7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Metų iniciatyva išrinktas MO muziejus aktyviai veikti žada ir 2019-aisiais

Mo inf.
Nr. 1 (1280), 2019-01-04
Kultūra Anonsai

Pirmą kartą surengtuose LRT metų apdovanojimuose iš 9 nominacijų 2 atiteko MO komandai. Metų iniciatyva išrinktas MO muziejus, o metų žmonėmis – Danguolė ir Viktoras Butkai.

 

Susidomėjimas moderniu ir šiuolaikiniu menu, išskirtinė MO pastato architektūra, lankytojų gausa, renginiai – kas įsiminė ir traukė dėmesį?

 

Lietuvių domėjimasis menu auga

Metų pabaigoje „Baltijos tyrimų“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad MO žinomumas, lyginant su praėjusiais metais, išaugo beveik dvigubai (nuo 23 proc. iki 40 proc.). Remiantis tyrimu, per paskutinius 12 mėnesių besidominčių moderniu ir šiuolaikiniu vaizduojamuoju menu Lietuvoje skaičius taip pat augo.

 

„Matome žmonių norą pažinti Lietuvos meną – didelis susidomėjimas ekskursijomis, intensyviai naudojamasi e-gidu. Matome muziejų kaip įkvepiančią erdvę pažinti naujus dalykus, susitikti ir bendrauti. Tikimės, kad mūsų rengiamos parodos bus vis dažniau atrandamos platesnės auditorijos kaip aktuali forma, kviečianti  mąstyti, diskutuoti, kelti klausimus. Būtent čia matome svarbų MO muziejaus vaidmenį. Toliau organizuosime parodų temas plėtojančius renginius, pasimatymus su kūrėjais ir meno kūriniais, kurie lankytojams siūlo kitus požiūrio kampus ir patirtis“, – pasakoja Milda Ivanauskienė, MO muziejaus direktorė.

 

MO muziejaus direktorė taip pat priduria, kad metų pabaigoje buvo suskaičiuoti MO muziejaus lankytojai. Nuo spalio 18 dienos iki metų pabaigos MO muziejų aplankė beveik 70 tūkst. žmonių. „Šis skaičius džiugina, įkvepia ir motyvuoja stengtis toliau“, – teigia ji. 

 

Pirmieji įvertinimai

Pasaulinio lygio architektūros žvaigždės Danielio Libeskindo kartu su „DO Architects“ komanda projektuotas pastatas iš karto susilaukė tiek lankytojų, tiek profesionalų dėmesio ir įvertinimo.

 

Dar spalio pabaigoje MO muziejus tarptautinės žiūri buvo išrinktas ir apdovanotas už geriausią architektūrą parodoje-konkurse „Žvilgsnis į save“. MO muziejaus interjeras pripažintas geriausiu viešuoju interjeru ketvirtus metus vykstančiame interjero architektūros konkurse „Mano erdvė“. Taip pat MO yra tarp nominantų tarptautiniame konkurse „EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award“.

 

„Dėkojame architektams už puikų projektą, kuris atliepia net keletą tikslų – kviečia žmones užsukti patirti meno, skatina leisti laiką tiek pastato viduje, tiek lauke ir įsikomponuoja Vilniaus senamiesčio ir naujamiesčio sandūros architektūroje“, – teigia M. Ivanauskienė.

 

Ji taip pat priduria, kad be šių visų interjero ir dizaino apdovanojimų, puikus įvertinimas MO muziejaus steigėjams ir komandai yra metų pabaigoje išdalinti LRT metų apdovanojimai – metų iniciatyvos ir metų žmogaus. Danguolė ir Viktoras Butkai už ypatingus nuopelnus turizmo srityje apdovanoti Turizmo kryžiumi.

 

Artimiausios 2019 metų parodos

Jau sausio 11 dieną lankytojams bus pristatyta Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų Nomedos ir Gedimino Urbonų instaliacija „Villa Lituania“. Projektas 2007 m. atstovavo Lietuvai Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje, kur sulaukė apdovanojimo už geriausią nacionalinį paviljoną.  MO muziejuje bus eksponuojama projekto rekonstrukcija.

 

Žymos:
Mo inf.,