „POLIN“ (Varšuva) ir Nebylių herojų memorialinio centro (Berlynas) iniciatyva.

 

Žydų genocidas karo nuniokotoje Europoje pasiglemžė milijonus gyvybių. Matydami tragišką žydų likimą vietos gyventojai Vokietijos okupuotose šalyse ir kai kurie vokiečių civiliai susidūrė su dilema, kurios greičiausiai niekada nebuvo įsivaizdavę: kaip reaguoti į tokį totalinį žiaurumą? Nors individualūs atsakymai į šį klausimą labai skyrėsi, tik nedaugelis siūlė pagalbą išgyventi bandantiems žmonėms.

 

Parodoje „Tarp gyvenimo ir mirties: gelbėjimo istorijos Holokausto akivaizdoje“ pristatomos istorijos iš dešimties Europos šalių: Kroatijos, Danijos, Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos, Lietuvos, Nyderlandų, Lenkijos, Slovakijos ir Ukrainos. Lietuvai skirta parodos dalis papasakos dvi istorijas: Šochotų šeimos – mamos su dviem mažais sūnumis, turėjusiais slapstytis po Telšių geto likvidavimo – ir Sofijos Binkienės, kuri, padedama savo šeimos, sugebėjo suteikti pastogę daugybei Kauno geto pabėgėlių ir vėliau už tai gavo Pasaulio tautų teisuolės vardą.

 

Pateikdama išgelbėtųjų istorijas šalia jų gelbėtojų istorijų, paroda pabrėžia žmonių santykių sudėtingumą ekstremaliomis sąlygomis. Šie liudijimai atskleidžiami platesniame istoriniame kontekste, kad būtų galima geriau suprasti, kokias galimybes vietos žydai turėjo išgyventi, o jų gelbėtojai – jiems padėti.

 

Paroda buvo pirmiausia surengta Briuselyje – jos oficialus atidarymas įvyko Europos Komisijos būstinėje, vėliau ji buvo rodoma Amsterdame ir Bratislavoje. Vilnius bus ketvirtoji parodos turnė po Europą stotelė.

Žymos:
VVGŽM inf.,
Ekspozicijos fragmentas Europos Komisijos būstinėje
Ekspozicijos fragmentas Europos Komisijos būstinėje
Ekspozicijos fragmentas Bratislavos universiteto bibliotekoje
Ekspozicijos fragmentas Bratislavos universiteto bibliotekoje